6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMărturia unei jurnaliste care și-a dus copilul la doctorul Burnei: Trebuie să...

Mărturia unei jurnaliste care și-a dus copilul la doctorul Burnei: Trebuie să dispară. Putea să îi facă foarte mult rău copilului meu

Jurnalista Oana Despa a povestit, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, o întâlnire pe care a avut-o cu medicul ortoped Gheorghe Burnei, acuzat că ar fi făcut experimente pe copii și că ar fi luat mită. Oana Despa a ajuns la medicul ortoped în urmă cu șapte ani, după ce a devenit mamă, întrucât fetița sa se născuse cu o malformație la picior.

„Acum șapte ani și mai multe luni am devenit mamă prima dată. Copilul meu s-a născut cu o malformație la picior. Era strâmb și mai mic. De când a avut două zile până a împlinit opt luni a stat cu el în ghips. Când medicul care i-a tot pus piciorul în ghips mi-a zis că va trebui urmărit toată copilăria și adolescența și că va trebui operată când va ajunge la maturitate pentru că piciorul ei va fi mai mic și trebuie alungit, am căutat cei mai buni medici din țara asta. Așa am ajuns la profesorul Burnei.   La prima consultație, nici nu s-a uitat pe ce i se făcuse până atunci. M-a pus să îi fac computer tomograf, mi-a zis că s-ar putea să meargă mai greu ca ceilalți copii, să îi fac gheată specială, pentru când va merge, și să mă întorc peste un an. Peste un an m-am întors. Eva mea deja mergea, cu gheată specială. Avea o diferență de aproape doi centimetri între picioare. Vizibilă cu ochiul liber. Fără încălțări, șchiopăta. 

 S-a uitat la ea, a măsurat-o, a învârtit-o și mi-a trântit: 

-Nu-i mai pui nicio gheață specială. E o prostie.

 M-am uitat cruciș și am protestat. 

-Dar are piciorul mai mic, se vede cu ochiul liber. Așa mi-ați spus acum un an. Și asta spun toate actele de până acum. Nu vreți să îi mai faceți o radiografie, ceva?  

-Nimic.  

-Măcar să vă uitat pe alea vechi. 

-Nu îi mai pui nimic și vii peste doi ani. Ai înțeles. Știu eu ce fac. 

 Am plecat șocată”, scrie jurnalista, pe Facebook.

Ea continuă mărturisirea explicând că nu s-a lăsat convinsă de sfatul medicului, așa că a plecat în Elveția, pentru a beneficia de o a doua părere a unui medic.

„În câteva luni, eram în Elveția, cu eforturi supraomenești, la un doctor care să îmi spună o părere: că trebuie să îmi laș copilul să șchioapete, că își va reveni, sau să fac altceva. Am aflat, evident, contrariul. Copilul meu avea nevoie de ghata specială, de evaluare din an în an, cel puțin. Și de o operație. Peste mulți ani. Mi-a arătat și variantele. Nici nu vreau să mă gândesc la cele mai bune. Probabil nu mi le voi permite niciodată. Mi-am jurat că nu mai calc în viața mea la profesorul Burnei. Și nu am mai făcut-o. 

De câteva ore, mușc din mine. De câteva ore, îmi vine să sparg toți pereții. Pentru că nu suport minciuna. Mușc din mine pentru că știu că viitorul medical al copilului meu nu e în țara asta de doi bani în care trăiesc oameni care caută scuze unui doctor acuzat că a omorât copii. Și ziariști, că mine, care au construit un mit. Îmi vine să sparg pereții pentru că încă mai credem că a face bine la 20 de mii de oameni, îți dă dreptul să omori 4 sau 5 sau 20. Nu, stimabililor, nimic nu îți da dreptul să fii călău. Nici măcar în numele evoluției. Profesorul Burnei trebuie să dispară. Și toți cei ca el. Iar în relația cu mine nu are nicio prezumție de nevinovăție. Pentru că putea să îi facă foarte mult rău copilului meu. Iar în povestea asta nu sunt ziarist. Sunt mamă!”, a conchis ea. 

 Magistrații Curții de Apel București au decis, joi, că medicul ortoped nu poate profesa. Decizia este definitivă.

Medicul Gheorghe Burnei a fost reţinut în 10 decembrie 2016 de către procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au cerut instanţei arestarea preventivă a acestuia pentru mai multe fapte de luare de mită. Tribunalul Bucureşti a respins arestarea preventivă. Astfel, medicul a fost plasat în arest la domiciliu, iar apoi sub control judiciar.

Anchetatorii l-au acuzat pe Gheorghe Burnei că i-ar fi obligat pe părinţii copiilor operaţi de el să cumpere proteze de la firma Argonmed, care în schimb i-ar fi plătit vacanţele cu familia în străinătate şi deplasările la congrese. Burnei ar fi folosit atât proteze omologate, cât şi dispozitive medicale pe care le-ar fi folosit în experimente pe copii, ce erau confecţionate artizanal de cunoştinţe ale medicului de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Masurării, potrivit procurorilor.



Mai mult, procurorii susțin că Gheorghe Burnei ar fi prelevat de la copiii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le-ar fi ținut în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice. Ţesuturile, deşi au fost păstrate în condiţii improprii şi nu au fost verificate bacteriologic şi viral, ar fi fost transplantate altor copii, iar cele găsite la percheziţii ar fi urmat să fie folosite la alte intervenţii chirurgicale.

Din datele existente până în prezent în dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi făcut experimente pe copii în peste 20 de cazuri, potrivit unor surse judiciare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă