Magistrații Tribunalului București au decis luni ca Mircea Sandu și Dumitru Dragomir să fie condamnați la trei ani cu suspendare în cazul dezafilierii Universității Craiova. De asemenea, cei doi trebuie să plătească o amendă de 80.000 de lei și trebuie să presteze trei luni de muncă în folosul comunității.
Pedepsele cu închisoare pentru foștii șefi ai fotbalului românesc Mircea Sandu și Mitică Dragomir par nesemnificative față de despăgubirile totale de circa 1,2 miliarde de lei noi, echivalentul a circa 240 de milioane de euro, impuse de instanța de judecată în procesul privind dezafilierea echipei de fotbal Universitatea Craiova. Suma totală a fost impusă de Tribunalul București pe latura civilă, la care se adaugă din dobânzi aferente, din dările către ANAF cu dobânzi și din amenzile penale uriașe. Despăgubirile trebuie plătite atât cei doi foști șefi, cât și de Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal, instituții pe care le-au condus.
Cea mai mare parte din suma totală reprezintă despăgubiri ce trebuie plătite societății Fotbal Club Universitatea Craiova SA, patronată de Adrian Mititelu, și ANAF. Restul sunt amenzile penale, la care se adaugă și cheltuielile de judecată. Instanța a menținut sechestrul asigurător pe bunurile inculpaților.
DNA a cerut pentru Mitică Dragomir și Mircea Sandu câte 14 ani de închisoare, iar hotărârea tribunalului nu este definitivă.
Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, precum și Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal trebuie să-l despăgubească în solidar pe Adrian Mititelu, patronul SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA, cu peste un miliard de lei, la care se adaugă dobânda legală de la rămânerea definitivă a condamnării. De asemenea, cei doi și instituțiile pe care le-au condus trebuie să plătească, în solidar, și către ANAF suma de peste 10,5 milioane de lei, plus dobânda aferentă la data rămânerii definitive a hotărârii instanței de judecată.
În plus, Sandu, Dragomir, FRF și LPF trebuie să plătească și amenzi penale astfel: Sandu și Dragomir câte 80.000 lei fiecare; iar FRF și LPF câte 370.000 de lei noi fiecare. Instanța l-a mai obligat pe fiecare inculpat să plătească și cheltuieli judiciare, câte 5.000 de lei.
Reacția lui Mitică Dragomir
„Sunt o victimă. Suma de 1 miliard este enormă. Dacă trebuie să fac muncă în folosul comunității, mă duc la azil să fac”, a spus Dumitru Dragomir pentru ProTV si Sport.ro.
„Am votat democratic și sunt condamnat pentru abuz în serviciu. Eu nu aveam nicio treabă cu FRF, eu eram la Ligă, dar am votat la fel ca și ceilalți. Dacă așa a crezut judecatoarea, eu ce să fac? E o decizie luată de un judecator, de frica DNA”, a mai spus Dragomir la Romania TV.
Motivele trimiterii în judecată
DNA i-a trimis în judecată în iunie 2013 pe Mircea Sandu (atunci, președinte al Federației Române de Fotbal) și pe Dumitru Dragomir (atunci, președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal și vicepreședinte al FRF) pentru abuz în serviciu contra intereselor clubului de fotbal Universitatea Craiova, patronat de Adrian Mititelu, și traficarea autorității persoanei cu funcție de conducere față de alți 10 membri ai Comitetului Executiv al FRF, în scopul obținerii de bunuri sau foloase necuvenite. De asemenea, au fost acuzați pentru infracțiunea de sustragere de sub sechestru.
Procurorii anticorupție au trimis în judecată în calitate de inculpați și persoanele juridice FRF și LPF, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu și sustragere de sub sechestru.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut faptul că la data de 20 iulie 2011, la o ședință a Comitetului Executiv al FRF, s-a hotărât excluderea provizorie a Universității Craiova din fotbalul românesc, fără respectarea statutului federației. Deși, potrivit documentului respectiv, excluderea provizorie trebuia confirmată de Adunarea Generală, decizia s-a pus în aplicare imediat, provocând daune materiale clubului de fotbal. „Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare. Inculpații Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federației Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal, și-au folosit influența și autoritatea față de ceilalți membri ai Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal“, au susținut procurorii DNA.
Traficarea influenței de cei doi conducători ai fotbalului românesc ar fi fost confirmată, atât în declarații date de ceilalți 10 membri ai Comitetului Executiv al FRF, cât și prin înscrisuri. În baza probelor, ceilalți 10 membri ai Comitetului Executiv al FRF au fost scoși de sub urmărirea penală. Din înscrisuri rezulta că, deși măsura excluderii clubului de fotbal urma să fie supusă validării Adunării Generale a Federației Române de Fotbal, ea fiind una provizorie, Comitetul Executiv a stabilit că respectiva hotărâre intră în vigoare imediat, de la data adoptării sale. Ulterior, Curtea de Apel București a stabilit că măsura excluderii provizorii a fost adoptată cu „un manifest exces de putere“, însă punerea imediată în aplicare a produs deja pagubele materiale: jucătorii au ajuns la alte cluburi sportive fără ca U Craiova să fie despăgubită.
Poziție: FRF se dezice de Sandu
Instanța a mai dispus ca FRF și LPF să plătească o amendă.
„Federaţia Română de Fotbal consideră că deciziile membrilor fostei administraţii FRF în cazul dezafilierii Universităţii Craiova au avut natură individuală şi subiectivă, astfel încât, pe cale de consecinţă, şi răspunderea pentru aceste decizii ar trebui să fie una individuală. „Trebuie să facem o distincţie clară şi să disociem, astfel, voinţa personală a decidenţilor de la acel moment şi poziţionarea instituţiei Federaţia Română de Fotbal faţă de acest subiect”, se arată într-un comunicat al FRF remis ieri.