Mihai Tudose, despre Roşia Montană: Nu putem declara toată România o arie protejată

de Mihai Diac , 06 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 08:19, 06 septembrie 2017
Roşia Montană

Premierul Mihai Tudose a declarat, marţi, la TVR, că posibilitatea exploatării resurselor minerale de la Roşia Montană trebuie să rămână deschisă pentru perioada când noi tehnologii vor permite valorificarea lor în siguranţă, el precizând că a fost pentru interzicerea folosirii cianurilor în minerit.

Prim-ministrul României susţine că exploatarea resurselor minerale nu trebuie blocată prin declararea de către UNESCO a zonei Roşia Montană în arie protejată.

”Nu putem să declarăm toată România o arie protejată şi să ne întoarcem eventual la celebrele versuri «Munţii noştri aur poartă/ Noi cerşim din poartă-n poartă». Să lăsăm o cale deschisă, poate nu acum, poate nu peste 5 ani sau 10 ani. Poate peste 20 de ani când tehnologiile avansează şi nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril. Un alt tip de exploatare... Nu putem amaneta şi viitorul nepoţilor, nu doar al copiilor. Este o dezbatere care va trebui să aibă loc”, a declarat Mihai Tudose.

El a spus că trebuie evitată şi situaţia folosirii cianurilor. ”Am votat şi eu cu două mâini în Parlament pentru interzicerea cianurilor. Sunt costuri imense şi atunci din nou amanetăm viitorul copiilor şi nepoţilor...Haideţi să vedem unde este calea de mijloc pentru că folosirea extremelor - exploatăm totul într-un an cu cianuri şi după noi potopul, iar la capătul celălalt este să nu mai exploatăm nimic, niciodată în România şi asta e. Haideţi să o facem la modul raţional şi foarte, foarte safe şi din punct de vedere al mediului şi să o facem noi, nu alţii”, mai spus Tudose.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, pe 29 august, că există posibilitatea ca România să nu mai poată exploata resursele minerale din zona Roşia Montană, în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturală protejată, procedură iniţiată de către guvernul Cioloş.

”Poate îl întrebaţi şi pe dl Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată. De ce a făcut-o, nu ştiu”, a spus Tudose.

Comentarii

 • Samsarii patriei

  06 septembrie 2017 9:31

  Iliescu si Petre Roman aveau lozinca ''noi nu ne vindem tara'' si au ruinat-o. Reduceti preturile de inventar la toate rezervatiile si patrimoniile nationale protejate si apoi dati-le pe nimic.

  raspunde comentariului
 • Protejatu

  06 septembrie 2017 8:01

  Asa- i. De ce să fie romanica arie protejata? E mai bine sa fie o groapă, un loc pustiit. Amanetat viitorul nepoților. .. ce gândire profundă! Numai că deja ați făcut-o prin jafurile voastre.

  raspunde comentariului
 • Norra

  06 septembrie 2017 6:12

  Daca ar fi facut referire nu la "rame" ci la principiile, conditiile si criteriile puse celor care vor sa bage mana in munti si sa scoata Au de acolo, poate as fi acceptat un pic din ceea ce spune. Ganditi Norvegia si petrolul. Apoi, agresivitatea celor care comenteaza, in general, si a lui Tudose asa cum reiese din articol tradeaza gandul nerostit, coinflictul dintre ceea ce sunt si ceea ce vor sa para -de frica demonstratiilor? - dintre ceea ce gandesc si trebuie sa spuna, pozitionarea departe interesul celor ce inca mai populeaza Romania, frustrarea "Ciolos". Daca nu aveti curajul din pozitia pe care o ocupati sa fiti diferit de Dragnea, macar atat cat a fost Grindeanu, apoi degeaba sunteti batran! Va da afara? Cu atat mai bine, inca cativa se vor lamuri cum joaca Dragnea si Tariceanu.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design