12.8 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialMEGA-Dosarul DNA Cum a încălcat embargoul spre Rusia "organizația" judecătorului CCR Toni...

MEGA-Dosarul DNA Cum a încălcat embargoul spre Rusia “organizația” judecătorului CCR Toni Greblă și a generalului-mason Bartolomeu Săvoiu

Judecătorul CCR Toni Greblă, aflat încă în sediul DNA, trebuie să dea explicații și pentru suspiciunea de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate. De aceeași înfracțiune sunt acuzați generalul-mason Constantin Bartolomeu Săvoiu și finul lui Greblă, Ion Bîrcină.

În fapt, începând cu luna august 2014, judecătorul GREBLĂ TONI a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri BÎRCINĂ ION  CONSTANTIN BARTOLOMEU SĂVOIU, cunoscut ca „Generalul”  au iniţiat raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) şi demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic, cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova.

Afacerile spre RUSIA

În august 2014, judecătorul GREBLĂ TONI a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de AFACERI BÎRCINĂ ION (persoană apropiată relaţional), cetăţeanul turc COREKCI SEVKET, cetăţeanul moldovean VICTOR DOLGHI şi CONSTANTIN BARTOLOMEU SĂVOIU, cunoscut ca „Generalul”.

Cele cinci persoane menţionate au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.

Citește și: MEGA-dosar DNA: Judecătorul CCR Toni Greblă, masonul Bartolomeu Săvoiu, apropiat al nașului Licio Gelli, alți doi parlamentari și un interlop, implicați în trafic de influență și falsificare de acte de export spre Federația Rusă

Embargoul unilateral al Rusiei este un răspuns la instituirea regimului autonom de sancţiuni de către Uniunea Europeană Rusiei.

Regimul autonom de sancţiuni instituit de Uniunea Europeană Rusiei are următoarea bază legală:

– Cadrul general al aplicării la nivel naţional a sancţiunilor internaţionale este reprezentat de O.U.G. nr.202/2008. Acest act normativ asigură directa aplicabilitate şi caracterul obligatoriu la nivel naţional a sancţiunilor internaţionale adoptate de Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (art.3 alin.1 coroborat cu art.1 alin.1 din O.U.G. nr.202/2008), pentru toate subiectele de drept cărora li se adresează, inclusiv persoanele fizice şi juridice de drept privat, de la adoptarea lor de către Consiliul de Securitate. Sancţiunile sau alte măsuri restrictive adoptate la nivelul Uniunii Europene sunt obligatorii pentru România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Acest act normativ defineşte Consiliul interinstituţional, ca organism de consultare între instituţiile cu atribuţii în procesul de luare a deciziilor, pe principii de eficienţă şi celeritate, stabilindu-i componenţa la nivel de lucru şi delimitându-i expres competenţele.(art.13-14). Pe site-u MAE (http://www.mae.ro/taxonomy/term/668/2), la secţiunea „Sancţiuni internaţionale – Autorităţi competente”, este menţionată Direcţia Generală a Vămilor (Autoritatea Naţională a Vămilor) cu atribuţii în domeniul „Restricţii asupra comerţului”.

Citește și: Finul lui Greblă, la DNA: Nu ai cum să dai mită naşului. Suntem proxeneţi

– În „Jurnalul Oficial al Uniunii europene” nr.L229 din 31.07.2014 au fost publicate Decizia 2014/512/PESC a Consiliului din 31.07.2014 şi REGULAMENTUL (UE) NR.833/2014 AL CONSILIULUI din 31.07.2014 privind măsuri restrictive având în vedere acţiunile Rusiei de destabilizare a situaţiei în Ucraina, intrate în vigoare a doua zi de la data publicării (01.08.2014).

– în „Jurnalul Oficial al Uniunii Europene” nr.L271 din 12.09.2014 au fost publicate Decizia nr.2014/659/PESC a Consiliului din 08.09.2014 de modificare a Deciziei 2014/512/PESC şi REGULAMENTUL (UE) NR.960/2014 AL CONSILIULUI din 08.09.2014 de modificare a REGULAMENTULUI (UE) NR.833/2014 privind măsuri restrictive având în vedere acţiunile Rusiei de destabilizare a situaţiei în Ucraina, intrate în vigoare la data publicării (12.09.2014).

– în „Jurnalul Oficial al Uniunii Europene” nr.L342 din 05.12.2014 a fost publicat Regulamentul (UE) nr.1290/2014 al Consiliului din 04.12.2014 de modificare a Regulamentului (UE) nr.833/2014 privind măsuri restrictive având în vedere acţiunile Rusiei de destabilizare a situaţiei în Ucraina şi de modificare a Regulamentului (UE) nr.960/2014 de modificare a Regulamentului (UE) nr.833/2014.

Întâlniri secrete în străinătate

Membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.

Aceştia, în perioada 2014 – 2015, au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art.273 din Legea nr.86/2006 – Codul Vamal.

Citește și: Mega-dosarul DNA. CCR: Judecătorul CCR Toni Greblă poate fi arestat doar cu avizul Biroului Permanent al Senatului

ION BÎRCINĂ împreună cu persoane din anturajul său (COSTIN ILIESCU şi NICOLAE ORBIŞOR) au întreprins demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic.

Dintre entităţile juridice de la care aceştia intenţionau să procure respectivele produse se află S.C. RADOR A&E S.R.L. Piteşti, S.C. COSCO VELE S.R.L.

În acest context, ION BÎRCINĂ, LORENA ONEAGA (asistent manager în cadrul S.C. SILVOMET GRAND S.R.L.), BARTOLOMEU CONSTANTIN SĂVOIU, SEVKET COREKCI şi CONSTANTIN ANTON au participat în Turcia la expoziţia de franciză din Istanbul 2014 în domeniul agro-alimentar.

Citește și: VIDEO:Reacţia şefului CCR la audierea lui Greblă

De asemenea, ION BÎRCINĂ, împreună cu SEVKET COREKCI şi cu sprijinul lui BARTOLOMEU CONSTANTIN SĂVOIU (cu importante relaţii în mediul oamenilor de AFACERI de naţionalitate turcă), a iniţiat mai multe discuţii pentru derularea unor operaţiuni comerciale (export) de cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova.

Printre firmele ce puteau intermedia asemenea AFACERI era S.C. ROMGALLIA INTERNATIONAL COMMERCE & INDUSTRIE S.R.L., deţinută printr-o societate de tip off-shore numită ORIOLE MANAGEMENT LIMITED, cu sediul în Insulele Virgine Britanice.

În anturajul grupului se află şi MĂDĂLINA BERBECEL, care, în cursul lunii iunie 2014, a înfiinţat Întreprinderea Individuală IRINA MĂDĂLINA BERBECEL, existând informaţii că se urmăreşte transferul către această entitate a activităţilor comerciale derulate iniţial pe S.C. GARDENA RIVER S.R.L.

De precizat faptul că VICTOR DOLGHI este asociat la S.C. BLUE ENERGIE GROUP S.R.L. împreună cu VLADISLAV CHETRAR şi MIHAI PRUNDIANU, acesta din urmă fiind un apropiat al lui BÎRCINĂ ION şi al lui GREBLĂ TONI.

Cele mai citite

Casper Ruud, campion la Barcelona, după o finală câștigată în fața lui Tsitsipas

Norvegianul Casper Ruud a câştigat turneul ATP 500 de la Barcelona, după ce l-a învins în finală pe grecul Stefanos Tsitsipas, în două seturi,...

Tesla reduce prețurile unor modele în Europa, după ce a anunțat reduceri și în SUA

Tesla reduce prețurile unor modele în Germania și în alte țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, a declarat duminică un purtător de cuvânt,...

Casper Ruud, campion la Barcelona, după o finală câștigată în fața lui Tsitsipas

Norvegianul Casper Ruud a câştigat turneul ATP 500 de la Barcelona, după ce l-a învins în finală pe grecul Stefanos Tsitsipas, în două seturi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă