6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMApN vrea să declasifice documente secrete de stat privind mineriada din iunie...

MApN vrea să declasifice documente secrete de stat privind mineriada din iunie 1990. În acest dosar sunt cercetați Ion Iliescu, Petre Roman și Virgil Măgureanu

Ministerul Apărării Naționale urmează să declasifice o serie de documente din categoria secret de stat, legate de mineriada din iunie 1990.

Juriștii MApN au elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern care va permite declasificarea "unor categorii de informaţii secrete de stat referitoare la activitatea Ministerului Apărării Naționale".

Nota de fundamentare a viitorului act normativ precizează că documentele desecretizate vor fi utilizate în ancheta din dosarul penal 47  /2014.

Dosarul 47/P/2014 se referă la mineriada din perioada 13-15 iunie 1990.

Desecretizarea documentelor aparținând MApN se va face la cererea Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, considerându-se că "dezvăluirea acestora nu mai poate prejudicia siguranţa naţională, apărarea ţării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public sau privat deţinătoare".

MApN urmează să declasifice o notă-raport și câteva "situații centralizatoare privind produse și bunuri materiale".


Citește și: Acuzați de crimă împotriva umanității. Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu și Gelu Voican Voiculescu sunt oficial inculpați în dosarul Mineriadei sângeroase din iunie 1990

Procurorii îi acuză pe Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chițac și Mugurel Florescu că ar fi decis, pe 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la București a unui număr de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piața Universității asupra populației civile, provocând vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.


 

Mineriada din iunie 1990 a avut drept rezultat, în data de 13 iunie, decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei oameni, care au fost urmate, în perioada 14 – 15 martie, de vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane, precum și de mari pagube materiale.

Dosarul 47/P/2014 menționează că aceste consecințe ale mineriadei sunt "urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară".

Parchetul a stabilit că, în iunie 1990, "unele persoane din structurile de conducere politice şi militare au determinat forţele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi Serviciului Român de Informaţii, precum şi grupuri mari de persoane civile din centre industriale şi diverse bazine carbonifere să intervină în forţă pentru reprimarea manifestaţiei din Piaţa Universităţii".

În acest dosar sunt acuzați, printre alții, Ion Iliescu, fost șef al statului, Petre Roman, fost șef al Guvernului, și Virgil Măgureanu, fost director al SRI.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă