10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialJurnalistul Sabin Orcan discută, duminică seara, cu Valentin Stan, despre rezultatele vizitei...

Jurnalistul Sabin Orcan discută, duminică seara, cu Valentin Stan, despre rezultatele vizitei lui Klaus Iohannis în Statele Unite: Garanția de securitate prevăzută de Articolul 5 din tratatul NATO este zero

Directorul editorial al „României Libere”, jurnalistul Sabin Orcan discută, duminică seara, cu profesorul Valentin Stan, specialist în politică externă, despre rezultatele obținute de România, după vizita lui Klaus Iohannis în SUA, în cadrul emisiunii X-Press, de pe postul B1 TV.

„Omologii securității de la Washington au considerat că este util să-l aducă pe Iohannis la Washington. Vrei vizită în SUA? Te uiți la două lucruri. În primul rând, ai un program? Nu au avut program. Apoi, desfășurarea vizitei: nu au știut că se întâlnesc cu Tillerson. Nu au avut niciun program, nu au avut niciun eveniment, nu au susținut nicio negociere, nu au semnat niciun document. Componenta de colaborare cu America este de securitate militară. Ai văzut că Iohannis a fost adus la Pentagon? Nu, l-au dus la CIA. În cele din urmă, l-au agățat, în acea conferință de presă – a făcut o demonstrație de incompetență”, a spus Valentin Stan.

În replică, jurnalistul Sabin Orcan a întrebat dacă, din punct de vedere imagologic, vizita nu este doar o confirmare a parteneriatului româno-american.

În ceea ce privește Articolul 5 din tratatul NATO, Valentin Stan l-a calificat drept „cea mai slabă garanție”.

„Garanția de securitate este zero, din punct de vedere juridic”, a spus Valentin Stan, care a citit Articolul 5, subliniind că sprijinul militar va veni „așa cum consideră necesar” un stat. „A fost invocat o singură dat, cu 11 septembrie. Atenție la formularea <<așa cum consideră necesar>>. Asta înseamnă că America, dacă mâine ne atacă cineva…”, a mai spus el.

Precizările vin pe fondul întrebării unei jurnaliste din România pentru Donald Trump privind angajamentele respectării Articolului 5 din Tratatul NATO.

„A te angaja să respecți Articolul 5 înseamnă a face un angajament să faci cum crezi de cuviință. Atenție, reporterul a întrebat de agresiunile împotriva Rusiei, însă Trump a spus doar că se angajează să respecte prevederile, iar la povestea cu Rusia, Trump nu zice nimic, pentru că Rusia reprezintă un angajament concret”, a spus Valentin Stan.

„Este foarte clar: SUA nu va apăra niciodată pe nimeni atacat de Rusia”, a mai spus specialistul în politică externă. În replică, jurnalistul Sabin Orcan a subliniat că „nici Rusia nu va ataca nicio țară NATO”.

„Dacă Rusia atacă Marea Britanie, îmi spuneți că Trump nu va aplica Articolul 5”, l-a întrebat Sabin Orcan pe Valentin Stan.

În replică, Valentin Stan i-a răspuns reiterând precizarea din Articolul 5: „Gluma cu Articolul 5 este o bere răsuflată de doi lei”, a afirmat el.

„Cred că președintele Iohannis nu s-a dus pregătit și vizita nu a fost bine pregătită”, a spus jurnalistul Sabin Orcan. 

Valentin Stan a replicat că vizita lui Iohannis a dăunat relației României cu partenerii europeni. 

Un alt subiect a vizat vizita președintelui Iohannis în Germania

„Vă traduc în limbaj popular: doamna Merkel ne-a zis cu Schengen să cântăm aria asta și la altă masă. De ce nu zice doamna Merkel: vă susțin peste un an, doi, trei…”, a spus Sabin Orcan.

În replică, Valentin Stan susține că Angela Merkel i-ar fi transmis președintelui să propună acest subiect abia după ce și alte țări vor fi de acord cu aderarea României la spațiul Schengen.

Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă