16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va desecretiza arhiva SIPA. CSM...

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va desecretiza arhiva SIPA. CSM cere explicații

UPDATE 13,45: CSM va cere Ministerului Justiției explicații cu privire la arhiva SIPA, a anunțat, miercuri, președintele CSM, judecătoarea Cristina Tarcea.

"S-a hotărât transmiterea unei adrese către Ministerul Justiției pentru a da detalii privind arhiva SIPA, ca, în funcție de asta, după ce știm exact situația de fapt, să știm cum acționăm. Am cerut să aflam care e situația arhivei SIPA, ce s-a întâmplat după anul 2005, când s-a dispus desființarea arhivei SIPA, dacă a existat o inventariere, dacă au existat rapoarte, unde au fost transmise, toate amănuntele de genul acesta", a precizat președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, la ieșirea de la CSM.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri dimineață că va desecretiza arhiva SIPA.

Ministrul a declarat, la intrarea în sediul CSM, că va dispune desecretizarea arhivei fostului serviciu secret "în cel mai scurt timp" și că această decizie va urma "procedura legală", fără a oferi însă detalii despre etapele acestei proceduri.

Anunțul făcut de ministrul Justiției intervine după solicitarea CSM de a publica componența comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, măsurile dispuse de acestea, data sigilării arhivei, dacă cineva a accesat-o ulterior și modul cum a fost gestionată arhiva până în prezent.

„Voi citi și eu scrisoarea, voi vedea și le voi comunica răspunsul. Da, voi desecretiza arhiva SIPA în cel mai scurt timp cu respectarea termenelor și procedurilor legale”, a declarat Tudorel Toader, miercuri dimineață, la CSM.

Ministrul a negat că s-ar face presiuni asupra lui în acest caz: "Nu m-a presat și nu mă presează nimeni. Interesul public trebuie respectat".

Anterior, jurnalistul Dan Andronic afirmase, într-un articol de presă, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de ministrul Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu. Aceste acuzații au fost respinse și de Monica Macovei şi de Cristi Danileţ.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă