25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialJurnalistul francez Loup Bureau, pus în libertate de autoritățile turce, se afă...

Jurnalistul francez Loup Bureau, pus în libertate de autoritățile turce, se afă în drum spre Paris

Jurnalistul francez Loup Bureau, care a stat mai mult de 50 de zile într-o închisoare din Turcia, era duminică dimineață în drum spre Paris, unde va putea să-și reîntâlnească apropiații în cele din urmă, a anunțat organizația Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres /RSF/), potrivit AFP, via Agerpres.

El ar trebui să ajungă cu puțin timp înainte de ora locală 09:00 (07H00 GMT), a indicat într-o postare pe Twitter secretarul general al RSF, Christophe Deloire. ''Loup Bureau se află la bordul zborului AF1391, care a decolat din Istanbul la ora locală 06:13. Va sosi la Paris în jur de 08:40, potrivit Air France", a mai precizat Deloire în postare.

"Autoritățile aeroportuare turce l-au îmbarcat pe Loup Bureau direct pe pistă pentru a evita orice contact cu mass-media", a spus el. Reporterul independent de 27 de ani, acuzat de Ankara de apartenență la o "organizație teroristă armată", se află sub incidența unei măsuri de expulzare. Loup Bureau, a cărui eliberare a fost anunțata vineri, a fost deținut timp de 51 de zile în Sirnak, un oraș din sud-estul Turciei.

Eliberarea acestuia intervine în urma unei vizite a șefului diplomației franceze Jean-Yves Le Drian la Ankara. "Este o mare ușurare", și-a exprimat bucuria președintele Emmanuel Macron.

Întrebat despre o eventuală contrapartidă la această eliberare, avocatul jurnalistului, Martin Pradel, a declarat: "Nu am niciun motiv să cred asta". "Simplele demersuri pentru ca autoritățile turce să înțeleagă tot răul pe care îl făceau persistând în a ține închis un jurnalist francez (…) s-ar putea să fi fost de ajuns ", a spus el.

Jurnalistul a fost reținut la 26 iulie la frontiera turco-irakiană, după descoperirea în posesia sa a unei fotografii arătându-l în compania unor combatanți kurzi sirieni în cadrul YPG (Unitatea de Protecție a Poporului Kurd).

Această mișcare este considerată de Ankara drept o emanație a PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) și, prin urmare, drept "teroristă". Aceste imagini fac parte, potrivit apărării sale, dintr-un reportaj privind condițiile de viață ale populației siriene, realizat în 2013 și difuzat la TV5 Monde.

Avocatul său spune că asupra lui Loup Bureau planează în continuare "riscul condamnării, o condamnare extrem de gravă", ceea ce vrea să se însemne că Loup ar fi terorist.

Turcia ocupa locul 155 din 180 în clasamentul pe 2017 al libertății presei stabilit de RSF, o situație care s-a deteriorat mai ales după lovitura de stat eșuată în iulie 2016. Circa 170 de jurnaliști sunt deținuți în această țară, potrivit site-ului specializat P24.

Jurnaliștii turci sunt de departe cei mai afectați, dar nici colegii lor străini nu sunt cruțați. În mai, Mathias Depardon, un fotoreporter francez, a fost, de asemenea, arestat în sud-estul Turciei, suspectat de "propagandă teroristă" în favoarea PKK pentru difuzarea pe rețelele de socializare a unor fotografii realizate în cadrul unui reportaj. El a fost expulzat după o lună de detenție și o importantă mobilizare.

Cele mai citite

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...
Ultima oră
Pe aceeași temă