Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

LIVE TEXT Ambasadorul SUA: DNA şi ANI funcţioneză bine şi nu trebuie să se schimbe. Îi voi cere explicatii guvernului Ponta pentru instituirea moratoriului asupra gazelor de şist

Ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, într-un interviu pentru "Plus unu" la TVR Info, că va cere explicaţii guvernului Ponta pentru instituirea moratoriului ...

Share

Rl online 0 comentarii

17.05.2012 - 17:26

Ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, într-un interviu pentru "Plus unu" la TVR Info, că va cere explicaţii guvernului Ponta pentru instituirea moratoriului asupra gazelor de şist.

Gitenstein a adăugat că, în SUA, exploatarea gazelor de şist se face pe scară largă şi nu este periculoasă pentru mediu. De asemenea, diplomatul american a insistat că, pentru România, ar fi foarte utilă achiziţia de avioane de vînătoare F16 second hand de la partea americană.


Iată principalele declaraţii ale ambasadorului SUA în România:

M-am întâlnit cu premierul, cu ministrul de Externe, mă voi întâlni cu ministrul Justiţiei şi cel al Finanţelor. Am discutat desre lucruri importante privind relaţiile bilaterale - scutul anti-rachetă, angajamentul în Afganistan, lupta împotriva terorismului.

Am ajuns să-l cunosc pe Victor Ponta destul de bine în ultimele luni, îi cunosc destul de bine şi pe ministurl Apărării şi pe cel al Justiţiei.

Am ajutat la organizarea vizitei lui Victor Ponta în SUA în ultimele luni, pe agendă au fost problemele pe care le-am enumerat mai devreme.

Despre ANI şi DNA:

Cred că aceste instituţii funcţionează foarte bine, nu am văzut nimic îngrijorător în ceea ce priveşte funcţionarea lor. Am colaborat cu autorităţile române să modificăm legea ANI acum doi ani, pentru a o aduce în graniţele constituţionale. Ambele instituţii trebuie să rămână aşa cum sunt.

Nu am discutat despre Daniel Morar cu ministrul Justiţiei, nu ştiu dacă va fi numit procuror general, dar oricine va fi numit în acea funcţie trebuie să aibă integritate morală. Morar are această calitate. Va fi dificil pentru cine va fi numit la Parchetul General şi la DNA, pntru că trebuie să se ridice la nivelul lui Daniel Morar şi Laurei Kovesi.

Nu ştiu ce cred politicienii din bucureşti, nu am discutat acest capitol cu nimeni.


Despre moratoriul privind gazele de şist:

Contractul cu Chevron nu pune în pericol mediul.

În SUA, oamenii plătesc doar o cincime din preţul gazelor plătit de români, datorită gazelor de şist. În România, 90% dintre puţuri sunt deja fracturate, aşa că cine se teme de această prcedură ar trebui să ceară închiderea puţurilor.

Voi vorbi cu premierul Ponta şi îi vor cere explicaţii în pivinţa acestui moratoriu, dar decizia finală este a autorităţilor române.

Chevron are autorizaţie de explorare. Românii trebuie să decidă dacă vor să plătească în continuare de cinci ori mai mult pentru gaze. Şi poate că nici nu se vor găsi gaze de şist aici. Deşi, dacă se va dovedi că există, cred că oamenii vor vrea ca acestea să fie extrase.


Titus Corlăţean a cerut, înainte de a deveni ministru, arestarea procurorului din dosarul lui Adrian Năstase:

Corlăţean a retras aceste declaraţii şi mă bucur că a făcut-o. Nu m-am întâlnit cu el încă, aşa că n-am discutat subiectul.

Voi discuta cu el ce am discutat şi cu predecesorii săi: MCV, transparenţă, statul de drept.


Despre declaraţiile lui Dan Şova despre Holocaust:

Am apreciat decizia lui Victor Ponta lde a-l trimite la Muzeul Holocaustului, să vadă ceea ce el a văzut în timpul vizitei în SUA. E evident că Şova a fost informat geşit, dar nu e singurul european care e dezinformat în acest subiect.

Unul dintre primele gesturi ale lui Ponta ca premier a fost să asigure statutul Institutului Elie Wiesel.


Despre Monica Macovei:

Vorbesc cu ea sporadic. Când am întrebări despre justiţie, întreb oami mulţi oameni din România, iar Monica Macovei e unul dintre acesştia. Îi apreciez foarte mult opiniile.

Toţi miniştrii Justiiei pe care i-am cunoscut au fost membri ai partidelor politice, aşa că mi se pare normal că şi Macovei a intrat într-un partid. Şi Cătălin Predoiu a fost membru de partid şi a fost un ministru excelent.


Despre declaraţiile lui Marga privind Rusia:

M-am întâlnit cu ministurl de externe Andrei Marga de două ori şi m-am asigurat că în problemele care interesează, guvernul păstrează politica predecesorilor. Marga are aceleaşi priorităţi ca şi primul ministru - NATO şi Uniunea Europeană.


Despre vizele pentru SUA:

Lucrăm la modificarea legislaţiei şi sperăm ca aceasta va fi aprobată curând, dar nu pot să fac promisiuni privind o dată anume. Schimbarea legislaţiei înseamnă modificarea pragurilor pentru acces în programul Visa Waiver, iar România va putea îndeplini mai uşor aceste standarde.


Despre scutul Antirachetă

Cred că a fost o decizie benefică pentru ambele ţări - în primul rând pentru statele membre NATO şi a subliniat încrederea pe care NATO a avut-o în România pentru a amplasa elemente ale scutului aici.


Despre achiziţia de F 16

A fost o discuţie de mai mulţi ani ani între cele două guverne. Un F 16 nou e foarte scump, iar MIG-urile voastre sunt îmbătrânite. E nevoie de avioane de nouă generaţie, chiar dacă nu sunt noi, pentru ca piloţii noştri să poată începe antrenamentele cu piloţi români.

Citeşte şi Gitenstein: Discuţiile privind achiziţia de către România de avioane F16 nu sunt îngheţate


Investiţii străine

Capitatul şi investiţiile pot merge oriunde, iar guvernul american nu are nici un control asupra lor. Companiile compară sistemul judiciar, transparenţa, predictibilitatea deciziilor, pentru că nu vor să piardă bani. De aceea spun că justiţia e atât de importantă. Cu cât sunt mai integrate economiile noastre, cu atât mai solidă e NATO. E bine şi pentru români, pentru că le creşte nivelul de trai.


Politicienii români şi MCV pentru justiţie

Cred că principala problemă este că Occidentul nu poate să vrea mai mult reforma justiţiei decât UE. Dacă o faceţi pentru a mulţumi pe cineva din afară, nu are nici o valoare. E important ca românii să vrea reforma justiţiei. Prin asta trebuie să treacă toate democraţiile. Trebuie să faceţi reforme, e în primul rând pentru binele ţării.


Imunitatea parlamentarilor afectează societatea?

În SUA, politicienii care fac activităţi ilegale ajung în închisoare. Nimeni nu trebuie să ceară aprobare pentru percheziţie sau arestare. Aşa trebuie făcute lucrurile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...