15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Pronunțarea sentinței în dosarul „Gala Bute”, amânată pentru 13 martie. Sentința...

UPDATE. Pronunțarea sentinței în dosarul „Gala Bute”, amânată pentru 13 martie. Sentința nu este definitivă. Procurorii DNA cer pedeapsa maximă pentru Elena Udrea: Dacă ar fi să o iau de la capăt, aş face din nou în aşa fel încât Bute să boxeze în România

UPDATE 20.05: Instanţa supremă a amânat anunțarea sentinței, în dosarul „Gala Bute”, pentru data de 13 martie. Decizia nu este definitivă, ceea ce înseamnă că poate fi atacată.

 

„După ce am auzit azi în sală, cred că voi avea o prezentare cel puţin la fel de dezorganizată. Acest dosar e construit în jurul Elenei Udrea. Acum şase ani s-a început cercetarea, timp de trei ani nu am fost niciodată chemată, s-a făcut o primă soluţie, infirmată, s-au mai cercetat fapte, apoi la câteva zile după ce am avizat doi reprezentanţi ai statului, mai mulţi oameni au fost luaţi cu mascaţii şi acuzaţi, iar pe seară am fost şi eu pusă sub acuzare”, a spus Elena Udrea în faţa instanţei, potrivit News.ro.

Fostul ministru a spus că îi înţelege pe cei care au dat declaraţii împotriva ei. „Sunt convinsă că lui Topoliceanu i-a fost frică, era evident că ştia ce urma să i se întâmple. Nu îi învinovăţesc nici pe ceilalţi cu nimic. Au ales, de frică, de slăbiciune, să spună ce se aştepta de la ei, fiind salvaţi pe moment de măsurile preventive. S-au făcut în zilele acelea trei cereri de arestare pentru mine. În aceste condiţii dădeau oamenii aceştia declaraţii. E evident că erau speriaţi”, a adăugat Udrea.

Ea a spus că ştia de practica mitei de 10 la sută din contracte şi că a încurajat pe oricine din minister care află de astfel de lucruri să anunţe DNA. Sper că o parte din prejudecăţile la adresa mea au fost sparte. Dacă eram Elena Udrea, spune parchetul, era evident că am intrat în politică şi m-am dus în fruntea unui minister pentru a face fapte de corupţie şi am construit un sistem piramidal format din oameni apropiaţi mie. Pe Nastasia nu l-am adus eu. Era din partea partidului. Lungu mi-a fost recomandat. Singurul om pe care l-am susţinut a fost Topoliceanu. Nu i-am pus în funcţii-cheie ca să îmi vireze spagă, nimeni apropiat mie nu a ocupat o funcţie publică cu recomandarea mea. Ştiam de practica celor 10 la sută, ştiam de încercările oamenilor de afaceri de a ajunge în anturajul politicienilor, nu sunt complet nevinovaţi. Am preferat să le dau lor dreptate, atât public, cât şi în privat. Am spus public că ştiu că se cer în general 10 la sută şi că dacă cineva din minister va face aşa ceva, să anunţe DNA-ul”, a mai spus Udrea.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale le-a transmis magistraţilor că nu a construit „niciun sistem” al mitei. „Ştiu că se folosea numele meu, se întâmplă cu toţi cei care ocupă funcţii publice, se spunea că am interese în diverse licitaţii. Partea juridică a fost expusă de avocat. Aş vrea să mă refer la motivele pentru care cred eu că dosarul a fost construit în jurul meu. Referitor la modul în care s-a ajuns la aceste acuzaţii, toate formulate împotriva mea: nu este adevărat că Udrea a făcut un sistem. Ştefan Lungu, despre ale cărui competenţe pe partea de promovare am numai cuvinte de laudă, a cunoscut un om de afaceri – Gărdean, despre care auzisem că are relaţii neortodoxe. Prin Lungu a ajuns Gărdean la Nastasia, iar Botoroagă la Topoliceanu. Udrea nu a construit niciun sistem”, a adăugat fostul ministru.

Udrea a mai spus în faţa instanţei că banii despre care se spune că i-ar fi fost destinaţi erau, de fapt, pentru Lucian Bute. „Acuzaţiile de luare de mită de la societăţile de construcţii pleacă de la susţinerea parchetului că pretinderea sumelor respective ar fi avut loc pe 7 februarie 2011. Era imposibil. În confruntarea cu mine spune explicit că eu nu i-am spus că geanta e pentru Udrea. De ce ar fi plătit Gărdean? Încerc să preîntâmpin posibile nedumeriri. Un răspuns am încercat să îl dau la proces, iar martorul solicitat, fost primar de Buşteni, ar fi putut răspunde. Nastasia şi Bute sunt finii acestuia. Au umblat permanent cu Bute la meciuri. Banii nu erau pentru Rudel. Cred că sumele erau pentru Lucian Bute. El până în 2012 a susţinut că nu şi-a primit onorariul. Ce interes ar fi avut Lungu? El făcea multe plăţi pentru partid din firma lui, primind apoi banii cash de la partid. Nu cred că un ministru care i-a cerut lui Topoliceanu să îşi dea demisia pentru că mă expunea ar fi luat 10 la sută din bugetul Companiei Naţionale de Investiţii. Oamenii aceştia nu şi-au recunoscut faptele. Au fost puşi în faţa unor situaţii concrete recunoscute şi au aruncat faptele asupra mea”, a precizat fostul ministru.

Ea a mai spus că dacă ar fi să o ia de la capăt ar face din nou ca Bute să boxeze în România şi şi-a exprimat speranţa ca decizia instanţei să nu fie un semnal pentru angajaţii din domeniul public că nu trebuie să semneze nimic. „Mă judecă un complet de femei, cu mici excepţii femeile sunt mai curajoase şi mai puternice. Mă bucur că în aceşti doi ani am dărâmat niste mituri. Nu am intrat în politică ca să fac bani. Aveam un soţ are îmi asigura un standard de viaţă. Nu aveam copii, nu aveam cheltuieli mari, stau şi astăzi cu chirie, părinţii mei stau de 20 de ani în Drumul Taberei. Mi-am dorit foarte mult să fac performanţă. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aş face din nou în aşa fel încât Bute să boxeze în România. Sper şi cred că voi fi judecată pe probe, nu pe părerile despre mine, mai bune sau mai rele. Şi că nu va fi un semnal pentru angajaţii din domeniul public că nu trebuie să mai semneze nimic, de frică că vor fi condamnaţi”, a încheiat Elena Udrea.


Dosarul “Gala Bute”, în care este acuzată şi Elena Udrea pentru abuz în serviciu, se apropie de final, la termenul de miercuri fiind audiat Felix Tătaru, existând posibilitatea ca în aceeaşi zi instanţa să rămână în pronunţare, scrie Mediafax.

UPDATE 13.00: Procurorii DNA cer pedeapsă cu închisoare orientată spre limita maximă pentru fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, în dosarul “Gala Bute” în care aceasta e acuzată de abuz în serviciu şi luare de mită. De asemenea, aceeaşi sentinţă a fost cerută şi pentru fostul ministru Ion Ariton, dar şi pentru fostul preşedinte al Federaţiei de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu şi fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu.



Citeşte şi: Elena Udrea se retrage din politică: A fost viața pe care mi-am dorit-o. Îmi asum tot și mai ales ceea ce sunt

Elena Udrea, fostă șefă la Ministerul Turismului și deputată, se retrage din politică, după 13 ani de activitate. Ea a făcut anunțul pe contul său de Facebook, când împlineşte vârsta de 43 de ani.



În ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în MDRT, Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă, care au făcut cu toţii acord de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au cerut ca pedepsele să fie reduse cu o treime, arată sursa citată.

“Nu am emoţii pentru astăzi. Se cer pedepsele, se cere şi achitarea. Mă aştept ca în acest dosar să fiu achitată. Nu cred că se pot da condamnari pentru denunţuri mincinoase neprobate timp de doi ani în instanţă”, a declarat Elena Udrea înaintea şedinţei de judecată.

Şi Rudel Obreja, fostul şef al Federaţiei Române de Box, a anunţat că va cere achitarea.


Citeşte şi: Elena Udrea a depus o expertiză psiho-legală în dosarul “Gala Bute”: Este o expertiză pe care am făcut-o atât asupra mea, cât și a celor care fac în dosar declarații împotriva mea

Udrea a explicat că nu a fost supusă detectorului cu minciuni, ci au fost analizate declarațiile date de ea în dosar, precum și cele ale denunțătorilor Gheorghe Nastasia și Ana Maria Topoliceanu.

Aveam adversarul în faţă, ştiam cu cine ne luptam şi arbitrul arbitra. Aici nu avem nici adversarul în faţă şi ne luptam şi cu arbitrul. Mie KO nu o să îmi dea nimeni niciodată în viaţă pentru că am fost înzestrat şi cred în Dumnezeu, înzestrat de Dumnezeu cu o putere de a duce toate lucrurile pe care viaţa ni le oferă. Meciul vieţii este viaţa însăşi şi lucrurile bune pe care le faci în viaţă.

Pentru că vedeţi foarte bine ce se întâmplă în ţara asta, vedeţi foarte bine care este sistemul care guvenează aceasta tara. Din păcate, nu e la Piaţa Victoriei, ci prin alte părţi şi a făcut ce a făcut din ţara asta cu instrumente care nu sunt la îndemână. Vă spuneam că sunt obişnuit să lupt cu adversarul faţă în faţă, or adversarul ăsta nu îl vede nimeni, îl ştiu prea puţini şi umblă şi cu lovituri perverse. Adversarul e sistemul ăsta care a fost construit de nişte oameni”, a declarat Rudel Obreja.

La data de 21 aprilie 2015, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul “Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte. Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroag.



Vezi şi: UPDATE: Elena Udrea, audiată la ÎCCJ, în dosarul Gala Bute. Ce a declarat la ieșirea de la Instanța Supremă

Deputatul Elena Udrea este audiată, marți, de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), în dosarul „Gala Bute”, în care este inculpată pentru luare de mită și abuz în serviciu.



Pe aceeaşi temă: Băsescu, declarație despre dosarul ”Gala Bute”: Abuzul în serviciu i-a adus Elenei Udrea, ca folos necuvenit, aplauze și voturi

Traian Băsescu a criticat modul în care se fac dosarele la Direcția Națională Anticorupție. Pentru a demonstra că dosarele DNA constituie o armă politică, fostul președinte a dat două exemple la postul de televiziune B1 TV: dosarele ANRP și dosarul ”Gala Bute”, cel în care Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu. 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...
Ultima oră
Pe aceeași temă