Ministrul Apărării a dispus un control privind modul cum au fost reînhumați eroii români în Rusia. În loc de sicrie s-au folosit cutii de carton

de Mihai Diac , 06 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 18:46, 06 octombrie 2017

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a ordonat o anchetă la la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor cu privire la modul în care au fost reînhumați, în Rusia, câteva sute de militari români căzuți în cel de-al doilea război mondial, informează Agerpres.

Ministrul Fifor a anunțat, vineri, că Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a asigurat organizarea evenimentului din partea statului român.

"Am văzut cum a decurs ceremonia, sunt foarte multe lucruri pe care îmi doresc să le clarific. Tocmai de aceea am dispus Corpului de control să înceapă de îndată o misiune de control la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. Sper ca foarte curând să avem și un raport pe tema aceasta, pe care o să-l facem public, pentru că este normal și corect ca toată lumea să știe ce s-a întâmplat acolo (...) La ceremonie a fost prezent secretarul general al ministerului, dar ceremonia ține de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor și tocmai de aceea am dispus controlul acolo", a declarat Fifor, după ce a participat la Bucharest Forum.


Cimitirul de onoare se află pe actualul teritoriu al Rusiei. În mod surprinzător, din fotografiile prezentate de partea română se vede că rămășițele pământești ale eroilor au fost aduse, pentru a fi reînhumate, în niște simple lăzi de carton, lipite cu bandă adezivă și legate pe deasupra cu panglică tricoloră.

El a precizat că a fost realizată o achiziție în luna mai pentru organizarea ceremoniei.

"Discutând cu secretarul general al Ministerului Apărării, care a participat la ceremonie, și discutând cu colegii mai vechi în minister, am înțeles că este o achiziție care s-a făcut la începutul lunii mai, pentru această ceremonie. Așteptăm raportul Corpului de control și după aceea discutăm detalii. Eu deocamdată vreau să știu cum a fost organizată această ceremonie din partea română, din partea ministerului nostru și, după aceea, luăm și discutăm toate celelalte aspecte, dar deocamdată vreau să știu ce s-a întâmplat în Oficiul pentru Cultul Eroilor", a spus Fifor.

Întrebat dacă a discutat și cu partea rusă despre organizarea ceremoniei, Fifor a răspuns: "Deocamdată nu. Întâi facem ordine la noi".

În presă au apărut informații potrivit cărora osemintele eroilor români au fost îngropate în cutii din carton și nu în sicrie în cimitirul din Rusia.

Cimitirul eroilor români se află în localitatea Rossoşka din regiunea Volgograd. Aici au fost reînhumați 345 de militari români, căzuţi pe teritoriul Federaţiei Ruse, ce au fost exhumați, în acest an, din localităţile Orehov, Gromki, Bolşaia Osinovka, Lihaia, Millerovo şi Veşenskaia.

Comentarii

 • Patru Marin

  07 octombrie 2017 8:31

  Actualul teritoriu al Rusiei??...articol la comanda,gen RL..

  raspunde comentariului
 • traiasca puscaria

  06 octombrie 2017 19:38

  cel ce nu se respecta pe el nu-si va respecta nici semenii

  raspunde comentariului
 • r adu

  06 octombrie 2017 19:17

  Probabil că au fost considerați, dacă ar fi supraviețuit, niște ....... viitori pensionari nesimțiți. NU EXISTĂ respectul față de morți, respectul față de strămoși, respectul față de cei ce au reprezentat Nația Română. Cu siguranță nici suflet nu au cei ce au aprobat acest lucru. Nu există scuza lipsei de fonduri a țării, ......... că trebuia să se spună că nu sunt bani și să se facă subscripție publică și se rezolva situația, că sunt mulți alții cu suflet.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design