6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Justiției vede partea luminată a raportului MCV

Ministrul Justiției vede partea luminată a raportului MCV

Tudorel Toader rămâne o insulă de optimism, într-o mare de pesimism. Șeful de la Justiție vede partea bună a raportului MCV și spune că acesta este pozitiv pentru că pune accentul pe confirmarea rezultatelor, aspect care nu figurează în textul recomandărilor din ianuarie 2017, adăugându-se, aşadar, cerinţe noi.

În urma publicării documentului, ministrul Justiţiei a anunţat, într-o declaraţie de presă, că raportul conchide că România îşi poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al Comisiei, respectiv pe parcusul anului 2018.

„Raportul comisie pune accentul, în prezent, pe confirmarea rezultatelor, fapt care nu figurează în textul Recomandarilor din ianuarie 2017, adăugându-se cerinţe noi. Recomandarea era de adoptare a celor două coduri, fapt ce s-a realizat. Actualul raport vizează şi reglementarea aplicării acestora. În privinţa recomandării numărul 1, cu privire la numirea procurorilor de rang înalt, Comisia se referă la proiectele Legilor justiţiei, proiecte aflate în prima etapa a procesului legislativ. Aşadar, Raportul se referă la soluţii legislative care sunt la începutul dezbaterii parlamentare, nedefinitive, prin urmare, nu la soluţii legislative aplicabile în legislaţia în vigoare”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a subliniat, însă, de mai multe ori, că Raportul conţine concluzii în favoarea României.

„Concluzia raportului este pozitivă, în sensul că România îşi poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat. Este un raport de etapă, este un lucru foarte important de etapă, un raport care consemnează progresele de la ultimul raportul din ianuarie 2017. Raportul evidenţiază multe dintre progresele înregistrate de România faţă de momentul ianuarie 2017, fundamentând opinia Comisiei, în sesnul îndeplinirii recomandărilor MCV, cu orizont de timp anul 2018. Este şi angajamentul pe care ni l-am asumat, ca, la începtul anului 2019, România să nu se afle sub MCV. Evoluţiile se încadrează în acest anagajement”, se maai arată în comunicatul de presă.

Toader a mai spus că au fost reactivate şi operaţionalizate structuri înfiinţate în cadrul MCV.

„Am în vedere Comisia de monitorizare MCV, Consiliul de management strategic, prin mijlocirea cărora s-au realizat progrese prin colaborarea tuturor factorilor, decidenţilor participanţi la realizarea tuturor celor 12 recomandări. Am dinamizat implementarea Strategiei nationale anticorupţie. Prin experţii desemnaţi, realizăm misiuni de evaluare şi suntem încredinţati că această strategie are aptitudinea de a înlocui, printr-un mecanism intern, mecanismul prevenit de mecanismul european care şi-a atins parţial scopul, care îşi va atinge scopul final în anul următor, în 2018”, a precizat sursa menţionată.

Conform ministrul Justiţiei, România a înregistrat progrese la capitolul recomandărilor Comisiei în privinţa sistemului „Prevent” (sistem informatic iniţiat de Agenţia Naţională de Integritate), a codului de conduită pentru parlamentari şi miniştri, a transparenţei Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi referitoare la Agenţia Naţională de Aministreare a Bunurilor Indisponibilizate.

„Subliniem şi cerem tuturor autorităţilor implicate o cooperare constituţională loială, dezbateri reale şi fundamentate pe necesităţile sistemului judiciar, sens în care vom intensifica dialogul instituţional pentru a asigura deplina efectivitate a componentei de cooperare a Mecanismului Comisiei Europene. În acest sens. vom stabili termene de răspuns pentru partenerii instituţionali implicaţi în realizarea îndeplinirii recomandărilor MCV, pentru dinamizarea procesului de implementare a acestora”, a adăugat demnitarul. Comisia Europeană anunţă că o nouă evaluare va avea loc la finalul anului 2018.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă