27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO Klaus Iohannis: Am aprobat un plan de dezvoltare a Forțelor...

VIDEO Klaus Iohannis: Am aprobat un plan de dezvoltare a Forțelor Speciale ale Armatei pentru următorii zece ani

Președintele Klaus Iohannis a anunțat. miercuri, că a aprobat înființarea a două noi comandamente în cadrul Armatei Române, unul dintre ele fiind Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, precum și un plan pentru dezvoltarea acestei categorii de trupe în următorii zece ani.

Potrivit președintelui Iohannis, aceste trupe ale României trebuie să fie "disponibile oriunde și oricând va fi nevoie".

Celălalt comandament nou înființat va coordona apărarea cibernetică.

"În cazul Forțelor pentru Operații Speciale, am aprobat recent un plan robust și ambițios de dezvoltare a acestora pentru următorii zece ani și care vizează toate elementele specifice: integrarea instituțională în noua structură de forțe a Armatei, comanda și controlul, planificarea resurselor, echiparea, instruirea și cooperarea la nivel regional", a precizat Klaus Iohannis.

"După cum bine știți, atunci când vorbim de Forțele pentru Operații Speciale, factorul esențial este cel uman, respectiv calitatea acestuia. Eforturile și sacrificiile de care acești oameni au dat dovadă de-a lungul ultimilor ani, în regiuni mai mult sau mai puțin apropiate de frontierele României, nu vor fi uitate niciodată. Totodată, ele constituie baza de la care este obligatoriu să continue procesul de consolidare a acestei capabilități, pe care, alături de altele, aș numi-o 'a viitorului'. Indiferent de dinamica dezvoltărilor tehnologice, componenta umană va rămâne cea care va face diferența, prin flexibilitate, agilitate și subtilitate. În acest context, mesajul nostru constant va rămâne acela că Forțele pentru Operații Speciale ale Armatei României, prin procesul rapid de transformare pe care îl parcurg, vor fi pregătite pentru acțiune, capabile să desfășoare întregul spectru de misiuni, oriunde și oricând va fi nevoie, în serviciul intereselor naționale și al apărării colective, prin cooperare cu partenerii, în cadrul NATO", a precizat președintele României.

Pe de altă parte, șeful statului a insistat și asupra necesității alocării unui buget suficient pentru Ministerul Apărării Naționale.

"Este foarte important să garantăm la nivel politic un minim de predictibilitate" în domeniul Apărării, prin menținerea a cel puțin doi la sută din PIB pentru Apărare, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a făcut aceste precizări în deschiderea unei conferințe a Forțelor Speciale, care se desfășoară miercuri la București.

Pe de altă parte, colonelul Claudiu Dăbăcan, comandantul Forțelor de Operații Speciale din Armata României, a declarat miercuri că, în contextul situației de securitate din regiune, este nevoie de stabilitate, subliniind că țara noastră ar putea să joace un rol de polarizare a vecinătății.

"Dacă vă gândiți la situația de securitate din zonă, avem nevoie de stabilitate, de încredere vizionară. În această arhitectură, România poate să joace un rol de polarizare a vecinilor pe un subiect și Forțele pentru Operații Speciale din Armata României sunt acest subiect de coagulare a vecinătății, a câștigării încrederii. Comandamentul (Forțelor pentru Operații Speciale — n.r.) este într-adevăr un instrument prin care se încearcă atingerea acestui subiect", a spus colonelul Dăbăcan.


Citește și: Exclusiv RL. Militarii români vor participa la acțiuni speciale sub conducerea SUA. Luptătorii vor fi lansați prin parașutare

În limbaj militar, HAHO (High Altitude High Opening) desemnează salturile cu parașuta din avioane care zboară la înaltă atitudine, astfel încât ele să nu poată fi doborâte de inamic de la sol. Uneori, parașutistul din Forțele Speciale este lansat în spațiul aerian al propriei țări sau al unei țări neutre, după care ajunge în țara vecină, peste frontieră, în cursul parașutării.


Forțele pentriu Operații Speciale (FOS) ale României sunt constituite sub forma unei brigăzi care are sediul central la Târgu Mureș. Separat, există și un grup de Forțe Speciale subordonat Statului Major al Forțelor Navale (SMFN).

Primul nucleu al FOS ale României s-a format, după anul 1989, pe baza trupelor de cercetare de la Buzău și a trupelor de parașutiști.

Ca misiune de luptă, militari români din structura de Operaţii Speciale participă la Operațiunea NATO din Afganistan, sub forma unui Grup de Operaţii Speciale. Grupul românesc execută, în principal, misiuni de instruire a poliţiei afgane.


Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

FOTO. Loredana Groza, ca la 20 de ani. Vedeta a pozat în colanți

Loredana Groza, cunoscută pentru prezența sa în industria muzicală românească, a captat atenția publicului cu ultimele sale fotografii distribuite pe rețelele de socializare. Însă...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă