14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMexicul a folosit 'instrumente ale tiraniei' pentru a-i spiona pe jurnaliști, afirmă...

Mexicul a folosit ‘instrumente ale tiraniei’ pentru a-i spiona pe jurnaliști, afirmă o reprezentantă a breslei ziariștilor

După 40 de minute de interviu, Carmen Aristegui, o jurnalistă foarte cunoscută în Mexic, pune mâna pe telefonul mobil pentru a se adresa presupușilor spioni ai guvernului: 'Alo? Ministerul de Interne? Bine, deja știți oricum toate acestea. Mulțumesc pentru că ne ascultați!'. Dincolo de umor, această jurnalistă s-a simțit intimidată când a aflat că guvernul o spiona, pe ea și pe alți reporteri și activiști, dar consideră că activitatea sa o protejează, relatează miercuri AFP, în prezentarea unui interviu cu jurnalista, informează Agerpres.

Scandalul a izbucnit la 19 iunie, când cotidianul The New York Times a dezvăluit că jurnaliști, militanți pentru drepturile omului și activiști anticorupție din Mexic au fost victime ale spionajului prin intermediul unui soft cumpărat de guvernul mexican de la întreprinderea israeliană NSO.

Softul-spion se instalează pe telefonul persoanei vizate printr-un mesaj fals provenind de la o mass-media cunoscută sau de la un apropiat și care conține un link care, odată accesat, instalează un program informatic spion pe telefonul mobil.

Președintele mexican Enrique Pena Nieto a respins aceste acuzații, însă victimele acestui presupus spionaj au sesizat justiția. Carmen Aristegui, 53 de ani, a dezvăluit în 2014 un conflict de interese între soția președintelui mexican și un constructor în domeniul imobiliar ce lucra pentru guvern pentru construirea unei case.

Scandalul a afectat grav popularitatea lui Pena Nieto. Acest scandal de spionaj intervine într-un context deja extrem de îngrijorător pentru jurnaliștii din Mexic, țară clasată pe locul trei în clasamentul celor mai periculoase state pentru exercitarea acestei activități, potrivit Reporteri fără Frontiere.

Șase reporteri au fost uciși de la începutul anului în Mexic și peste o sută din 2009 până în prezent. În interviul acordat AFP, Carmen Aristegui estimează că scopul acestui spionaj are o intenție fundamentală: să intimideze, să-l facă pe cel spionat vulnerabil pe fondul propriilor temeri, a slăbiciunii umane, a propriilor povești personale.

'Aceasta este o față sinistră, proprie unui regim dictatorial. Acestea sunt instrumente ale tiranilor. Acesta-i Mexicul? Nu putem permite ca așa ceva să se întâmple într-o țară ce se pretinde democratică', a spus jurnalista. Potrivit relatărilor sale, a fost vizat chiar și fiul său adolescent, iar prin aceasta 'guvernul mexican a depășit o limită foarte gravă'.

Cu toate acestea, jurnalista declară că nu-i este frică și încearcă să nu se gândească 'în mod paranoic că există un cuțit după ușă'. 'Pentru că, în caz contrar, ei ar câștiga', a spus ea. 'Am încredere și îmi repet mereu că munca mea publică de jurnalist este cea mai bună protecție a mea', a mai subliniat Carmen Aristegui.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă