Jurnalistul Sabin Orcan discută cu europarlamentarul Cristian Preda și economistul Valentin Ionescu despre înzestrarea Armatei Românie: Nu putem trăi doar cu o securitate împrumutată, că suntem membri NATO și că vin alții să ne apere

de Roxana Petre , 30 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 11:25, 01 mai 2017
Jurnalistul Sabin Orcan discută cu europarlamentarul Cristian Preda și economistul Valentin Ionescu despre înzestrarea Armatei Românie: Nu putem trăi doar cu o securitate împrumutată, că suntem membri NATO și că vin alții să ne apere

Directorul editorial al România Liberă, jurnalistul Sabin Orcan, discută, duminică, în cadrul emisiunii X-Press, cu europarlamentarul Cristian Preda, economistul Valentin Ionescu și despre nava care transporta oi și care s-a ciocnit cu nava militară rusească, la jumătatea săptămânii.

„Din perspectiva faptelor obiective, este vorba despre un incident între un vas românesc și o navă rusească, incident care, într-un anumit context, ar fi putut avea consecințe grave. Să nu uităm că Primul Război Mondial a început de la un atac. Incidente de genul acesta pot să constituie momente de creștere a tensiunii sau de declanșare a unor inițiative militare. Un incident care milimetric ar putea fi altfel”, a spus Constantin Degeratu, fost șef al Statului Major General invitat în platou.

În replică, jurnalistul Sabin Orcan a remarcat că Marina Română are trei fregate. 

„Înțeleg că aceste fregate trebuie modernizate. Mai avem niște corvete și niște nave purtătoare de rachete. Nu avem niciun submarin. Măcar pe Facebook să câștigăm bătălia. Că mă gândesc că nava rusă nu are doar această navă care s-a prăbușit ca un avion de hârtie”, a remarcat el.

La rândul său, europarlamentaru Cristian Preda a remarcat că România, ca parte a NATO, are un sistem de apărare, iar bugetul a crescut foarte mult. „Și la noi și în alte țări, bugetul crește și sunt angajamente foarte serioase. Deocamdată sunt doar patru țări din 28 care au buget mai mare. Chiar în zilele în care s-a vorbit despre acest incident, Muntenegru a ratificat aderarea la NATO, care are 1700 de soldați. Dar faptul că NATO are un al 29-lea membru, e foarte semnificativ. Nu trebuie să uităm de faptul că beneficiem de tot sistemul de apărare”.

Sabin Orcan l-a întrebat pe Valentin Ionescu ce înseamnă 2% din PIB pentru Apărare, pentru țara noastră.

„Premisa de la care pornesc e următoarea. 2% pentru Apărare nu este suficient. Trebuie puțin să regândim situația. Sigur, nu putem crește de la 2% brusc la 3,4, însă trebuie analizată dintr-o anumită perspectivă. Nu putem trăi doar cu o securitate împrumutată, că suntem membri NATO și că vin alții să ne apere. Ca membri NATO, nu te poți baza numai pe forța unui singur stat, pentru că ești aici într-o zonă de frontieră, unde trebuie să reziști până când țările NATO au capacitatea de a reacționa”, a explicat analistul economic Valentin Ionescu.

„Avem o strategie privind achiziția de rachete Patriot?”, a întrebat jurnalistul Sabin Orcan.

„Mai puțină declarații și mai multă acțiune cred că e mai bună. Dl. Dragnea îi spune șefului Statului Major <<mi-ai cerut voie să iei Patriot?>>”, a remarcat jurnalistul Sabin Orcan.

În replică, europarlamentarul Cristian Preda a remarcat că nu există „profesioniști” care să se ocupe de aceste probleme. 

Întrebat de ce România nu are astfel de oameni, generalul Degeratu a afirmat că „nu factorul politic stabilește misiunea” pe care o are Ministerul Apărării. „Aici este vorba despre o armată întreagă care face o operațiune. Militarul îți spune cât îi trebuie, ce legislație îi trebuie”, a remarcat generalul.

„Unii ca mine spunem din 2012 că este necesară apărarea aeriană a României din 2012. Apărarea antiaeriană a Rusiei bate peste România”, a mai spus fostul șef al Statului Major General invitat în platou.

„Se fac niște declarații iresponsabile, amatorești”, a remarcat economistul Valentin Ionescu, cu privire la declarațiile șefului PSD, Liviu Dragnea, despre achiziția de rachete Patriot.

 

În curs de actualizare.

Comentarii

 • comuista birchal CEAUSEASCA FIREA

  01 mai 2017 11:09

  AUDIENTA B1 CEA MAI SLABA DEOARECE NU MAI ESTE IMPOTRIVA COMUNISTILOR.

  raspunde comentariului
 • Bircea madea

  01 mai 2017 9:53

  Sunt lihniti de foame trolii bolșevici.aruncati-le O coajă de pîine ,Sint ăia mici și jegosi ,iar au apărut pe forum.

  raspunde comentariului
 • Preda și degeneratu' = doi papițoi incompetenți

  01 mai 2017 0:45
 • Zoe

  30 aprilie 2017 23:52

  Preda asta mai trage mult pisoiul de coada pe la Bruxell ca nu e bun de nimica?

  raspunde comentariului
 • Balici Mihai

  30 aprilie 2017 22:59

  Acest Preda sa mai treaca si la munca de jos , sa nu mai stea toata ziua pe la BRUXELL pe salariu urrias , pe vorbarie goala Romania are o datorie istorica de peste 140 de miliarde de euro ,se imprumnuta anual de 20 -25 de miliarde pentru a supravietui si isi permite sa infrunte cu obraznicie o tara prietena RusiaDaca nu era Rusia si invingea Hitler toti acesti mascarici de la Televizor erau arsi in cuptoarele naziste , pentru ca eram considerati rasa inferioara , asa ca numai puneti asa mare pe nemti Daca reusea neamtul ,azi Adealul , Dobrogea nu mai erau in Romania , ne vindeau ca o masea stricata americanul Romania sa isi vada de economia ei care abia isi taraste zilele , trebuie sa iasa din structurile mafiote si putrede UE, NATO si sa se alinieze din nou Rusiei d-lui Putin Ganditiva ca am avea acces la resursele imense ala Rusiei pretul 1 leulitru de benzona ,butelia 5 lei in loc de 60 de lei etc, am avea o piata de desfacere imensa si atunci am avea si visul indeplinit a unui parlamentar roman -deputat de Brasov , fost primar salarii ca in Romania , preturi ca in Rusia si nu salarii de Romania si preturi de Austria

  raspunde comentariului
 • Julius-Viorel Jancu

  30 aprilie 2017 21:33

  Romania nu a invatat nimic din istorie ! In special din istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial !Fapul ca Romania a fost aliata cu Germania, asta a costat miliarde de Dollari platite Rusiei timp de 20 de ani ! Sint curios cit vor costa acum despagubirile de razboi catre Rusia ? Daca vor fi ? Sper sa nu fie !

  raspunde comentariului
 • USA

  30 aprilie 2017 20:57

  Un rah at de Europarlamentari...pusi acolo fara nici o experienta de oricefel de mirlani din partidele milanesti di Romania

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design