12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMeleșcanu susține că Rogozin a vrut să încalce intenționat sacțiunile impuse de...

Meleșcanu susține că Rogozin a vrut să încalce intenționat sacțiunile impuse de UE, pentru a crea o dispută între Rusia și România

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a declarat, luni. că vicepremierul Dmitri Rogozin a urmărit, prin tentativa lui de a survola România, să încalce cu bună știință sancțiunile impuse de UE la adresa Rusiei.

Incidentul cu avionul lui Rogozin a fost "o chestiune deliberată" care "a fost clar prevăzută ca să creeeze un diferend politic între România și Rusia", a declarat luni, la Antena 3, ministrul Meleșcanu.

Acesta a precizat că, cu câteva zile înainte să plece, Rogozin a dat pe Twitter informația că va tranzita teritoriul României, a prezentat și harta și itinerariul, iar această comunicare a fost primită și la Direcția Consulara a MAE, care a informat Autoritatea Aeronautică Română.

"Și faptul că domnul Rogozin a ținut să fie într-o aeronavă civilă arată că a fost deliberată această acțiune", prin care Rogozin "a vrut să demonstreze că sancțiunile adoptate de UE față de demnitarii aflați pe lista neagră nu funcționează, ceea ce este o mare eroare", a spus Meleșcanu.

Ministrul român a respins și acuzațiile lui Rogozin că viața pasagerilor a fost pusă în pericol. Dacă aeronava avea probleme, potrivit Convenției de la Chicago, s-ar fi gasit o soluție, dar faptul că a aterizat la Minsk arată că putea face orice traseu în zona noastră, a spus ministrul de Externe.


Pe de altă parte, Dmitri Rogozin a declarat că, pe fondul tensiunilor bilaterale, avionul ministrului român de Externe, Teodor Meleşcanu, a evitat o escală în Rusia. "Avionul ministrului urma să facă escală în Moscova, dar a ales o altă rută", a afirmat Dmitri Rogozin. Dmitri Rogozin nu a oferit detalii despre acest incident, dar, potrivit site-ului Ministerului român de Externe, Teodor Meleşcanu tocmai a făcut o vizită în Kazahstan.

Pe de altă parte, Dmitri Rogozin a mai susținut că, pe fondul tensiunilor România – Rusia, avionul ministrului Teodor Meleşcanu, a evitat o escală în Rusia. "Avionul ministrului urma să facă escală în Moscova, dar a ales o altă rută", a afirmat Dmitri Rogozin. În schimb,  Ministerul de Externe al României a susținut că traseul avionului lui Meleșcanu a fost decis înainte să apară incidentul cu avionul lui Rogozin.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă