Președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a subliniat luni că Ministerului Afacerilor Externe îi revine misiunea de a asigura condițiile pentru ‘reprezentarea democratică’ a românilor din străinătate.
„Remarc faptul că misiunea dumneavoastră devine din ce în ce mai complicată, într-o eră în care interacțiunile dintre statele lumii au devenit tot mai frecvente, rapide și plurivalente. Astăzi, acordurile negociate și încheiate la nivel internațional au o influență din ce în ce mai mare în viața de zi cu zi a populației. (…) Dumneavoastră, care gestionați misiunile diplomatice și consulare ale României, vă revine dificila misiune de a proteja drepturile acestor cetățeni, atât la nivelul relației de la stat la stat, cât și în ceea ce privește problemele punctuale cu care se confruntă aceștia. În această eră a deplasărilor masive și a tehnologiei, ministerului dumneavoastră îi revine delicata misiune de a asigura condițiile pentru reprezentarea democratică a cetățenilor din străinătate”, a afirmat Iordache la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, citat de Agerpres.
El a subliniat că rolul Parlamentului în domeniul relațiilor externe a crescut considerabil în ultimele decenii.
„Continuăm să ne exercităm prerogativa tradițională, aceea de a ratifica tratate, dar suntem din ce în ce mai implicați în asigurarea controlului activității Guvernului în domeniul relațiilor externe, facilităm desfășurarea relațiilor dintre state prin întâlniri la nivel legislativ, activăm în adunări parlamentare regionale și internaționale, unde studiem provocările contemporane și, în urma rapoartelor, adoptăm recomandări pentru dimensiunea guvernamentală și pentru parlamentele naționale. De aceea, cooperarea dintre Parlament și Ministerul de Externe este necesar să continue să fie din ce în ce mai strânsă și mai bine coordonată”, a adăugat Iordache.
Președintele Camerei Deputaților a subliniat că „identificarea unor soluții eficiente și durabile la crizele cu care se confruntă statele din aceste regiuni se poate produce doar în condițiile unei acțiuni solidare și coordonate a UE, precum și printr-o intensificare a parteneriatului UE-NATO”.
„Uniunea Europeană se confruntată în prezent, într-adevăr, cu provocări fără precedent. Dar, deși marcată de incertitudini pe multiple planuri, imaginea generală este aceea a unei Uniuni care poate avansa, cu condiția asigurării unor răspunsuri adecvate și coordonate crizelor multiple”, a mai spus Iordache.