VIDEO Senatorii juriști dezbat, săptămâna viitoare, cazul ministrului Viorel Ilie. El este acuzat de DNA că ar fi „aranjat” concursul pentru angajarea unor funcționari publici în minister

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, este audiat, miercuri, în Comisia juridică a Senatului, în legătură cu cererea procurorilor anticorupție privind încuviinţare a începerii urmării penale. Raportul Comisiei juridice va fi supus votului plenului Sentului, care va decide dacă aprobă sau nu solicitarea.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 13.09.2017 - 13:26

UPDATE 13.30: Președintele Comisiei juridice a Senatului, Robert Cazanciuc, a afirmat că săptămâna viitoare comisia va vota un raport cu punctul de vedere solicitat de Biroul, potrivit Agerpres.

 Dosarul DNA referitor la Viorel Ilie, care are două volume, vizează ocuparea unor posturi din ministerul pe care îl conduce.

„Suntem în procedură parlamentară. Conform deciziei Biroului permanent de ieri, avem 14 zile pentru raport. Așa spune Regulamentul Senatului — trebuie să informăm Biroul permanent cu un raport în 14 zile. Azi am continuat procedura. (...) Astăzi a fost o audiere destul de lungă în care domnul ministru, împreună cu avocatul său, și-a exprimat un punct de vedere. Colegii senatori au încercat să clarifice anumite lucruri așa cum rezultă din materialul înaintat de Parchet. avocatul urmează să depună zilele următoare concluziile, astfel că senatorii la proxima ședință să ia act de acestea și să decidem în cunoștință de cauză (...) Sunt convins că fiecare și-a format o părere. Mi-am format și eu din audiere, din studierea dosarului, voi vedea din ceea ce va depune avocatul dacă ceea ce cred eu este corect sau nu", a spus miercuri Cazanciuc după audierea ministrului Viorel Ilie.

12.00: „Am încercat să clarific câteva lucruri din dosar. Despre dosar o să îl las pe dl. avocat să spună câteva lucruri. Sunt complet nevinovat”, a spus Viorel Ilie.

La rândul său, avocatul a spus că cererea DNA este „total neîntemeiată”.


Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, este audiat, miercuri, în Comisia juridică a Senatului, în legătură cu cererea procurorilor anticorupție privind încuviinţare a începerii urmării penale. Raportul Comisiei juridice va fi supus votului plenului Sentului, care va decide dacă aprobă sau nu solicitarea, informează Mediafax.

În 25 august, procurorul-şef DNA a cerut Senatului să încuviințeze începerea urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal directoarea de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), Elena-Felicia Pop şi doi angajaţi ai ministerului, membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia. Cu toţii sunt acuzaţi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

„Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale de execuţie pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant", precizează DNA.


Procurorii susțin că proba scrisă ar fi fost stabilită pentru 31 iulie, iar, în context, în perioada de dinainte, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, ar fi determinat-o pe directoarea sa de cabinet, Felicia Pop, să le ceară membrilor comisiei de concurs, Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia, subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă. Aceştia i-ar fi dat directoarei de cabinet subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă, „ştiind că respectivele informaţii nu erau destinate publicităţii şi că urmează a fi dezvăluite anumitor candidaţi ce urmau să susţină proba scrisă".

În aceeaşi zi, directoarea de cabinet le-ar fi dat candidaţilor „agreaţi" subiectele şi rezolvarea lor.

„Pe lângă faptul că aceştia au avut acces la subiectele de concurs şi la rezolvarea lor, fiind vădit favorizaţi faţă de ceilalţi candidaţi, a reieşit ca ei, potrivit înţelegerii, au şi întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidaţii favorizaţi. Mai mult, potrivit statului de funcţii din schema de personal a ministerului, nu toţi candidaţii favorizaţi ar fi îndeplinit condiţiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcţii, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora", mai susțin procurorii DNA.


Întrebat dacă Viorel Ilie are momentan susţinerea ALDE, Tăriceanu a invocat prezumţia de nevinovăţie, susţinând că aşteaptă raportul Comisiei Juridice.

„Nu cred că este o chestiune politică, e o încercare de a pune din nou Parlamentul şi zona politică într-o lumină defavorabilă, dar mă voi pronunţa mai cu seamă după ce voi primi raportul comisiei juridice care va analiza solicitarea şi vom hotărî împreună la nivelul Coaliţiei cum vom vota în această privinţă. Să ştiţi că există un principiu pe care ar trebui să-l respectăm cu toţii şi anume prezumţia de nevinovăţie. Eu nu sunt jurist şi nu sunt în măsură să judec, de aceea am solicitat comisiei juridice un punct de vedeer şi după aceea va urma şi o discuţie politică pe acest subiect”, a mai spus Tăriceanu.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...