17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO VIDEO Peste 500 de persoane au protestat, vineri, în Piața Victoriei....

FOTO VIDEO Peste 500 de persoane au protestat, vineri, în Piața Victoriei. Mesajul demonstrațiilor este: Tudose, demisia! Figurina “Premierul Libelulă”, adusă în fața Guvernului

UPDATE 23.00: Protestul s-a încheiat. Bucureştenii încep să părăsească Piaţa Victoriei.

UPDATE 20.30: Peste 500 de persoane protestează în București. Unii dintre protestatari ţin fiecare câte o literă formând cuvântul "DEMISIA".

UPDATE 20.10: Un prostest #SalvațiRoșiaMonatană se desfășoară și la Cluj-Napoca. Citește mai multe AICI.

UPDATE 20.00: Din ce în ce mai multe persoane se alătură protestatarilor din fața Guvernului. În Piață a fost adusă și "Libelula lui Tudose", manifestanții fiind ironici la adresa premierului Tudose care a tratează patrimoniul cultural minier de la Roșia Montană în termenii unei libelule.

”Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam să spunem că acolo trăieşte ultima specie de libelulă şi apoi constatam că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe”, a mai spus Mihai Tudose.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, marți, referindu-se la procesul de arbitraj care vizează Roșia Montană, că nu crede că statul român va pierde această dispută în instanță. El a mai precizat că nu știe care este argumentul pentru care Roșia Montană a fost declarată arie protejată.

UPDATE 19.30: Câteva zeci de persoane au ajuns în Piața Victoriei, unde este anunțat protestul antiguvernamental. Manifestanții au adus un banner uriaș pe care scrie: #REZIST #INSIST.

 

Un protest organizat de comunitatea „Uniți Salvăm” va avea loc, vineri, începând cu ora 19.00, în Piața Universității. 

UPDATE 16.00: Mesajul protestelor din acest weekend este: "Tudose, demisia!"

„Premierul Mihai Tudose (PSD) a declarat în data de 29 august că intenționează să depună eforturi de scoatere a Roșiei Montane din procedura de inregistrare în patrimoniul UNESCO, pe motiv că e păcat de aurul ăla. Între două săgeți aruncate, ce-i drept, spre suspecta apărare a RMGC în procesul deschis statului român, domnul Tudose se folosește de Roșia Montană ca de un par în luptele politice cu <<opoziția>>, în cazul de față, Dacian Cioloș. 


Ținem să vă readucem aminte că Roșia Montană este supremul exemplu al unor subiecte care transced jocurile politice și pentru care suntem gata să vă pălmuim civic până pricepeți, dragi politicieni. Nu am făcut și nu vom face jocurile meschine ale cuiva când vine vorba de mediu, de sănătate, de viitor. În mod evident acest lucru nu a fost înțeles pe deplin acum fix patru ani!

Dragi români, frați și surori, indiferent de afinitatea voastră pe alte subiecte civice sau politice, vă așteptăm unde a început totul, pe asfaltul Pieței Universității, pentru a spune într-un singur glas UNIȚI SALVĂM ROȘIA MONTANĂ, sperăm noi pentru ultima dată”, precizează organizatorii protestului intitulat „Organizare protest și atelier bannere: Roșia Montană în pericol!”.

În 30 august, premierul Mihai Tudose a declarat că Guvernul pe care îl conduce va încerca să retragă dosarul Roșia Montană de la UNESCO, depus acolo de Guvernul Cioloș, pentru a avea voie, pe viitor, să exploateze zăcămintele din acea regiune.

„Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menținem punctul de vedere, punându-ne într-o situație absolut ciudată față de organismele internaționale de profil, încercăm să vedem. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre", a declarat Tudose, marți seară, citat de Agerpres.

Întrebat care este problema în privința zonei Roșia Montană, Tudose a răspuns: „Poate îl întrebați și pe domnul Cioloș (…) de ce (…). În ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile, toată zona respectivă a declarat-o arie protejată natural și a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică în traducere'nu mai sapi o gropiță acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată', lucru care probabil că va conta la acel arbitraj. De ce a făcut-o? Nu știu. (…) El era șeful la tribul acela de tehnocrați. (…) Să spună că habar n-a avut, lucru pe care eu tind să-l cred că nu prea știa ce se întâmplă pe acolo".

Premierul Tudose a susținut că nu știe care este argumentul pentru care Roșia Montană a fost declarată arie protejată. „Putea să o declare protejată (…), pe la noi prin casă și noi o protejam, noi o deprotejam și mai ziceam că acolo trăiește ultima libelulă din specia ei și după aia, la un moment dat, constatam că libelula nu mai e și n-a lăsat moștenitori", a mai afirmat Tudose.


Citește și: Tudose spune că va încerca să retragă dosarul Roșia Montană de la UNESCO, pentru a avea voie să exploateze aurul

"Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menținem punctul de vedere, punându-ne într-o situație absolut ciudată față de organismele internaționale de profil, încercăm să vedem. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre", a declarat Tudose, marți seară.


 

Cele mai citite

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă