21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMai mulți pacienți, transportați cu targa la CJAS Bihor, pentru li se...

Mai mulți pacienți, transportați cu targa la CJAS Bihor, pentru li se elibera adeverință de asigurat. Ministrul Bodog a dispus trimiterea corpului de control pentru a face lumină în acest caz

UPDATE 23.30: Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii califică drept ”derapaj deosebit de grav” cazul înregistrat la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bihor. Ministrul Florian Bodog va trimite corpul de control pentru a face lumină în acest caz.

”Cercetarea administrativă este un demers legal şi absolut necesar pentru a face lumină în acest caz, câtă vreme sunt implicate persoane cu statutul de funcţionar public”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii cere ca ancheta să se desfăşoare cât mai repede, iar concluziile  să fie prezentate autorităţilor ”în vederea identificării şi sancţionării tuturor vinovaţilor”.

”Considerăm că derapajul înregistrat la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bihor este unul deosebit de grav. Ca urmare, ministrul Sănătăţii a dispus trimiterea inspectorilor din Corpul de control al MS în colaborare cu Direcţia generală monitorizare control şi antifraudă CNAS la CAS Bihor”, se mai arată în comunicat.

Echipa va efectua cercetări extinse la CAS Bihor, activitatea sa desfăşurându-se în paralel cu ancheta administrativă.

”Ministrul Sănătăţii îşi exprimă dezaprobarea totală faţă de astfel de fapte şi îndeamnă toţi lucrătorii din domeniul Sănătăţii să îşi desfăşoare activitatea zilnică demonstrând cea mai mare consideraţie posibilă faţă de nevoile persoanelor pe care le sprijină”, mai transmit reprezentanţii MS.


Premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să dispună un control la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bihor, după ce mai mulţi pacienţi au fost aduşi cu targa, pentru a obţine adeverinţele necesare tratamentului. Bărbatul care s-a ocupat de transportul unor pacienţi a afirmat că informase anterior conducerea instituţiei, însă şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate i-ar fi răspuns că nu-l interesează. Pe de altă parte, CJAS spune că totul a fost regizat, informează Mediafax.

Viorel Paşca, bărbatul care s-a ocupat de transportul pacienţilor pe targă din Dumbrava şi Tinca, unde îngrijeşte peste 200 de persoane fără a avea vreo fundaţie sau vreun ONG, a declarat, joi, că anii trecuţi s-au eliberat de către CJAS Bihor astfel de adeverinţe de asigurat fără nicio problemă.

„Eu sunt persoană fizică, nu juridică, şi am primit în spaţiu, conform legii, anumite persoane, cazuri speciale, oameni ai nimănui, abandonaţi de familie şi societate, bolnavi. Îi îngrijesc fără să primesc un leu de la statul român, sunt vreo 230 de bolnavi în 10 case cumpărate în Dumbrava şi Tinca de diverse persoane care le-au pus la dispoziţia bolnavilor. Aceşti bolnavi trăiesc acolo cu acte, au domiciliu acolo. Uneori, au nevoie de reţete medicale, de medicamente, unii sunt asiguraţi, alţii nu. Aveam nevoie de adeverinţe de asigurat pentru câţiva, documente care au fost eliberate anii trecuţi fără probleme de CJAS. Sunt oameni care nu se pot deplasa”, a spus Paşca.

Potrivit acestuia, cu câteva zile înainte ar fi trimis o colaboratoare să ridice adeverinţele, dar funcţionarele de la ghişeul CJAS Bihor s-ar fi răstit şi ar fi refuzat eliberarea documentelor, solicitând prezenţa personală a bolnavilor.

„Am vorbit cu preşedintele CJAS Bihor care ne-a programat în audienţă în cursul săptămânii viitoare şi a refuzat eliberarea adeverinţelor de asigurat, spunând că se eliberează doar dacă vine bolnavul personal. Eu am spus că aduc bolnavul, numai că este imobilizat, şi mi-a zis că nu îl interesează, aşa că am procedat cum mi s-a spus, am dus bolnavul imobilizat. Am adus trei bolnavi pe targă la sediul CJAS şi o bolnavă psihic, care se deplasa singură. Nu am dorit să iasă un scandal, am văzut reacţia premierului, eu nu am vrut să fac rău nimănui, am vrut doar cu presa să îi fac să înţeleagă că eu nu glumesc, dacă bolnavul are nevoie de acte, trebuie să primească. Până la urmă s-au eliberat acele adeverinţe de asigurat, valabile 60 de zile, necesare unor reţete medicale, pentru medicamente compensate, pentru consultaţii medicale”, a afirmat Viorel Paşca.

Pe de altă parte, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bihor susţin că au procedat corect şi nu au eliberat adeverinţe de asigurat pentru mai mulţi bolnavi unei persoane care nu era reprezentant legal al acestora. Directorul CJAS Bihor, Ludovic Varga, a declarat, joi, că aducerea a trei bolnavi pe targă la sediul instituţiei i s-a părut a fi regizată de către Viorel Paşca, cel care s-a ocupat de transportul pacienţilor.

„Nu doresc să comentez afirmaţiile premierului. Noi am respectat legea, nu ştiu ce puteam face altceva. Nu am procedat deloc greşit. Legea spune clar că nu se poate elibera adeverinţă de asigurat decât titularului sau reprezentantului legal, ori împuternicitului acestuia. Nicăieri nu se prevede că se poate elibera altei persoane. Dacă nu aş fi respectat legea atunci puteam fi traşi la răspundere. Iar în ceea ce priveşte acest scandal, eu cred că a fost ceva regizat, altfel nu ştiu cum putea să vină presa înaintea acestor persoane. Nu ştiu în ce bază funcţionează acest domn Paşca, nu ştiu cine i-a dat autorizaţie, pentru că să ţii peste 200 de persoane în câteva imobile din Dumbrava şi Tinca, îmi ridică mari semne de întrebare. A fost amendat atât de DSP, cât şi de ITM”, a spus Varga.

Prim-ministru Mihai Tudose i-a cerut ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să dispună un control la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bihor şi sancţionarea celor vinovaţi pentru faptul că mai mulţi pacienţi au trebuit să fie aduşi cu targa pentru a obţine adeverinţele necesare tratamentului.

Mihai Tudose i-a cerut ministrului Bodog să ia măsuri în debutul şedinţei de Guvern de miercuri, după ce a văzut „nişte imagini înfiorătoare” la un post de televiziune: „Persoane cu handicap locomotor aduse, abandonate practic pe un hol, la coadă la nu ştiu ce comisia vieţii, care să stabilească nu-ştiu-ce sau să le dea nu-ştiu-ce. Am vorbit despre reducerea birocraţiei, nu a pacienţilor prin târâre pe jos. Cine a făcut nenorocirea asta?”

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a spus că i-a solicitat deja preşedintelui Casei de Asigurări să verifice informaţiile apărute în presă.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă