12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMafia din SRI-PSD, trimisa in judecata

Mafia din SRI-PSD, trimisa in judecata

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe generalul (r) SRI Ovidiu Soare, pe colonelul Gheorghe Dumitrache, pe Emil (Cico) Dumitrescu, fostul consilier al presedintelui Ion Iliescu, fiind acuzati ca pana in 2004 s-au implicat, contra cost, in protejarea unor afaceristi care incalcau legea. Din dosar a fost separata participarea la savarsirea infractiunilor a lui Doru Trifoi, fost secretar de stat la Justitie, a lui Marcel Sanpetru, fost adjunct al procurorului general, a lui Gheorghe Muscalu, fost sef de sectie in Parchetul General, a lui Iosif Armas (fost parlamentar PSD), a Dorinei Mihailescu, fosta sefa de departament in Guvernul Nastase. Fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu a confirmat interventiile nelegale ale lui Cico Dumitrescu si Doru Trifoi pentru eliberarea din arestul preventiv a unui afacerist apropiat de parlamentarii PSD Iosif Armas si Doru Ioan Taracila. Radu Timofte (fost sef al SRI) a confirmat ca s-au scurs informatii secrete catre deputatul PSD Ion Stan, prieten cu un om de afaceri monitorizat de SRI. In rechizitoriul trimis de procurori la Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt descrise cu lux de amanunte intalnirile conspirative pentru aranjarea unor afaceri nelegale in vila SRI de la Snagov.
Avand in vedere complexitatea dosarului, vom continua in numerele viitoare prezentarea altor afaceri de coruptie ai caror protagonisti sunt demnitarii mentionati mai sus.

 

 

» DNA i-a trimis in judecata pe generalul (r) SRI Ovidiu Soare, pe col. (r) Gheorghe Dumitrache si pe Emil Cico Dumitrescu, fostul consilier al presedintelui Ion Iliescu, pentru fapte grave de coruptie.

» Au ramas in ancheta procurorilor anticoruptie fosti inalti demnitari din perioada 2001-2004, precum Doru Trifoi, Dorina Mihailescu, Marcel Sanpetru, Muscalu Gheorghe si Iosif Armas.

» Radu Timofte, Rodica Stanoiu si Ioan Talpes (fost consilier prezidential) au confirmat savarsirea unor fapte. Timofte l-a denuntat pe Ion Stan (deputat PSD), fost sef al Comisiei de control al SRI.

Inalti ofiteri din conducerea Serviciului Roman de Informatii, sefi din Parchetul General, din Ministerul de Interne si Politie, de la Administratia Prezidentiala de pe vremea lui Ion Iliescu, parlamentari PSD sunt acuzati de implicare in zeci de fapte de coruptie potrivit unui rechizitoriu finalizat de procurorii anticoruptie si trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Rechizitoriul este o radiografie a modului in care institutiile publice, printre care si Justitia, au fost puse, contra cost, in slujba unor afaceristi cu dosare penale. "Relationarea" personajelor implicate se realiza la partide de pescuit, in excursii in strainatate, la nunti, aniversari, la chefuri la iarba verde sau prin carciumi. Cheltuielile erau suportate de afaceristii cu probleme penale, de traficanti, de falsificatori de produse si cecuri. "Maestrul de ceremonii" este in rechizitoriu colonelul SRI Gheorghe Dumitrache (fost adjunct la SRI Prahova, apoi sef in centrala SRI), aflat sub protectia generalului maior SRI Ovidiu Soare, fost sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica din cadrul centralei SRI.

Metamorfoza
Potrivit rechizitoriului, incepand cu anul 1990, in jurul ofiterului Gh. Dumitrache de la SRI Prahova s-au adunat tot felul de afaceristi, inclusiv persoane din lumea interlopa, care vanau contracte grase pe spinarea statului sau care faceau comert ilegal cu petrol. Afaceristii vindeau firmelor de stat, la suprapret, produse contrafacute si obtineau la schimb produse petroliere. Contractele se incheiau cu interventia directa a lui Dumitrache la directorii firmelor de stat. La inceput, Dumitrache i-a atras in joc pe aproape toti sefii institutiilor publice din judetul Prahova, respectiv pe seful UM 0215, Dumitru Tarnovski, pe sefii Parchetului Ploiesti, pe seful Politiei Judetene, Radu Balici (in prezent decedat), pe directorii unor platforme industriale, printre care s-a aflat si directorul general al SNP Petrom, Ioan Popa. Pentru obtinerea contractelor cu Petrom, Dumitrache l-a atras pe seful sau de la Bucuresti, generalul Soare. Pentru interventii, Dumitrache a carat la Bucuresti portbagaje de carne de porc, de miei, de vin, pesti, in functie de specificul sarbatorilor, dupa cum au confirmat in rechizitoriu mai multi ofiteri SRI, printre care si gen. (r) Mihai Viorel Tibuleac. In afara de aceste mici atentii, afaceristii au platit obtinerea protectiei SRI cu miliarde de lei, zeci de mii de dolari, materiale de constructie, bijuterii, masini de lux, concedii in Delta sau in strainatate.

Sereistii s-au Alesu cu vile
Intre cei care au incheiat contracte grase pe spinarea societatilor de stat cu ajutorul lui Dumitrache si Soare s-a aflat si afaceristul Mihai Alesu. Dupa ce s-a constatat ca tonele de marfa livrate catre societatile de stat erau fie contrafacute si de proasta calitate, fie fiare vechi vandute ca piese noi, Mihai Alesu a fost arestat preventiv. In perioada 1998-2000, interventiile in favoarea lui Alesu ar fi fost asigurate si de un general de Politie, Radu Balici, promovat in Bucuresti. Mita i-a fost platita de Alesu direct lui Dumitrache si a depasit valoarea de 1,4 miliarde de lei si 100.000 de dolari. Potrivit rechizitoriului, incepand cu anul 1999, Dumitrache a apelat si la sprijinul generalului Soare, care ar fi fost platit (de Alesu si de alti protejati) cu materiale de constructii pentru cele doua imobile ale sale din localitatea Calinesti – Prahova. Din anul 2001, Dumitrache a apelat in favoarea lui Alesu si la sprijinul finului sau, magistratul Gheorghe Muscalu, promovat (de la Campina) sef de sectie la Parchetul General. Drept recompensa, Alesu s-a ocupat de construirea vilei lui Dumitrache din Ploiesti. Dupa ce Alesu si-a dat seama ca Dumitrache il va abandona in arest, a formulat denunturi impotriva sa. Dumitrache a invatat-o pe sotia lui Alesu sa nu declare nimic impotriva sa. Invataturile lui Dumitrache au fost inregistrate de procurorii DNA cu mandat de la judecator.

 

Interventiile lui Cico s-au rasuflat
In 2002, Florin Mihai a fost un alt om de afaceri cu probleme in justitie care a contribuit la marirea averilor ofiterilor SRI si ale "prietenilor" acestora din alte structuri ale statului. El i-a dat col. SRI Dumitrache 60.000 de dolari pentru a-l ajuta sa recupereze 2.000 de tone de produse petroliere blocate intr-un litigiu cu gruparea Mihai Lauruc – fratii Geotoiu (fosti ofiteri de Militie, respectiv Securitate) – Iosif Armas & Doru Ioan Taracila (parlamentari PSD). Dumitrache i-a promis ca ii va "rezolva problemele cu ajutorul finului sau, procurorul Gh. Muscalu, sef de sectie la Parchetul General, cu ajutorul generalului Toma Zaharia, secretar de stat la MI, cu ajutorul procurorilor Marcel Sanpetru, Corneliu Bunescu (…) si chiar cu aportul lui Adrian Nastase".
Afland ca nu-si poate rezolva "problema" din cauza consilierului prezidential Cico Dumitrescu (care sustinea gruparea Lauruc), Florin Mihai s-a dus la acesta in audienta pentru a-i solicita sprijinul. Potrivit rechizitoriului, Cico Dumitrescu i-a solicitat procent din suma de circa 2.000.000 de dolari ce urma a fi recuperata. Cico i-a promis ca va face interventii la procurorul general al Romaniei, Joita Tanase, la ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, la seful Politiei Romane etc. Interventiile – fara succes – au fost facute, dupa cum au confirmat in declaratiile lor, printre altii, Ioan Talpes (consilier prezidential) si Rodica Stanoiu (ministrul Justitiei), care au sustinut ca l-au avertizat pe Cico Dumitrescu de faptul ca-si depaseste competentele.

Trifoi l-a scos pe Lauruc
In prima runda, grupul de influenta pentru Lauruc a invins deoarece acesta a fost eliberat din arestul preventiv cu sprijinul direct al secretarului de stat de la Justitie Doru Trifoi, care s-a deplasat personal la Ploiesti si le-a ordonat magistratilor sa-l elibereze pe inculpat, iar acestia s-au conformat, fapt confirmat de Rodica Stanoiu. In urma scandalului, Trifoi si-a dat demisia si s-a facut notar. Pentru infiintarea cabinetului, Armas i-a pus la dispozitie gratuit (contract de comodat) cinci camere pe care el le avea inchiriate de la RA-APPS (subinchirierea este ilegala). Armas a sustinut ca nu i-a dat gratuit camerele. Trifoi va fi cercetat penal intr-un dosar separat.

Afaceri reglate in vilele SRI
Afacerile delicate ale capilor SRI se puneau la cale la vila SRI din Snagov, unde erau la adapost de subordonatii zelosi care instrumentau diverse afaceri ce puneau in pericol siguranta nationala. La una dintre intalniri (gen petreceri) a participat si generalul MI Toma Zaharia (fost secretar de stat intre 2001 si 2004), care i-a solicitat lui Dumitrache sprijin in afaceri pentru prietenul sau din Bacau ("Sorin sa livreze la Petrom sonde second-hand"). Ofiterii SRI s-au implicat inclusiv in recuperarea unor sume pentru afaceristii aflati sub protectia lor. Vom reveni cu amanunte.

Deputatul PSD Ion Stan si "Distilaria"

Generalul SRI Ovidiu Soare a fost cercetat si pentru faptul ca a deconspirat informatii din dosarul de filaj "Distilaria", care urmarea activitatile infractionale ale unor traficanti cu alcool printre care si Mihai Anastasescu, din perioada 2001-2003. Unul dintre afaceristii din acest caz era in relatii apropiate cu deputatul PSD Ion Stan, seful comisiei parlamentare de control a SRI, se mentioneaza in rechizitoriu. Generalul Soare i-ar fi atras atentia lui Ion Stan ca i-au fost inregistrate convorbirile cu acel personaj (mandatul de inregistrare era dat de judecatori pentru numarul de telefon al omului de afaceri). Ca sa scape de ofiterul SRI care instrumenta dosarul "Distilaria", gen. Soare i-a propus o promovare la Bucuresti. Ofiterul respectiv a insistat insa sa urmareasca dosarul si a fost dat afara din SRI. Ion Stan a negat faptul ca generalul Soare i-a dat acele informatii, dar declaratia lui a fost contrazisa de cea a lui Radu Timofte, seful SRI. Timofte le-a declarat procurorilor anticoruptie ca, impreuna cu gen. Soare si cu alte persoane, a fost la o partida de pescuit, organizata de Ion Stan la Nucet, judetul Dambovita. "Ion Stan a adus in discutie subiectul, ca ar fi auzit ca SRI ii intercepteaza convorbirile telefonice (…). Ion Stan nu putea sa aiba aceste informatii decat din cadrul SRI", a declarat in scris Radu Timofte. De dosarul "Distilaria" s-a ales praful. Generalul Soare a recunoscut ca l-a informat pe deputatul PSD Ion Stan de faptul ca i-au fost interceptate convorbirile cu afaceristul urmarit de SRI, dar a mentionat ca a facut acest gest in cadrul atributiilor de preventie, motiv pentru care a fost iertat de catre procurori. In dosarul "Distilaria" cercetarile vor fi continuate fata de faptuitorii Dorina Mihailescu (fost consilier al premierului Nastase) si Mihai Anastasescu.

 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă