6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialLiviu Dragnea: Roșiile cultivate în cadrul programului de sprijin pentru tomate sunt...

Liviu Dragnea: Roșiile cultivate în cadrul programului de sprijin pentru tomate sunt curate sută la sută. Ministrul Agriculturii: În această perioadă, au fost scoase pe piață 216 tone

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a precizat, vineri, că roșiile cultivate în cadrul Programului de sprijin pentru tomate nu conțin pesticide sau alte produse chimice. La rândul său, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că, în această perioadă, producătorii români au scos pe piață 216 tone de tomate, iar înainte de ajunge în piață au fost prelevate probe de la roșii și au fost analizate, informează Agerpres.

„Au început deja discuții în presă că sunt pline de pesticide, că sunt pline de chimicale. Ministerul, așa cum s-a stabilit de la început, (…) a făcut analizele necesare, analize care continuă la toți producătorii. Sunt curate sută la sută și eu îi rog pe cei care mai promovează pe televiziuni așa ceva să ceară la Ministerul Agriculturii, să vadă care sunt rezultatele analizelor", a declarat Liviu Dragnea, în timpul unei vizite în județul Ialomița.

Șeful PSD a mai precizat că toți producătorii s-au angajat să producă ecologic, în caz contrar riscând excluderea din Programului de sprijin pentru tomate.

„Este roșie românească, este roșie curată. Dacă mai țineți minte gustul roșiilor românești, cine mușcă din asta își dă seama că nu are nimic, (…) nu are nici pesticide. Cei care au mai lucrat prin solarii știu cum se spune, că 'îi dă la coadă' ca să se facă mai repede. Nu există așa ceva, pentru că ar ieși din program. Sunt roșii curate", a mai spus liderul social-democrat.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat că, în această perioadă, producătorii români au scos pe piață 216 tone de tomate, iar înainte de ajunge în piață au fost prelevate probe de la roșii și au fost analizate.

„Doar producătorii înregistrați ies pe piață. De la ei se prelevează probe. Noi am început acest program (de analizare a calității tomatelor — n. r.). Am instituit această regulă pentru ca în momentul în care se recoltează primele tomate de la producătorii înregistrați să se preleveze probe și să se analizeze. La această dată s-au scos pe piață 216 tone de tomate", a spus ministrul Agriculturii.

El a explicat că, în momentul în care se face prima recoltare, inspectorii de la autoritatea fito-sanitară analizează, la fiecare producător, probele înainte ca produsele să iasă pe piață. „La toți producătorii din România care azi scot din solarii tomate li se prelevează probe până ajung la piață. Iar acestea sunt analizate", a spus șeful MADR.

În cadrul programului guvernamental „Tomate 2017" s-au înscris până în prezent 6.816 de beneficiari, iar la acest moment pe piață se vând roșii românești în 12 județe.

„Este un program guvernamental pe care l-ați prezentat în Parlament, pe care îl avem susținut cu sume bugetare în bugetul ministerului și care se concretizează la această dată în 6.816 beneficiari. Dintre aceștia, 4.200 au plantat, înțelegând prima recoltă, în această perioadă de extrasezon. Din totalul de 4.200, la 2.066 de beneficiari tomatele sunt în plin rod, iar pe piață au ieșit 106 beneficiari. Deși am avut un an mai dificil, cu un prag termic mai scăzut, totuși, cum spuneam, și eu dau date exacte și cifre care să confirme realitatea, spuneam că, într-un an cu temperaturi scăzute, am reușit să avem un avans de recoltă cu 11 zile", a declarat, joi, Petre Daea, în deschiderea ședinței de Guvern.

Ministrul Agriculturii a adăugat că, în prezent, se vând în 12 județe tomate românești.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă