10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO: IPP susține că Florian Bodog ar fi votat de două ori,...

FOTO: IPP susține că Florian Bodog ar fi votat de două ori, în Senat, pentru aprobarea OUG 14. Ministrul Sănătății respinge acuzațiile

UPDATE 23.20: Ministrul Sănătății, Florian Bodog, respinge acuzațiile aduse marți de reprezentanții Institutului pentru Politici Publice (IPP), potrivit Agerpres.

„Ministrul Sănătății este la al doilea mandat de senator, cunoaște procedurile privind modalitatea de vot în Senatul României și, ca urmare, nu ar putea produce o astfel de eroare. Mai mult, ministrul Bodog a declarat că nu ar fi avut niciun motiv să procedeze într-o asemenea măsură, Coaliția aflată la guvernare având majoritatea voturilor în Senat”, se arată într-un comunicat al MS transmis.

 


Institutul pentru Politici Publice (IPP) îl acuză pe senatorul Florian Bodog, care este și ministrul Sănătății, că ar fi votat de două ori pentru aprobarea proiectului de lege pentru aprobarea OUG 14, prin care se abrogă Ordonanța 13, care prevedea modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

„Parcurgând lista voturilor nominale exprimate de senatori asupra în ședința de plen în care s-a discutat proiectul mai sus menționat, listă disponibilă la: http://www.senat.ro/VoturiPlenDetaliu.aspx?AppID=5cd0151c-e590-4186-8d0d-6b90fbaefb49, am putut constata, cu surprindere, unele erori în listingul de vot, cum ar fi faptul că Senatorul Florian Bodog (actuașul Ministru al Sănătății) apare că ar fi votat de 2 ori în aceeași ședință, pentru același proiect. Cele două voturi ale Ministrului/Senatorului Bodog în favoarea aprobării aceluiași proiect de lege pentru aprobarea OUG nr. 14/2014 și implicit pentru abrogarea OUG nr. 13/2017 contestată de către cetățeni, este surprinzător și din perspectiva anterioarei opțiuni de a aproba, alături de ceilalți miniștrii din cabinetul Grindeanu,  proiectul de OUG nr. 13/2016 fără niciun comentariu (conform stenogramei ședinței de guvern din ianuarie a.c. dată publicității recent de Guvern)”, precizează Institutul pentru Politici Publice, într-un comunicat de presă remis redacției, în contextul în care Senatul a votat, marți, în plen în favoarea adoptării proiectului de lege pentru aprobarea OUG 14, care abrogă OUG 13.

În acest context, IPP cere Biroului Permanent al Senatului României să ofere public o explicație pentru votul dublu și să sesizeze organele competente, în cazul unor posibile infracțiuni. 

„Problema permanentizării sistemului de  vot electronic nominal prin folosirea cartelei respectiv publicarea informațiilor detaliate prin care publicul să poată urmări și responsabiliza senatorii și deputații, reprezintă una dintre preocupările constante pentru Institutul pentru Politici Publice. Recent IPP a criticat Parlamentul pentru faptul că nu folosește acest sistem privând cetățenii – votanți de informații esențiale prin care să poată evalua prestația aleșilor. Folosirea acestui sistem cu rigurozitate trebuie urmărită de societatea civilă pentru ca datele accesate să fie utile și conforme cu realitatea, orice derivă de acest obiectiv urmând să fie sesizată de IPP cu promptitudine. Cerem celor două Camere să folosească sistemul electronic de vot prin cartele, să nu mai întrerupă folosirea lui, sub diverse pretexte și să manifeste toată rigoare în aplicarea acestuia, pentru a nu îl mai expune criticilor intenționate ale politicienilor care caută orice motiv să se ascundă în spatele votului ne- transparent/imposibil de contorizat cum este cel prin ridicare de mână sau vot prin bile. Cetățenii au dreptul să aibă informația corectă despre cum a votat fiecare ales asupra proiectelor de acte normative iar conducerea celor două Camere trebuie să ia toate măsurile în acest sens”, mai precizează Institutul pentru Politici Publice.


 

Ordonanța 14, de abrogare a OUG 13, a fost adoptată în Senat cu 114 voturi “pentru” și niciun vot “împotrivă”

Senatorii au votat, marți, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege de aprobare a OUG 14/2017, prin care a fost abrogată ordonanţa de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală care a generat protestele de stradă din ultimele două săptămâni. Intrată în procesul legislativ în procedură de urgenţă, OUG 14 a primit, luni seara, raport favorabil din partea Comisiei juridice.


 

 

 

Cele mai citite

Gabriela Ruse, în „sferturile” turneului WTA de la Rouen

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la Rouen, după ce a învins-o în trei seturi pe Clara...

9 persoane rănite și pagube raportate în urma cutremurului din Japonia

Cutremurul care a lovit sud-vestul Japoniei s-a soldat cu 9 persoane rănite şi a provocat pagube, au anunţat joi autorităţile. Seismul cu magnitudinea de 6,6...

Cum poți să consumi urzicile

Urzicile sunt la foarte mare căutare primăvara, iar asta mai ales datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate și nu numai. Prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă