9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Tudorel Toader verifică modul cum se aprobă liberarea condiționată a deținuților

Ministrul Tudorel Toader verifică modul cum se aprobă liberarea condiționată a deținuților

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat marți că a cerut toate hotărârile judecătorești în baza cărora există în penitenciare deținuți aflați în prelungirea liberării condiționate, după îndeplinirea condițiilor legale, informează Agerpres.

Ministrul a precizat că, dacă va observa o practică neunitară în interpretarea și aplicarea Codului penal, va face demersuri pentru a iniția un recurs în interesul legii.

"Eu am vizitat multe penitenciare, am luat măsuri concrete atunci, în timpul deplasării cu directorii penitenciarelor. Trebuie să cunosc realitatea ca să fac o foaie de parcurs adecvată și să iau măsurile oportune și necesare. Majoritatea deținuților spun că li se amână liberarea condiționată fără niciun motiv. Noi nu trebuie să luăm de bun ceea ce spun ei, dar nici nu trebuie să negăm ce spun ei. Eu am cerut și astăzi am vorbit cu directorul ANP să îmi dea toate hotărârile judecătorești în baza cărora astăzi în penitenciare avem deținuți aflați în prelungirea liberării condiționate, după îndeplinirea condițiilor legale. Nu știu care va fi rezultatul, dar dacă va fi o practică neunitară în interpretarea și aplicarea dispozițiilor de la 99 până la 106 din Codul penal atunci fac demersuri legale pentru a iniția un recurs în interesul legii, ca Înalta Curte să dea o dezlegare obligatorie și în felul ăsta și deținuții în procedura de liberare condiționată să se bucure de un tratament egal în fața legii", a explicat Toader, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că, dacă există o practică neunitară în aceeași speță, în aceeași procedură, adică judecătorii aplică diferit aceeași normă legală, dacă este un fenomen, există acest mecanism regulator prin care Înalta Curte de Casație și Justiție pronunță un recurs în interesul legii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...
Ultima oră
Pe aceeași temă