Surpriza în dosarele lui Dragnea şi Tăriceanu: Reluarea de la zero a proceselor nu este susţinută de hotărârea CEDO la care au făcut referire judecătorii

de Razvan Pritulescu , 14 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 08:41, 15 septembrie 2017
Surpriza în dosarele lui Dragnea şi Tăriceanu: Reluarea de la zero a proceselor nu este susţinută de hotărârea CEDO la care au făcut referire judecătorii

Reluarea de la zero a proceselor celor doi politicieni nu este susținută de hotărârea CEDO la care au făcut referire magistrații. Mai mult, decizia din cazul „P.K. împotriva Finlandei” arată că este posibilă schimbarea unui judecător în timpul procesului, la fel cum au considerat judecătorii români în cazul lui Cristian David.

La 5 septembrie, completul format din Constantin Epure, Cristina Geanina Arghir și Ștefan Pistol  a decis reluarea de la zero a procesului în care Liviu Dragnea este acuzat, în calitate de fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, de săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual. Instanța a invocat hotărârea CEDO din cauza Cutean împotriva României, după ce un membru al completului, judecătoarea Ana Maria Dascălu s-a pensionat. Constantin Epure, noul magistrat care a înlocuit-o a pus în discuție reluarea întregii cercetări judecătorești.

O situație similară a avut loc în dosarul în care președintele Senatului este acuzat de mărturie mincinoasă. Și acolo s-a decis reluare procesului de la zero.

La același complet se află unele dintre dosarele deschise pe numele lui Gabriel Oprea, Dan Şova şi Sebastian Ghiţă, astfel că este foarte probabilă o decizie similară și în aceste cazuri.

O altă soluție

La 12 septembrie, apărătorii lui Cristian David au cerut ca procesul fostului ministru să fie reluat, invocând înlocuirea unui magistrat din complet, motiv care a dus la decizia de reluare a proceselor în cazul lui Liviu Dragnea şi al lui Călin Popescu Tăriceanu. Un alt avocat al lui David a cerut reunirea dosarului fostului ministru de Interne cu dosarul lui Dan Motreanu, fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi George Scutaru, fost consilier prezidenţial.

După o scurtă deliberare, judecătorii au respins atât cererea de reluare a procesului, cât și reunirea celor două dosare.

"Jurisprudenţa invocată nu corespune situaţiei concrete în care se află acest dosar, în condiţiile în care doi dintre membrii completului au asigurat componentă acestuia încă de la începutul dosarului. Inculpaţii pot cere în apel readministratea probatoriului", a susţinut judecătoarea Ioana Bogdan de la instanţa supremă. Cristian David este acuzat că a primit o mită de jumătate de milion de euro pe când era minstru de interne.

Ce spune decizia CEDO din cazul Cutean vs România

În principu este vorba despre încălcarea art. 6 din Conveție, care se referă la încălcarea dreptului la un proces echitabil, însă hotărârea este nuanțată, iar cazul descris este unul foarte particularizat. Trebuie menționat și faptul că această hotărâre a fost emisă la 2 decembrie 2014.

„Curtea reaminteşte că, în conformitate cu principiul nemijlocirii, într-o cauza penală hotărârea trebuie pronunţată de judecătorii care au fost prezenţi pe tot parcursul procedurii şi administrării probelor (a se vedea Mellors vs. Marea Britanie, 30 ianuarie 2003). Totuşi, acest lucru nu poate fi considerat o interdicţie a schimbării componenţei completului de judecată în timpul cauzei (a se vedea P.K. vs. Finlanda). Se pot ivi situaţii de natură administrativă sau procedurală care să facă imposibilă participarea în continuare a unui judecător. Pot fi luate măsuri prin care judecătorului care continuă examinarea cauzei să i se asigure înţelegerea adecvată a probelor şi argumentelor, de exemplu, prin punerea la dispoziţia acestuia a transcrierilor declaraţiilor sau prin reascultarea argumentelor relevante sau a martorilor în faţă noului complet de judecată (a se vedea Mellors vs. Marea Britanie, P.K. vs. Finlanda, citate anterior).” , se arată în hotărârea CEDO.

Cauza P.K. vs. Finlanda susține decizia din cazul Cristian David

De reținut că, în cazul P.K. vs. Finlanda, CEDO a hotărât că este inadmisibilă sesizarea privind schimbarea președintelui unui complet de judecată înainte de soluția finală. În această cauză, reclamanții au arătat că majoritatea martorilor au fost audiați de primul magistrat, decizia finală fiind dată de alt judecător care nu a audiat personal majoritatea martorilor, inclusiv martorul pe a cărei declarație s-a bazat hotărârea. Cu toate acestea, CEDO a decis că procesul s-a derulat fără încălcarea drepturilor omului, respingând sesizarea.

Revenind la cazul Cutean, Curtea notează că niciunul dintre membrii completului inițial investit cu judecarea pe fond nu a rămas în complet până la finalizarea dosarului, prcum și alte vicii de procedură pe care nu le întâlnim în cazurile lui Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu.

„Curtea observă că este incontestabil faptul că primul complet de judecată investit cu examinarea dosarului reclamantului a fost schimbat în timpul procedurii derulate în faţă instanţei de fond. În plus, judecătorul care l-a condamnat nu a procedat la audierea directă a reclamantului şi a martorilor. Mai mult, instanţele de apel şi de recurs, care au menţinut soluţia de condamnare dispusă împotriva reclamantului, au eşuat la rândul lor să îi audieze direct pe reclamant şi pe martori.

Curtea notează că niciunul dintre membrii completului iniţial investit cu judecarea cauzei pe fond, care i-a audiat direct pe reclamant şi pe martori, nu a rămas în complet pentru judecarea în continuare a dosarului.”, se mai spune în hotărâre.

Cazul Cutean

În februarie 2012, fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost condamnat definitiv, de către Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de detenţie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, într-o perioadă în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR).

Avocații lui Cutean s-a adresat CEDO, care la 2 decembrie 2014 a hotărât că acestuia i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil obligând statul român la plata a 2400 de euro, cu titlu de prejudiciu moral și 1953 de euro, cheltuieli de judecată.

Dosarele şefilor celor două camere ale Parlamentului, amânate până în octombrie

 

Dosarul "Băneasa", în care Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016, amânat până pe 3 octombrie. Şeful Senatului a fost acuzat că a dat o declarație neadevărată atunci când a fost audiat ca martor în dosarul "Ferma Băneasa". În același dosar, Dorin Marian, fost șef al Cancelariei când premier era Tăriceanu, este acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată.

Procurorii spun că Tăriceanu a susținut în mod nereal că nu a avut cunoștință despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare și nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.

Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu relația avută cu inculpații Tal Silberstein, Dan Andronic și Remus Truică, cu întâlnirile și discuțiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacționarea imobilelor menționate și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de săvârşirea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. 

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi fosta soţie a lui Dragnea, Bombonică Prodana, la dată comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi şef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, au fost trimişi în judecată mai mulţi angajaţi de la DGASPC Teleorman. 

Conform DNA, Dragnea ar fi intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deşi ar fi ştiut că acestea lucrau de fapt în cadrul organizaţiei PSD Teleorman. Este vorba de Adriana Botorogeanu, încadrată din anul 2005 la DGASPC Teleorman în funcţia de inspector de specialitate în cadrul Serviciului administrativ, şi Anisa Niculina Stoica, încadrată, din anul 2006, în funcţia de referent. 

Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-ar fi prezentat la serviciu şi nici nu ar fi prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul organizaţiei judeţene PSD Teleorman. 

Loading...

Comentarii

 • Dan Cruceru

  15 septembrie 2017 16:41

  Domnule Rădulescu, cetățenii Romăniei îi vor la pușcărie pe viață și averile confiscate până la rude de gradul 4! DAR NUMAI CU SENTINȚĂ JUDECĂTOREASCĂ! Dacă vă sunt dragi autopropuneți-vă să faceți pjșcărie în locul lor și donați-vă avererile statului român! Bugetul are nevoke de bani ca să vă plătească pensia specială de peste 5000 de euro!

  raspunde comentariului
 • Mihnea

  14 septembrie 2017 23:25

  Nu e problema ca va da Dorneanu, vataful de la CCR o lege cum ca Draqnea si Tarfisteanu nu pot adusi in fata legii.

  raspunde comentariului
 • taranul penal din telemorman

  14 septembrie 2017 19:07

  la bulau cu penalii din parlament

  raspunde comentariului
 • Lorica

  14 septembrie 2017 16:14

  Parlamentul Romniei condus de 2 fosti repetenti .La ce rezultate in Invatamint sa ne asteptam ?Nimeni nu cere demisia acestei conduceri paguboase pentru Romania ?

  raspunde comentariului
 • psd-istul

  14 septembrie 2017 12:52

  Tare m-as bucura ca peste doi ani cand aproape sa fie gata dosarul presedintelui nostru...sa mai iasa la pensie o judecatoare si sa se reia de la zero totul...pensie pe caz de boala, nu conteaza de care...ca sa nu isi faca de cap Kovesi.

  raspunde comentariului
  • Ai un comentariu aiurea!

   14 septembrie 2017 18:40

   Kovesi nu isi face de cap, asa cum iti permiti cu insolenta sa afirmi! Ea conduce foarte bine DNA-ul, iar cazurile sunt examinate de diversi procurori, nu de Kovesi, personal! Este clar ca apartii psd-ului, de aceea si faci afirmatii absurde!

   raspunde comentariului
 • gorbaciov

  14 septembrie 2017 12:03

  De cand prostimea 19 l-au votat pe Dragnea si Tariceanu si si cu ajutorul neprecupetit al nevotantilor -de fapt vinovatii principali ai aducerii ciumei rosii la guvernare, parlamentul si guvernul au numai o problema ce sta continuu in fata lui Dragnea si Tariceanu justitzia, justitia si iar justitia! Ei, si altii ca ei carora le suna catusele la use, cauta si cauta cum sa faca sa para victime ale unei justitii nejuste. Asta-i parrtidul si guvernul pe care l-ati votat dragi compatrioti. Bravo! Acum platiti inghitind gogosi cu salariile marite dar care scad, cu noi taxe ca sa va invete minte odata comunistii unde vin fac economia praf, saracesc tara prin jaf si furt si apoi....pleaca in Brazilia sau Madagascar cu banii vostri!

  raspunde comentariului
 • Sorin

  14 septembrie 2017 11:51

  Da, se stie. Cutean, Oprisan, numai nevinovati si oameni cinstiti mai ales la partidul ciumei rosii, psd.

  raspunde comentariului
 • Adrian

  14 septembrie 2017 11:17

  In concluzie, vrem sa stim cum ramane cu decizia "reluarii de la zero a procesului ".Asta intereseaza !!A facut cineva contestatie impotriva acestei decizii ?

  raspunde comentariului
 • Adam

  14 septembrie 2017 11:05

  Ma sterg la fund cu Justitia din Romania. Doi excroci ca Dragnea si Tariceanu isi bat joc de justitie. Saraca tara. Solutia e sa plecam peste hotare.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  14 septembrie 2017 9:45

  Cat mai este justitie ?? si cat este bataie de joc la adresa romanilor care-si pun nadejdea in justitie ??.Doi indivizi care cu buna stiinta au incalcat legea Tariceanu si Dragnea pentru ei se cauta cai de prescriere ,pentru ei se fabrica motivatii ,pentru ei justitia este transformata in pres !!. Dovada clara a subordonarii justitiei clanurilor politico-mafiote este aceasta gaselnita a reluarii proceselor pinala calendele grecesti -O RUSINE ,O MIZERIE ,O BATAIE DE JOC . Sper sa mai fi ramas in justitie si judecatori cu demnitate ,cu onoare ,cu respect de sine .

  raspunde comentariului
 • un roman

  14 septembrie 2017 9:43

  THE BIG PROBLEM ,CORRUPTION,DEEP STATE MAFIA A BIG PROBLEM OF THE WORLD GLOBAL CORRUPTION ,GLOBAL MAFIA www.transparency.orgresearchgcr

  raspunde comentariului
 • un roman

  14 septembrie 2017 9:36

  CEDO,UE, Nu vede,nu aude,nu stie,cum sta Romania,la capitolul,Coruptie,MAFIA DE STAT,CARACATITA DE STAT, Eisar sa-i apere,ar trebui sa fie foarte,atenti,coerenti,expliciti,nu sa amestece,sa se amestece,sa-si bage nasul in oala,sa creeze confuzie au destuule de facut,mai marii Imperiului,se clatina batrinul continent, la intreaga planeta,din cauza nepotizmului,Mafiei,Coruptiei globalizate

  raspunde comentariului
 • un roman

  14 septembrie 2017 9:25

  Pai clar,la CEDO,judecatorii,magistratii,de fapt functionarii publici,care judeca ,tot ,romanii sunt,tot omuletii sistemului din justitia,injustia nationala

  raspunde comentariului
 • Nelu Stiuca

  14 septembrie 2017 8:52

  NU MAI PROSTITI POPORUCompletul de judecata format din Constantin Epure, Cristina Geanina Arghir și Ștefan Pistol a decis IN MOD FALS SI ABUZIV reluarea de la zero a procesului lui Liviu Dragnea, Prostariceanu, si alti excroci DEOARECE judecătoarea Ana Maria Dascălu s-a pensionat, a iesit definitiv pe cale naturala din serviciu, NU A FOST SCHIMBATA in timpul jocului sau inlocuita din diverse interese NELEGITIME ale cuiva cu alt judecator IN TIMPUL PROCESULUI DE JUDECATA. ASA CA LA LOC COMANDA COMPLOTISTILOR MAFIOTI DIN JUSTITIE SI POLITICA FIR-AR BINOMUL VOSTRU AFURISIT de ticalosi , hidosi, TRADATORI MAFIOTI etc. PROCESUL TREBUIE CONTINUAT NU RELUAT DE LA ZERO. ALO "JUSTITIA SRL" LEGATA LA OCHI SI MAFIOTILOR CARE ATI CAPTURAT Ro si vreti s-o ingropati CE SE INTAMPLA DACA UN JUDECATOR al UNUI COMPLET DE JUDECATA DECEDEAZAsau are un accident grav SE REIAU TOATE PROCESELE avute de EL in derulare DE LA ZERO...????

  raspunde comentariului
  • Alo C S M

   14 septembrie 2017 15:36

   Constantin Epure, trebuie SANCTIONAT si retras din completul de judecata deoarece noul magistrat care a înlocuit-o pe judecătoarea Ana Maria Dascălu a pus în discuție FARA JUST TEMEI reluarea întregii cercetări judecătorești a puscariabilolor cu nume sonore DE LA ZERO

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design