13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Întâlnirea saşilor transilvăneni se desfășoară la Sibiu. Președintele Iohannis, discurs emoționant...

VIDEO. Întâlnirea saşilor transilvăneni se desfășoară la Sibiu. Președintele Iohannis, discurs emoționant în română și germană: Să avem respect unul față de celălalt, să prețuim solidaritatea și toleranța

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că ”mesajul fundamental al istoriei sașilor transilvăneni este acela de a Îl căuta neobosit pe Dumnezeu și de a nu renunța niciodată la lupta pentru libertate”.

Șeful statului și-a susținut discursul în limba română și în limba germană.  

”Vă întâmpin cu căldură în România, la Sibiu, capitala istorică a sașilor din frumoasa noastră Transilvanie! Este pentru mine o mare bucurie să-i salut la această mare întrunire pe toţi cei care, după cum se vede, poartă pe mai departe cu mândrie, ca un titlu de onoare, identitatea, amintirea şi spiritul specific al saşilor transilvăneni. Sunt impresionat de faptul că Piața Mare din Sibiu este neîncăpătoare: este cel mai bun semn că organizatorii şi-au făcut bine treaba şi ţin să-i felicit! Dar, mai ales, sunt bucuros să văd alături de seniori mulţi copii și tineri. Prezenţa lor este dovada că noile generaţii văd în Transilvania nu doar regiunea de unde provin părinţii lor, dar şi un loc care îi interesează, pentru că de aici le vine identitatea”, și-a început președintele Iohannis discursul. 

Șeful statului a mai spus și că: ”Mesajul fundamental al istoriei sașilor transilvăneni, pe care-l rostesc piatra cetăților, cărțile, tradițiile muncii și portului, este acela de a-l căuta neobosit pe Dumnezeu, de a nu renunța niciodată la lupta pentru libertate. Să avem toată viața respect față de celălalt, să prețuim solidaritatea și toleranța. Oricât de departe de aceste locuri ați trăi, acest de neînlocuit tezaur, care aparține celui mai umil sat din Transilvania, dar deopotrivă României și umanității în integralitatea ei, ne reapropie și ne reunește. La un secol de la acel moment, în noul cadru european din care facem parte, în calitate de Președinte al țării, susțin că avem șansa să oferim noilor generații argumente și fapte pentru ca România Centenarului să fie redescoperită drept loc al oportunității și prosperității. Vă invit să vă alăturați acestui proiect al libertății și toleranței, unde dumneavoastră, sașii din Transilvania, indiferent de unde ați venit astăzi la Sibiu, sunteți acasă!”.

 


În acest weekend se desfășoară la Sibiu cea de a 27-a întâlnire a saşilor transilvăneni, sub deviza „În lume acasă, cu inima în Transilvana”.

„Preşedintele Klaus Iohannis apreciază că întâlnirea din acest an oferă, în special generaţiei tinere de saşi din Germania, oportunitatea de a cunoaşte mai bine şi de a îndrăgi România, ţara de origine a părinţilor lor”, se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Mii de persoane din România, Austria, Germania şi SUA sunt aşteptate la Sibiu. Acţiunea are loc din iniţiativa Asociaţiei comunităţilor săseşti din Germania, fiind organizată de Forumul Democrat al Germanilor din România, în colaborare cu mai multe asociaţii şi instituţii săseşti transilvănene, iar scopul acesteia este de a-i aduce cât mai aproape de Transilvania pe tinerii care trăiesc în Germania.

Expoziţii, concerte, prezentarea unor tradiţii, evenimente folclorice, parada portului popular, dar şi evenimente speciale dedicate tinerilor fac parte din programul acestei întâlniri a saşilor transilvăneni.

Evenimentul a început vineri, în Piaţa Mare din Sibiu, cu un festival de dans popular săsesc susţinut de grupuri de dansatori din Transilvania, Austria şi Germania. Vineri seară, în Piaţa Huet s-au desfăşurat un concert de cântece vechi şi un concert de orgă, fiind prezentat și un film documentar. Seara de vineri s-a încheiat cu un Dance Party.

Sâmbătă dimineaţă, începând cu ora 10.30, s-a desfășurat parada porturilor populare pe traseul Piaţa Huet – Piaţa Mică – Piaţa Mare – Piaţa Schiller – Strada Cetăţii – strada Bălcescu – Piaţa Mare, iar la orele prânzului este aşteptat preşedintele Klaus Iohannis.

După prânz, este programat un concert comun al ansamblurilor de fanfară, dar şi dansuri populare săseşti, prezentate de Junii Sibiului.

Potrivit programului anunţat de organizatori, sâmbătă după-amiază, timp de o oră, va avea loc prezentarea Fundaţiei Biserici Fortificate, urmată de decernarea premiului Ernst Habermann al Fundaţiei Siebenbürgisch-Sächsische Stiftung, dar şi de un concert de cântece populare săseşti şi de concertul „Andreas Hammerschmidt und Schlagerbengel“. Seara se va încheia, ca şi cea precedentă, cu un party cu DJ Avaro.

Duminică, la ora 10.00 va începe o slujbă festivă la Biserica Evanghelică din Piaţa Huet, urmată de o slujbă pentru copii şi familie, de concerte de fanfară şi de spectacolul muzical „La fântână” (în dialectul săsesc), cu participarea unui cor de 200 de persoane din Germania şi România în Grădina Palatului Brukenthal. Duminica se va încheia cu un foc de tabără.

De asemenea, vor avea loc şi expoziţii cu diverse tematici, lansări de carte, tururi ale oraşului, precum şi un program pentru copii.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă