15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialProcesul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă se...

Procesul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă se va relua, după ce preşedintele de complet a fost schimbat

Înalta Curte de Casație și Justiție va relua, pe 3 octombrie, procesul lui Călin Popescu Tăriceanu în care este judecat pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului, scrie Agerpres. Procesul va fi reluat de la zero în condiţiile în care preşedintele Completului de judecată nu se va mai ocupa în dosar întrucât, cel mai probabil, se va pensiona, astfel încât noul preşedinte a decis readministrarea probelor, invocând o decizie CEDO.

Procurorul de ședință a cerut administrarea tuturor probelor din rechizitoriu și a spus ca măcar o parte din interceptările din dosar, cele relevante, să fie ascultate public pentru dovedirea acuzațiilor.

Avocatul lui Tăriceanu a fost de acord cu audierea celor 18 martori, dar s-a opus audierii publice a interceptărilor din dosar și a afirmat că Tăriceanu nu a negat nicio secundă existența acestora, de aceea ascultarea lor publică ar fi nerelevantă pentru cauză.

Completul de judecată a rămas în pronunțare pe cererile procurorului DNA și a stabilit un nou termen al dosarului pentru data de 3 octombrie. Călin Popescu Tăriceanu nu s-a prezentat la termenul de marți.

Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016, fiind acuzat că a dat o declarație neadevărată atunci când a fost audiat ca martor în dosarul "Ferma Băneasa". În același dosar, Dorin Marian, fost șef al Cancelariei când premier era Tăriceanu, este acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată.

Procurorii spun că Tăriceanu a susținut în mod nereal că nu a avut cunoștință despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare și nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.

Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu relația avută cu inculpații Tal Silberstein, Dan Andronic și Remus Truică, cu întâlnirile și discuțiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacționarea imobilelor menționate și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate.

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă