12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMinisterul Educației îl absolvă de orice vină pe fiul lui Tudorel Toader,...

Ministerul Educației îl absolvă de orice vină pe fiul lui Tudorel Toader, acuzat că ar fi ajuns asistent universitar după ce UAIC a schimbat metodologia ca să participe la concurs

Ministerul Educației a ajuns la concluzia că fiul ministrului Justiției, Ionuț Alexandru Toader, a fost angajat pe postul de asistent universitar la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași în mod legal.

Ancheta MEN a apărut după ce o investigație publicată de 7est.ro, la începutul lunii august, arăta că Senatul Universității Alexandru Ioan Cuza ar fi schimbat metodologia de angajare cu o lună înainte să scoată la concurs un post de asistent universitar, în cadrul Facultății de Drept, pentru ca Ionuț Alexandru Toader, fiul ministrului Justiției, Tudoel Toader, să se poată înscrie. Înainte de modificarea paragrafului, el nu ar fi îndeplinit condițiile pentru a participa la examen. 

După izbucnirea scandalului. Ministerul Educației a cerut date și documente de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, "urmare a informaţiilor apărute recent în spaţiul public cu privire la organizarea şi desfăşurarea unui concurs în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în semestrul al II-lea al anului universitar 2016-2017, în vederea ocupării pe perioadă determinată a postului de Asistent universitar, poziţia 71, disciplina Drept civil. Partea generală". Ministerul consideră că înscrierea candidatului pentru acest post s-a făcut în cadrul perioadei de înscriere prevăzute de calendarul universităţii, iar îndeplinirea condiţiilor de legalitate privind înscrierea a fost certificată prin emiterea avizului de legalitate, comunicat în termen.

"Candidatul înscris pentru ocuparea postului de Asistent universitar, poziţia 71, scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea, anul universitar 2016-2017, a îndeplinit atât cerinţele generale, cât şi cele specifice. Candidatului i se aplică condiţia de deţinere a titlului de doctor în domeniul specific postului, prevăzută de articolul 8 din metodologie, postul nefiind unul interdisciplinar. Candidatul deţine titlul de doctor în domeniul de doctorat „Drept”. Candidatul s-a înscris la concurs în interiorul calendarului de înscriere şi îndeplinea condiţiile de înscriere pentru ambele variante ale articolului 8 din metodologie (atât cea din 2014, cât şi cea din 2017).  Prin urmare, Ministerul Educaţiei Naţionale consideră că acest concurs a fost organizat şi s-a desfăşurat cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare", conform MEN. 

Publicația locală 7est a scris că, la sfârşitul lunii aprilie, Universitatea Al. I. Cuza a anunţat scoaterea la concurs a postului de asistent universitar la Facultatea de Drept pentru disciplina „Drept Civil. Partea Generală; Drept Civil. Persoanele".  În 30 martie, Senatul Universităţii Al.I. Cuza a modificat un articol din metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice, fiind eliminată prevederea ca la Facultatea de Drept la postul de asistent universitar să fie necesar doar titlul de doctor în Drept Civil. Atunci, fiul ministrului Justiției, Ionuț Alexandru Toader, a câștigat concursul. 

După izbucnirea scandalului, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că acuzațiile sunt lipsite de orice fundamen și că fiul lui a câștigat concursul în mod corect. 

”El este notar public, are cinci ani de experiență în învățământul superior, este la o universitate privată. Uitați-vă în regulament la metodologie. Modificarea de la regulament nu facilitează nimic, mai introduce un filtru. Orice om de bună-credință se uita în Monitorul Oficial, vedea anunțul. Criteriile erau îndeplinite", a declarat Tudorel Toader,  la B1 TV.


 
Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă