Metoda „Accidentul“ revine în forță

Grupările specializate nu au pierdut timpul, astfel că, la începutul anului, numai în Constanța s-a înregistrat un număr-record de sesizări: 20 în primele două săptămâni și jumătate.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

19.01.2017 - 11:00

Grupările specializate nu au pierdut timpul, astfel că, la începutul anului, numai în Constanța s-a înregistrat un număr-record de sesizări: 20 în primele două săptămâni și jumătate. Cea mai aglomerată zi a fost marți, 17 ianua­rie, când au avut loc nu mai puțin de opt tentative.

Metoda infractorilor este aceeași. Își aleg o victimă, uneori la întâmplare, alteori după ce culeg câteva informații. O sună și îi transmit că băiatul, fata sau o nepoată a fost victima unui accident și că trebuie să dea o sumă mare de bani fie avocatului, fie medicului. Telefoanele sunt date de obicei seara târziu sau dimineața devreme, pentru ca victimele să fie luate prin surprindere.

De asemenea, cei care sună vorbesc fie repede, fie plângând, pentru ca victimele să nu aibă timp să-și pună prea multe întrebări sau să se întrebe de ce nu seamănă vocea. De multe ori, victimele sunt sunate de femei.

Un bărbat de 73 de ani, din Constanţa, a sesizat poliţiştii din cadrul Secţiei 1 după ce a fost sunat pe telefonul fix, la ora 21.00, de o persoană necunoscută, care s-a recomandat ca fiind nepoata sa, comunicându-i faptul că a fost implicată într-un accident rutier. Persoana necunoscută i-a mai spus că are nevoie de suma de 15.000 de euro pentru a rezolva situaţia. Bărbatul a închis receptorul şi a sesizat imediat orga­nele de poliţie.

Un alt bărbat, în vârstă de 76 de ani, din Constanţa, a anunțat că la ora 00.50 a fost sunat pe telefonul fix de către o femeie, ce s-a recomandat ca fiind fiica sa, care i-a comunicat faptul că a provocat un accident rutier cu victime. Persoana necunoscută i-a solicitat suma de 10.000 euro sau 150.000 lei, precizând că este reţinută pentru 24 de ore de către poliţişti. Convorbirea s-a întrerupt la un moment dat, persoana necunoscută spunând că va reveni cu un nou telefon, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

O femeie de 78 de ani a fost sunată în toiul nopții. Trezită din somn, aceasta a avut prezența de spirit să îi spună celui care suna că este de acord să plătească suma solicitată, dar numai în prezența polițiștilor. Convorbirea s-a întrerupt imediat.

Ce spune psihologul

Colonelul de poliție în re­zervă Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, spune că oamenii care sunt sunați intră în fibrilație, nu mai pot gândi normal. O spune și din experiență, după ce și el, și un membru al familiei erau să fie păcăliți. „Membrii familiei trebuie să le spună celor mai bătrâni că, dacă primesc un astfel de telefon, trebuie să-și sune copii, să verifice“, a declarat acesta. Cel mai important sfat este însă pentru victime: „Puneți o sută de întrebări celui care vă sună. Sigur se va încurca“.

Acționează din penitenciare

Capii rețelelor acționează, de multe ori, din penitenciare. Într-un caz din 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca scriau negru pe alb: “Metoda folosită de inculpaţi pleacă de la activitatea ineficientă a ANP-ului(Administrația Națională a Penitenciarelor) pentru că de cele mai multe ori telefoanele sunt date din penitenciare, iar opinia publică faţă de ANP şi faţă de organele judiciare are de suferit“. În octombrie 2016, într-o acțiune de amploare, polițiștii au efectuat zece percheziții în două penitenciare și la locuințele unor persoane bănuite de tâlhării și înșelăciuni prin metoda „Accidentul“, în Bacău și Dâmbovița, prejudiciul cauzat fiind de 400.000 lei.

SFATURI. Nu deveniţi victime

Poliţia Română vă recomandă:

  • Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.
  • Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că au calităţi oficiale.
  • Notaţi numărul de telefon de pe care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile, cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...