12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Justiției îl reclamă pe procurorul general la Inspecția Judiciară, pe motiv...

Ministrul Justiției îl reclamă pe procurorul general la Inspecția Judiciară, pe motiv că nu este loial Constituției. Toader vrea ca Lazăr să dea politicienilor din Comisia de anchetă dosarul privind noaptea alegerilor din 2009. Avertismentul lansat de șeful Parchetului General

UPDATE 18.15: Procurorul general Augustin Lazăr a explicat, într-un comunicat de presă, refuzul de a furniza politicienilor informații din dosarul privind noaptea alegerilor din 2009, subliniind că ar putea avea consecințe asupra întregului sistem judiciar.

Potrivit sursei citate, Tudorel Toader și Augustin Lazăr au avut o discuție telefonică, în cursul zilei, în care procurorul general a explicat de ce refuză să transmită documentele solicitate de Comisia care anchetează alegerile din 2009.

„În cadrul discuției, procurorul general i-a comunicat ministrului Justiției punctul de vedere al PÎCCJ referitor la solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 de a transmite copii după  actele de urmărire penală  efectuate într-un  dosar soluționat de către Secția de urmărire penală și criminalistică. În acest sens, domnul Augustin Lazăr a reiterat opinia exprimată de către PÎCCJ și transmisă Comisiei în data de 14 iulie 2017, potrivit căreia nu se poate da curs solicitării, întrucât nu există dispoziții legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituție extrajudiciară. Menționăm, totodată, faptul că  hotărârea de a nu da curs solicitării Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros și etapizat, având la bază studiile realizate la nivelul PÎCCJ și nicidecum o decizie arbitrară”, precizează Parchetul General.

Totodată, Parchetul General mai subliniază că Augustin Lazăr a adresat o solicitare către CSM sub justificarea că cererea Comisiei ar putea avea „posibil impact și consecințe asupra întregului sistem judiciar”.

Se ridică astfel o chestiune de drept care interesează nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar în ansamblu, anume problema condițiilor în care un dosar judiciar poate fi pus la dispoziția altor autorități sau instituții, în afara celor cu atribuții privind soluționarea ori verificarea lui. Astfel, problema cu care se confruntă în acest moment PÎCCJ poate interesa, pe viitor, și alte parchete, dar, în egală măsură, și instanțele. De aceea, rezolvarea ei trebuie să fie unitară, atât în privința dosarelor de urmărire penală și a lucrărilor aflate la parchete, cât și în privința dosarelor aflate la instanțe, atât în privința dosarelor în curs de soluționare, cât și în privința dosarelor soluționate și indiferent de modul în care au fost soluționate. Ori, având în vedere calitatea Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenței justiției, necesitatea pronunțării acestei instituții într-o asemenea chestiune apare ca un demers firesc. De altfel, așa cum a declarat public președintele Consiliului Superior al Magistraturii, răspunsul transmis PÎCCJ a fost unul administrativ, fiind de așteptat ca Plenul Consiliului să se pronunțe într-o proximă ședință”, mai precizează Parchetul General.


17.30: Ministerul Justiției a confirmat, într-un comunicat de presă, că Tudorel Toader l-a reclamat la Inspecția Judiciară pe procurorul general Augustin Lazăr, pe care îl acuză că „nu este în acord cu principiul cooperării loiale dintre instituţii, principiul loialităţii faţă de Constituţiei”.

„La data de 16 august, Ministerul Justiţiei a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la refuzul domnului Augustin Lazăr, Procurorul General al României de a pune la dispoziţia Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017, înregistrat pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi declaraţiile persoanelor audiate, necesare aflării adevărului în cauza ce formează obiectul activităţii Comisiei speciale de anchetă pentru efectuarea unor verificări prealabile în legătură cu răspunderea disciplinară”, precizează Ministerul Justiției, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, sesizarea lui Tudorel Toader se întemeiază pe refuzul procurorului general Augustin Lazăr, pe care îl acuză că „ în exercitarea funcţiei de Procuror General al României, nu este în acord cu principiul cooperării loiale dintre instituţii, principiul loialităţii faţă de Constituţie, prevederile Constituţiei României: art. 1 alin. (5), art. 61 alin. (1), art. 54 alin. (2) şi art. 131 alin (1) aşa cum au fost interpretate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”.

„Conform art. 45 alin. (1) raportat la art. 44 alin. (4) din Legea nr. 317/2004, Ministrul Justiţiei este titularul acțiunii disciplinare, iar Inspecţia Judiciară are competenţa de a realiza verificările prealabile asupra modului de îndeplinire a atribuţiunilor de serviciu de către Procurorul General al României”, mai precizează Ministerul Justiției.


15,30: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, ar fi decis, miercuri, după discuția cu procurorul general Augustin Lazăr, să sesizeze Inspecția Judiciară în legătură cu furnizarea de documente despre ancheta privind alegerile prezidențiale din 2009, au declarat surse din Ministerul Justiției, citate de Agerpres.

Discuţia celor doi oficiali a fost telefonică, procurorul general Augustin Lazăr fiind în concediu.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că nu este cazul ca procurorul general Augustin Lazăr să întrebe CSM dacă poate să furnizeze documente despre ancheta privind alegerile prezidențiale din anul 2009.

Ministrul Toader a precizat că va avea, miercuri, o discuție cu Lazăr și în urma răspunsurilor pe care le va primi va sesiza Inspecția Judiciară.

„Am convingerea că procurorul general își cunoaște atribuțiunile de serviciu. Am convingerea că procurorul general cunoaște modul de îndeplinire, de exercitare a respectivelor atribuțiuni și nu cred că este cazul ca domnia sa să întrebe CSM dacă să furnizeze sau nu respectivele documente. Acesta este motivul pentru care, în ordine, am o întâlnire cu liderii de sindicat de la ora 9,00, de la penitenciare, după care voi vorbi cu dânsul, voi vedea ce răspunsuri furnizează, apoi voi sesiza Inspecția Judiciară", a declarat Tudorel Toader la sediul Ministerului Justiției.


Citește și: Comisia parlamentară care anchetează alegerile l-a reclamat pe procurorul general Lazăr la ministrul Justiției

Sesizarea a pornit de la refuzul procurorului general de a pune la dispoziție Comisiei de anchetă datele din dosarul pe care procurorii l-au instrumentat și care vizau alegerile prezidențiale din 2009, dosar care a fost clasat de procurori în luna iunie 2017.


Controversa pe acest subiect a pornit după ce procurorul general Lazăr a refuzat să transmită Comisiei parlamentare de anchetă documente legate de alegerile prezidențiale din anul 2009.

Inspecția Judiciară urmează „să verifice conduita pozitivă sau negativă a procurorului general", a precizat, miercuri, ministrul Justiției.

Procurorul general Lazăr trimisese o sesizare preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, solicitând ca CSM să spună dacă poate fi trimis Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în copie, dosarul în care s-a dispus o soluţie de clasare care vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.

Drept răspuns, Comisia parlamentară de anchetă i-a scris ministrului Justiției, Tudorel Toader, cerând să verifice modul în care Augustin Lazăr și-a îndeplinit funcția de șef al Parchetului General și să sesizeze Inspecția Judiciară în legătură cu modul în care a răspuns cererii Comisiei parlamentare.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă