15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialGeneralul Constantin Degeratu, în cadrul emisiunii jurnalistului Sabin Orcan: Prin cei 2%...

Generalul Constantin Degeratu, în cadrul emisiunii jurnalistului Sabin Orcan: Prin cei 2% pentru Apărare, trebuie să dezvoltăm capabilitățile menite să descurajeze o agresiune rusă. Analistul Ion Petrescu: Trebuie să avem o Armată bine sprijinită

Directorul editorial al „România Liberă”, jurnalistul Sabin Orcan, discută, marți seara, în cadrul emisiunii X-Press, de pe postul B1 TV, cu generalul Constantin Degeratu și  analistul militar Ion Petrescu, despre viza președintelui Klaus Iohannis și despre contribuția de 2% pentru Apărare.

„În România, trăim o situație foarte tulbure. Sunt declarații în care unii spun una, alții alta privind înzestrarea Armatei Române. E o garanție discuția dintre Trump și Iohannis privind creșterea cheltuielilor pentru Apărare?”, a precizat Sabin Orcan.

În replică, generalul Constantin Degeratu a explicat că „este doar un acord, un angajament politic”, cu privire la declarațiile președintelui României și al Statelor Unite, de vinerea trecută.

„Este un lucru extraordinar de important că președintele Donald Trump și-a exprimat angajamentul. Este teribil de rău că din delegația președintelui României nu a fost și șeful Statului Major. Absența lui, care are două sarcini – de apărare colectivă și de luptă împotriva terorismului pe plan extern -… Asta trebuia să facem. Asta trebuie să facem, să materializăm angajamentele”, a spus generalul.

El a continuat precizând că România s-a angajat să ofere capabilități militare în valoare 2%.

La rândul său, jurnalistul Sabin Orcan a subliniat că nu au fost „declarații certe” că România crește cheltuielile pentru Apărare.

„Programul de Guvernare, chiar dacă asigură 2%, nu este îndreptat spre capabilități, ci spre cheltuire. Este necesar să încurajăm capabilitățile menite să descurajeze o agresiune rusă – o capabilitate aeriană, apărarea spațiului maritim și apărarea teritoriului național. Acești 2% nu sunt, din perspectiva mea, suficienți”, a spus generalul Constantin Degeratu.

La rândul său. analistul militar Ion Petrescu a precizat că, la Bruxelles, mesajul a fost clar: „Rusia se pregătește de război!”.

„La sediul NATO nu se face politica unui partid, ci al Alianței. La cartierul general al NATO sunt cunoscute slăbiciunile României. Știți ce a fost întrebat un diplomat român? Dacă și-a făcut lecțiile. Noi avem 400 și ceva de parașutiști pentru apărarea Dobrogei, dar infanteriștii americani au de patru ori mai mult la Mihail Kogălniceanu. Unde este armata română? Vedem că președintele României s-a întâlnit cu șeful Departamentului de Stat, Rex Tillerson. Unde era ministrul de Externe? România nu este un om. Trebuie să avem o Armată bine sprijinită”, a afirmat Ion Petrescu.

Totodată, Constantin Degeratu a spus că România este singura țară din NATO în care mai zboară MiG-uri.

„Este un miracol pentru Armata Română că aceste MiG-uri mai zboară. Faptul că ieri a fost un accident nici nu trebuie să ne îngrijoreze. Nu ne obligă nimeni să zburăm cu ele, dar avem sentimentul că, fără ele, am fi ca în 1940 (…). Ar trebui să cerem președintelui Trump redislocarea armatelor, în funcție de pericol. Noi nu suntem conștienți la ce pericole ne expunem. Noi, românii, credem că cea mai bună apărare a noastră armata americană”, a spus generalul Constantin Degeratu. 

 Klaus Iohannis a fost primit, vineri, la Casa Albă de Donald Trump. Întrevederea a început pe un ton relaxat, liderul american transmițându-i președintelui român că România este un „aliat minunat”.Cele mai importante subiecte au fost: bugetul NATO, lupta împotriva terorismului, consolidarea parteneriatului strategic și lupta împotriva corupției.


Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă