Ministrul de Interne Gabriel Oprea a convocat, joi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne o videoconferinţă cu prefecții și șefii structurilor centrale și teritoriale ale ministerului, având ca temă măsurile organiatorice privind desfășurarea alegerilor de duminică, 25 mai. Peste 50.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri vor fi în dispozitiv, de alegeri.
”Suntem la finalul unei campanii electorale care, pentru mulți dintre dumneavoastră, a fost foarte solicitantă, însă nu din punct de vedere al aspectelor de ordine publică, ci mai ales, din cauza situațiilor de urgență care au afectat numeroase județe din țară.
Și în aceste momente, multe dintre județele riverane Dunării sunt sub avertizări hidrologice de inundații și de aceea principala preocupare a tuturor instituțiilor trebuie să fie prevenirea apariției unor situații de risc pentru populație.
Chiar și în aceste condiții, scrutinul de duminică este foarte important să decurgă fără cusur, iar organizarea trebuie să fie una exemplară”, a transmis Oprea, în cadrul videoconferinței
”Am coordonat îndeaproape acțiunile din aceste ultime patru săptămâni și sunt în măsură să apreciez că prefecții și structurile Ministerului Afacerilor Interne și-au făcut datoria și au menținut un climat de ordine și legalitate pe întreaga perioadă a desfășurării campaniei electorale. La fel trebuie să fie și în ziua de 25 mai!”, a mai spus Oprea
Organizările, în grafic
Ministrul Gabrriel Oprea a mai declarat că, din punct de vedere organizatoric, toate activitățile sunt în grafic, iar până vineri buletinele de vot, ștampilele și timbrele autocolante vor ajunge la președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare.
”Începând cu ora 18.00 a zilei de sâmbătă, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura paza celor 18.532 de secții de votare, această misiune fiind executată de peste 30.000 de angajați ai ministerului nostru.
Este important de reținut faptul că odată ajunse în secția de votare, buletinele de vot, ștampilele și timbrele autocolante rămân în acea locație până la finalul procesului electoral. Este interzis ca președintele sau vreunul din membrii secției de votare să plece cu aceste materiale din incinta secției de votare”, a spus ministrul de Interne.
Urna mobilă- cererile se primesc sâmbătă între orele 18.00- 20.00
”Vreau să aveți în vedere ca toți președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare să fie informați despre deciziile Biroului Electoral Central privind deplasarea urnei speciale în ziua votului.
Conform acestor decizii, cererile pentru deplasarea urnei speciale se primesc sâmbătă, în intervalul 18.00 – 20.00, la secțiile de votare. Aceste cereri privesc persoanele care sunt netransportabile din motive de boală sau invaliditate și cele private de libertate, care nu și-au pierdut însă drepturile electorale.
În ziua votului deplasarea urnei speciale se va realiza numai cu participarea a cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare și cu pază asigurată de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne”, a transmis Oprea.
Mă aștept ca și în zilele următoare să tratați cu aceeași seriozitate și profesionalism, toate activitățile privind procesul electoral. Lucrați în echipă, colaborați și nu veți avea dificultăți.
Până la încheierea procesului electoral, la MAI va funcționa în regim de permanență Centrul Operațional de Comandă.
”Pentru a da posibilitatea ca un număr cât mai mare dintre români să-și exercite dreptul de vot, am dispus ca programul Serviciilor publice comunitare de Evidență a Persoanelor să fie adaptat în interesul cetățenilor, în sensul de a elibera documente de identitate în regim de urgență, inclusiv sâmbătă și duminică.
Pentru ziua alegerilor, Ministerul Afacerilor Interne va asigura măsurile de ordine publică cu peste 50.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri.
Pentru toți aceștia misiunea nu se termină duminică la ora 21.00, odată cu încheierea procesului de votare” a declarat Oprea la videoconferință.
”Angajații Ministerului Afacerilor Interne rămân la datorie, asigurând paza buletinelor de vot și a proceselor verbale întocmite de președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare pe timpul transportului către Birourile Electorale Județene.
Toate aceste măsuri organizatorice au fost cuprinse în Planul general de măsuri al MAI, pe care l-am aprobat la începutul campaniei electorale”, a conchis ministrul de Interne.
Oprea a mai transmis ca în ziua de 25 mai, Poliția Română să trateze cu maximă atenție orice sesizare de încălcare a legii în legătură cu procesul electoral.
Incidente
În cele patru săptămâni de campanie s-au desfășurat, în întreaga țară, 909 de manifestări publice electorale. Referitor la situația incidentelor electorale, în șapte județe nu a fost înregistrat niciun incident.
În restul de 34 de județe, plus Capitala, au fost sesizate 179 de incidente, ceea ce înseamnă o medie de aproape cinci pe județ.
Chiar și așa, în urma verificărilor, peste 30% dintre sesizări nu s-au confirmat.
”Țin să apreciez atitudinea fermă a Poliției Române care a sancționat orice derapaj de la prevederile legale, fiind aplicate 78 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 43.500 lei. Totodată, sunt în cercetare 55 de infracțiuni, cele mai multe reprezentând furtul sau distrugerea unor bannere sau a altor materiale electorale”.