15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialJurnalistul Sabin Orcan discută, duminică seara, cu Theodor Paleologu și Cristian Preda,...

Jurnalistul Sabin Orcan discută, duminică seara, cu Theodor Paleologu și Cristian Preda, despre atacurile de la Londra: E interesant că reacția forțelor de ordine a venit în opt minute, dar în acest timp s-a declanșat iadul

Directorul editorial al ziarului „România Liberă”, jurnalistul Sabin Orcan, discută, duminică seara, la emisiunea X-Press, de pe B1, cu fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu și europarlamentarul Cristian Preda, începând cu ora 19.00. Una dintre temele discutate vizează atacurile de la Londra. De la ora 20.00, în platou se va alătura și unul dintre cei trei candidați la președinția PNL, Viorel Cataramă.

„De câțiva ani încoace, sunt mult mai multe atentate. Modul de operare este unul care nu permite supravegherea completă. Poliția a reacționat în opt minute, dar din păcate nu au putut să împiedice atacatorii. Suntem, din păcate, într-o situație foarte proastă. Supravegherea polițienească va spori în perioada următoare – sunt convins că și Londra”, a spus europarlamentarul Cristian Preda. 

În replică, jurnalistul Sabin Orcan a remarcat că atntatele au fost făcute „printr-o nouă metodă teroristă”. „S-au dat jos din mașină și au început să atace la întâmplare. E interesant că reacția forțelor de ordine a venit în opt minute, dar în aceste opt minute s-a declanșat iadul”.

„Discutăm aceste atentate, fără a găsi soluții. Din 2013 și până astăzi, serviciile secrete britanice au demontat 18 atacuri teroriste. Credeți că este o soluție înăsprirea legislației terorist și a supravegherii electronice?”, a spus Sabin Orcan.

Cristian Preda a răspuns că „este cert că Poliția știe, în cele mai multe cazuri, cu cine are de-a face”. „Dar unde să îl expulzezi pe cel care s-a născut pe teritoriul unei țări? Sigur că, în condițiile de față, e nevoie de o acțiune foarte decisă. Să nu ne închipuim că aceste lucruri au fost știute. E o persoană care stă în Germania, nu știu câți ani, se mută în Italia și plănuiește un atentat în Franța. Până de curând, serviciile nu cooperau. Nu vreau să creem iluzia că putem expulza persoane care s-au născut în Europa? Riscul de a zice: te expulzăm, dar nu știm unde, ar duce la și mai multă radicalizare”.

În replică, Theodor Paleologu a afirmat că, în cazul celor cu dublă-cetățenie, situația ar fi să „îi trimită înapoi în țara lor”.

„Termenul adecvat pentru ei este cel de fanatism, pentru că despre asta este vorba – fanatism religios. Nu putem să ne imaginăm că întreaga societate e una de polițiști”, a afirmat Cristin Preda.

Un alt subiect abordat de jurnalistul Sabin Orcan și invitații săi vizează dialogurile dintre liderii PSD, pe un grup de Whatsapp, din noaptea în care a fost adoptată Ordonanța 13.

„E adevărat că, la început, au fost declarații îngrijorătoare, de o violență incredibilă. Inclusiv Dragnea și Tăriceanu au dat declarații contondente”, a afirmat Theodor Paleologu, cu privire la declarațiile liderilor din perioada protestelor antiguvernamentale. „Sunt lucruri publice, nu e nicio noutate. Dialogurile de pe Whatsapp nu fac decât să confirme ce știam deja. Singurul dușman real al PSD este în interiorul PSD. Doar PSD își poate face rău singur”.

„Ăsta este nivelul, nu trebuie să vă așteptați la discuții mai articulate. Așa se și explică deciziile absurde luate de miniștrii domnului Grindeanu. Singurul lucru cu care le-au închis gura au fost creșterile salariale și a pensiilor”, a afirmat Cristian Preda.

În replica, Theodor Paleologu afirmă că „este cea mai mare imbecilitate să finanțezi creșteri salariale din împrumuturi”.


Unul dintre cei trei candidați la președinția PNL, Viorel Cataramă, a venit în platou la ora 20.00.

Jurnalistul Sabin Orcan l-a întrebat de ce a decis să candideze pentru șefia PNL.

”La ultimele alegeri, partidul nostru a obtinut un scor de 20 de procente, toata lumea a preciat a preciat ca este un rezultat slab, sub posibilitati. Eu va pun intrebarea: este un rezultat slab? Pana la fuziunea celor doua partide, vechiul PNL nu a trecut niciodata bariera celor 20 de procente, voturi acordate de electorat, cand a candidat singur. În timpul președintilor Mircea Ionescu Quintus si Radu Câmpeanu nu a trecut de 10 procente, in timpul unor lider precum Calin Popescu Tariceanu sau Crin Antonescu nu a depasit 20 de procente. Deci, niciodata in istoria ultimilor 27 de ani, partidul nu a depasit 20 de procente. Pe de alta parte, in perioada sa de glorie, Partidul Democrat-Liberal a obtinut 35 de procente. Deci, daca ne raportam la perioada de glorie a celor doua partide, vorbim de un bazin electoral de 50 de procente a celor care se considera de centru-dreapta si sunt acei romani care l-au făcut președinte pe dl. Klaus Iohannis. În 2014, a avut loc fuziunea celor două partide și am avut speranța că vom avea un partid cu contrapondere la PSD. Mi-am pus întrebarea: de ce s-a ajuns aici? În decurs de 2-3 ani, Partidul Democrat a suferit o moarte subită în interiorul PNL nou, iar foștii PD-iști au avut de suferit, iar opinia publică a conștientizat că noul PNL era vechiul PNL. Nimeni nu mai vorbește de PD. Pentru opinia publică, pentru oricine, PNL este vechiul PNL. Am ajuns într-o situație foarte serioasă și foarte gravă – nu am făcut marketin politic pentru vechiul partid politic, cu istorie. Suntem în situația în care, indiferent cine va fi ales, dacă nu are loc o rebranduire, nu va putea să ducă partidul peste 20 de procente”, a explicat Viorel Cataramă.

„E interesant ce spuneți”, a replicat jurnalistul Sabin Orcan, care a subliniat că declarația confirmă speculațiile din spațiul public potrivit cărora Viorel Cataramă ar fi susținut de foști oameni din PD.

„În partid e o singură cultură – cultura fostului PNL. Cei care nu au aderat, nu mai activează. De ce am candidat? De ce sunt sprijinit de personalități? Candidatura mea pleacă de la o necesitate stringentă pentru România: opoziția nu există, este firavă, manifestarea este mai degrabă socialistă, populistă. Ce se poate face? Dacă din acest congres ieșim cu vechiul PNL, nu avem nicio șansă”, a mai spus Viorel Cataramă.

„Candidatura mea este una șoc. Aceast început de rebranduire reprezintă programul meu, care se adresează actualului PNL, cât și celor care nu au votat niciodată cu PNL. Trebuie să convingem publicul că avem de-a face cu un partid nou, rezultat din fuziunea a celor două partide, ci nu cu cel vechi. Șocul pe care noi trebuie să îl creem reprezintă un lider credibil, cu programe de centru-dreapta”, a mai precizat el.



 

 

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă