14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMinisterul Mediului a aprobat împușcarea a nouă urși în Covasna. Autoritățile locale...

Ministerul Mediului a aprobat împușcarea a nouă urși în Covasna. Autoritățile locale spun că e insuficient

Ministerul Mediului a aprobat recoltarea a nouă urși periculoși de pe raza județului Covasna, dar numărul nu este suficient pentru ca populația să fie în siguranță, a declarat, luni, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, trei dintre cei nouă urși au fost deja împușcați.

"În ultimele două săptămâni am primit nouă aprobări din partea ministerului de resort pentru recoltarea urșilor periculoși. Cinci aprobări au fost pentru Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor (AJVPS), trei pentru Asociația de Vânătoare Harghita Sud care este în județul nostru și una pentru Asociația de Vânătoare din Bodoc. Autorizații au fost date pentru toți cei nouă urși și deja s-au recoltat trei dintre aceștia", a declarat Tamas Sandor, în cadrul unei conferințe de presă.

El a subliniat că este vorba despre "recoltare prin împușcare" a urșilor care au devenit "insuportabil de periculoși" și nu despre relocarea acestor animale.

Tamas a mai adăugat că "s-a făcut un pas important" înainte, după aproape un an și jumătate în care a existat interdicție totală pentru împușcarea urșilor, însă nu suficient, având în vedere faptul că urșii s-au înmulțit foarte mult în această perioadă.

"Din păcate, pericolul nu a trecut (…), efectivul de urși s-a mărit foarte mult, pentru că un an și jumătate a fost restricție totală", a mai adăugat Tamas Sandor.

Specialiștii susțin că în județul Covasna efectivul optim de urși este de aproximativ 700 de exemplare, dar numărul real al acestora este aproape dublu.

Potrivit conducerii Agenției de Protecție a Mediului Covasna, mulți dintre ei și-au părăsit habitatul și au pricinuit numeroase pagube materiale — au distrus culturi agricole, au omorât animale domestice și au atacat oameni.

În localitatea Bodoc, spre exemplu, urșii au ajuns în cimitir, dar și în gara CFR, unul dintre ei fiind lovit de un tren în urmă cu câteva luni.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă