19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMădălin Stoica, ultimul militar român ucis în Afganistan, a fost înmormântat la...

Mădălin Stoica, ultimul militar român ucis în Afganistan, a fost înmormântat la Buzău

Eroul sublocotenent p.m. Mădălin Stoica, militarul ucis vineri, 15 septembrie, în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare, a fost înmormântat joi la Buzău, la funeralii participând câteva sute de persoane, informează Agerpres.

Pe tot parcursul funeraliilor, soția sublocotenentului post-mortem Adrian Vizireanu, decedat în Afganistan pe 7 mai 2016, a stat alături de văduva eroului-militar Mădălin Stoica.

Cortegiul funerar a pornit de la Biserica "Sfântul Ștefan'' spre locuința familiei din Cartierul Micro V, după care a ajuns la Biserica Militară "Pogorârea Sfântului Duh'' din curtea Garnizoanei Buzău, unde au avut loc ceremoniile funerare.

La funeralii au participat reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, ai Statului Major General, oficialități locale și județene.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, prezent la funeralii, a declarat pentru Agerpres că în prima ședință a CLM, eroul sublocotenent va fi declarat cetățean de onoare și o stradă din municipiul Buzău va primi numele său.

"Mădălin Stoica a murit pentru țară, ca un adevărat erou, suntem alături de familie, din această tragedie trebuie să învățăm să fim mult mai uniți și mult mai bine pregătiți la bine ca și la rău", a mai declarat sursa citată.

Caporalul Mădălin Stoica a decedat vineri, 15 septembrie, în urma unui atac asupra unei patrule românești care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan. Militarul buzoian, de 41 de ani, era căsătorit și avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operații și era angajat al M.Ap.N. din anul 2002. 
În același incident au fost răniți caporalul Ionel Buzea și fruntașul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuați pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, sâmbătă, 16, septembrie, decretul de decorare post-mortem a sublocotenentului Stoica Vintilă Mădălin cu Ordinul Național "Steaua României' în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, "în semn de recunoștință și apreciere pentru dăruirea și curajul manifestate sub culorile drapelului național, pentru spiritul de sacrificiu dovedit în timpul executării unei misiuni de luptă în Teatrul de Operații din Afganistan'. Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Apărării Naționale, Mihai-Viorel Fifor.

Caporalul Mădălin Stoica este al patrulea militar buzoian decedat în misiune în Afganistan. Subofițerul Dan Ciobotaru, originar din localitatea Pinu, comuna Brăești, făcea parte din Batalionul 33 Manevră, dislocat în Afganistan, iar pe 23 iunie 2010 și-a pierdut viața, alături de un camarad, în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar.

În 2016, la începutul lunii mai, alți doi militari buzoieni și-au pierdut viața în timpul unei misiuni de instruire a polițiștilor afgani, când au fost atacați de talibani îmbrăcați în uniformele forțelor afgane de securitate.

Plutonierul Iulian Dumitrescu și sergentul Adrian Vizireanu erau angajați de mai mulți ani la o unitate militară din Buzău cunoscută drept "Forțele Speciale'  (Batalionul 404).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă