7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialINTERCEPTĂRI. Cum făcea comerț cu tablouri procurorul Emilian Eva. Unele opere de...

INTERCEPTĂRI. Cum făcea comerț cu tablouri procurorul Emilian Eva. Unele opere de artă erau falsificate

Procurorul Emilian Eva de la Parchetul Tribunalului Iași a fost pus sub control judiciar de către procurorii DNA deoarece în paralel cu funcția de magistrat a făcut și comerț cu tablouri, unele falsificate. Legea interzice magistraților să facă acte de comerț.

Principalii  furnizori de tablouri ai procurorului EVA  erau TESLOIANU NICOLAE DAN, doctor la Spitalul Judeţean „Sfântul Spiridon” din Iaşi şi cunoscut colecţionar de artă de pe raza municipiului Iaşi, precum şi TEGZES GABOR, samsar de opere de artă din zona Transilvaniei.

În activitatea comercială desfăşurată pe piaţa operelor de artă, EVA EMILIAN a interpus persoane în trazacţionarea, respectiv cumpărarea de picturi, transportul, evaluarea şi expertizarea picturilor, exportul unora dintre aceste picturi.

Citește și: Percheziții DNA la Parchetul Tribunalului Iași. Vizat, procurorul Emilian Eva, pentru acte nelegale de comerț cu 200 de tablouri, unele falsificate

Interpușii  erau folositi pentră că, pe de o parte, volumul mare de operaţiuni legate de identificarea vânzătorilor, respectiv a cumpărătorilor, deplasările repetate în municipiul Bucureşti în vederea evaluării acestor picturi. Pe de altă parte, interpușii erau necesari pentru ca procurorului Eva Emilian să se pună la adăpost de eventuala răspundere penală, conştient fiind că funcţia deţinută este incompatibilă cu acest gen de activităţi.

       Dialoguri interceptate – Folosirea de expertize și evaluări false pentru comercializarea unor tablouri 

   La data de 08-02-2015, la ora 13:55:58,  între Maciuca Alexandru, expert autorizat şi o persoană neidentificată are loc următorul dialog:

MACIUCA ALEXANDRU: Da? M-a sunat acuma un prieten.(…) Că a venit un prieten la el.

SORIN: Da.

MACIUCA ALEXANDRU: Care l-a rugat să mă sune dacă sunt adevărate alea care-au apărut pe ocazii: Steriade, Băncilă… Şi-s puse cu expertiza mea pe ocazii. Deci Steriade, Băncilă… Ce…[expresie licenţioasă] mai era?

SORIN: Nu sunt… nu sunt de la mine.

MACIUCA ALEXANDRU: Păi da’ sunt expertiza… Cum? E expertiza care ţi-am dat-o ţie! Da-s puse de la Iaşi de unu.

SORIN: …[neinteligibil] lu’ ăsta?

MACIUCA ALEXANDRU: Nu ştiu cine le-a pus. E top-painting… e ID-ul lui şi are 0… 00… deci e site nou. Şi-s puse cu expertiză, cu tot.

SORIN: Deci…

MACIUCA ALEXANDRU: Fotografiată şi expertiza şi… E astupată numai colecţia de unde provine. Deci e Steriade – peisaju’ ăla, e Băncilă Evreul, e Ştefan Popescu – Copacul… Sunt vreo şapte, opt. Băi, e tâmpit doctoru’ ăsta? Dobitoc! Ce… ce dracu face?

SORIN: Păi eu… eu i le-am dat lu’ doctor, Sandu.

MACIUCA ALEXANDRU:  Păi eu ştiu, da’ eu îţi spun…

SORIN: Da.

MACIUCA ALEXANDRU: Şi uite că m-a sunat ăsta şi acuma mi-a spus, cică ‘Vezi că sunt peocazii!’ Şi-am căutat la Steriade şi e peisaju’ ăla de iarnă. Ştii? Şi e pusă fotografia şi cu certificat, amândouă paginile. Şi vrea 2700 de euro pe el.

SORIN: Băi… Stai aşa că trebuie să-l sun.

MACIUCA ALEXANDRU: Şi Id’ ăla e top-painting.

SORIN: Top-penting?

MACIUCA ALEXANDRU: Painting! PAINTING.

SORIN: Top-painting?

MACIUCA ALEXANDRU: Şi are… are zero vânzări, zero calificative. Ei… probabil n-o băgat acuma.

SORIN: Da.  Îl… îl sun pe doctor

MACIUCA ALEXANDRU: Ştii, că dacă… Poţi să spui că e expertizat sau nu ştiu ce, dacă asta, da’ nu publici şi certificatu’ şi

SORIN: Da.

MACIUCA ALEXANDRU: Şi mai are un Şte-… un Băncilă. Mai are un Băncilă cu expertiza, şi aia fotografiată, a lu’ Ioana aia. Ianculescu sau cum o chema? Ianculescu… Alina Ianculescu? Nu ştiu cum o cheamă.  Călinescu!

SORIN: A, a lu’… lu’ Călinescu?

MACIUCA ALEXANDRU: Da. Şi-s puse toate la ăsta. Şapte lucrări sunt. Da…

SORIN: Îl sun pe doctor.

MACIUCA ALEXANDRU: E nasol că e publicat şi certificatu’. Ştii?

SORIN: Da.

MACIUCA ALEXANDRU: Că poţi să spui că ‘garantez expertiza…[expresie licenţioasă] sau ce-ai spune’, da’ nu publici fotografia certificatului!

SORIN: Băga-mi-aş picioarele în familia lui! Cred că… cred că le-a… le-a vândut la cineva, şi a fost preţurile, şi s-au gândit ei ca să facă măgărie.

Doctorul încearcă să șteargă de pe internet certificările false

         Legătura dintre expertul  Măciucă Alexandru şi doctorul Tesloianu Nicolae Dan este confirmată de mai multe mesaje pe care acesta din urmă le trimite lui Eva Ioan ( ruda procurorului) pentru a şterge de pe internet lucrările cu expertizele aferente:

La data de 09-02-2015, la ora 13:45:49, TESLOIANU NICOLAE-DAN trimite următorul mesaj scris, prin intermediul telefoniei mobile, lui EVA IOAN“Te rog din suflet sa stergi lucrarile – expertizele – de pe net! Nu voi mai putea expertiza nimic! Astept si un raspuns cu deadline pana maine in pranz!”

În data de 07.02.2015, la ora 11:27:53, între EVA EMILIAN ( procuror)  şi  EVA IOAN a avut loc o discuţie telefonică, din cuprinsul căreia reiese că EVA IOAN a fost trimis de către suspectul EVA EMILIAN la un colecţionar de artă din municipiul Iaşi, respectiv  HORTENZIU-NICOLAE ALDEA, cu scopul vânzării unor picturi, care-i aparţineau lui EVA EMILIAN.

EVA EMILIAN: I-ai zis de ceilalţi trei?

EVA IOAN: Poftim?

EVA EMILIAN: I-ai zis de ceilalţi trei?

EVA IOAN: Da, i-am zis de ceilalţi trei şi a zis că la Stratan… neinteligibil… luat ăla, pentru că ei nu au bani. A zis că el o să te ia în râs, a zis că singurul care poate să-ţi ofere nişte bani şi ceva lucrări – nu cred că… toţi banii ăştia, că a zis că aici, în Moldova nu poţi să obţii banii ăştia …a zis că ar fi Tesloianu.

EVA EMILIAN:Aha…

EVA IOAN: Deci a zis că el ar fi singurul… dar că nu-ţi dă banii ăştia, cât ţi-am zis eu deci... dar a zis că s-ar putea să-ţi dea ceva, dar nu ştiu dacă-ţi dă banii ăştia care-i vrei tu. A zis că da, asta este. Şi a zis că poate îi aduc şi expertiza şi am zis că nu o am la mine momentan. Şi a zis că în caz de mă gândesc, să vin cu el, cu expertiza şi a zis să mâ gândesc la ce vreau în schimb. A zis că… na. Şi în rest, nimic. Că a stat pur şi simplu, aproape  o jumate de oră şi s-a uitat la catalogul cu Ciucurencu

EVA EMILIAN: Aha..(…)

EVA IOAN: Şi i-am zis că “domnu’ Aldea, când dvs aveţi o… neinteligibil… şi spuneţi şi asta, eu vin la dvs. Până atunci, nu ne mai auzim.” A zis: “A, nu, poate rămânem prieteni.”/ “Bun, la revedere!”.

În data de 13.02.2015, Eva Emilian îi solicită lui Eva Ioan  să-i ducă colecţionarului anumite tablouri, existând indicii că scopul acestora este de comercializare:

EVA EMILIAN: Ia-l pe ăla mare de după fotoliu de la mine. Din alea două, ştii tu.

EVA IOAN: Aşa.

EVA EMILIAN: Al doilea, ăla care e împachetat. Ia-l şi du-i-l.

EVA IOAN:  Dar ce e ăla?

EVA EMILIAN: Unde sunt alea albe, mă. În spate este unu’ mai mare.

EVA IOAN: Aşa.

EVA EMILIAN: Fără 4 nu!

EVA IOAN: Stai, că sunt la tine.

EVA EMILIAN: Hai că ştii tu despre ce e vorba. Bine. Pa! Lui Aldea (?), măi!

EVA IOAN: Da, am înţeles.

 

Doctorul Aldea: “M-am săturat de falsuri!”

         La data de 06-03-2015, la ora 18:04:27, între ALDEA HORTENZIU-NICOLAE şi EVA IOAN are loc următorul dialog:

(…)ALDEA HORTENZIU NICOLAE: Bună ziua! Cine-i?

EVA IOAN: Băiatu’ de la Roman.(…)

ALDEA HORTENZIU NICOLAE: Ia zi!

EVA IOAN: Am un… nişte tablouri.

ALDEA HORTENZIU NICOLAE: Măi, dacă sunt bune… Să vedem şi lucruri… M-am săturat de falsuri şi de… de fleacuri. Dacă ai ceva serios, hai! Dacă nu, dă-le pace!

EVA IOAN: Păi am un…[neinteligibil] Reno.

ALDEA HORTENZIU NICOLAE: Aşa. Altceva?

EVA IOAN: Un Oskar Nagy.

ALDEA HORTENZIU NICOLAE: Nu. Cu bozgurime, nu. Bozgurime, nu. Ia-le de-a… cu aia roşie de-acolo. Nu.

EVA IOAN: Aha.

ALDEA HORTENZIU NICOLAE: Dacă ai ceva pe româneşte

Procurorul negociază cumpărări și vânzări de tablouri semnate de Sabin Bălașa

          În data de 22-02-2015, la ora 14:49:46, EVA IOAN poartă o discuţie telefonică cu  doctorul TESLOIANU NICOLAE DAN, colecţionar de opere de artă, iar de pe telefonul lui EVA IOAN, discuţia este continuată de procurorul EVA EMILIAN.

Din conţinutul discuţiei rezultă că cei doi negociau cumpărarea de la terţi prin intermediul lui EVA EMILIAN, pentru TESLOIANU NICOLAE DAN, respectiv cumpărarea de către EVA EMILIAN, de la numitul TESLOIANU NICOLAE DAN, a două picturi semnate „GHEAŢĂ” şi „BĂLAŞA”, contra unor sume cuprinse între 2.000 de euro şi 3.000 de euro:

TESLOIANU NICOLAE-DAN: Alo!

Eva Ioan: Ce faceţi, domn doctor?

TESLOIANU NICOLAE-DAN: Uite, acuma merg spre casă.

Eva Ioan: Haideţi să vi-l dau puţin pe Emi la telefon.

TESLOIANU NICOLAE-DAN: Da, da.

(în continuare, discuţia se poartă între Eva Emilian şi Tesloianu Nicolae-Dan )

EVA EMILIAN: Da? A căzut aia. Ăştia nu vor să cedeze. Am stat acuma de vorbă cu Ionuţ.

TESLOIANU NICOLAE-DAN: Dar ce? Tu la ce te refereai?

EVA EMILIAN: La ăla de Ghiaţă.

TESLOIANU NICOLAE-DAN: Nu măi, dar n-are rost. Adică la preţul ăla…

EVA EMILIAN: Auzi? Eu nu mă mai… dacă-ţi iau eu Bălaşa ăla, la cât mi-l dai? Bălaşa, Sabin Bălaşa cu expertiză.

TESLOIANU NICOLAE-DAN: Măi, nu mai ştiu cât am trecut, cât am făcut eu. Deci exact…

EVA EMILIAN: Nu mai ai hârtia? Că nu ştiu, i-am lăsat-o tot lui Ionuţ şi n-o mai găseşte.

TESLOIANU NICOLAE-DAN: Măi, eu ştiu că Bălaşa, că pot să-ţi spun deschis, că n-am niciun interes, cu tine nu fac afaceri, cu tot cu expertiză eu cred că am dat 1500. Eu aşa zic. Noi l-am pus la 3000 sau 2000, ceva de genul ăsta. Eu aşa zic că am dat pe el. Dar mă mai uit o dată, ca să nu spun prostii. Eu cred că aşa am dat.

Procurorul Eva își înșela clienții. Cum se vând tablouri pe piața neagră – REȚEA

La data de 22.02.2015, la ora 15:26:28, între TESLOIANU NICOLAE DAN şi EVA IOAN are loc o convorbire telefonică în cadrul căreia colecţionarul TESLOIANU NICOLAE DAN  îşi manifestă nemulţumirea faţă de EVA EMILIAN suspectându-l de faptul că, în înţelegere cu anumiţi experţi, cataloghează anumite picturi remise prin intermediul lui EVA IOAN spre comercializare de către numitul TESLOIANU NICOLAE DAN, ca fiind neautentice pentru a le cumpăra de la colecţionar la preţuri derizorii şi pentru a le vinde, pe cale de consecinţă, la preţuri care să-i aducă venituri substanţiale suspectului EVA EMILIAN:

…………………

TESLOIANU NICOLAE DAN: Am înţeles. Măi, nu ştiam, că… mă tot suna, nu ştiam de ce mă tot sunase şi pe mine Emilian dimineaţă. De patru ori mă sunase. Cum i se pune lui pata, că în esenţă, ce vorbisem eu cu tine, că hai să vedem, că poate îi dau eu, că să  le dea o mie la ăştia şi o să vadă el şi o să vadă el după aia cum se înţelege cu ei… Băi, zic, na, nu ştiu…Zic eu n-am nici un ban, Emilian. Dar fii atent, rămâne între noi discuţia, ca să nu…

EVA IOAN: Păi da, aia-i problema, că dacă… acum nu mai pot să fac nimica, că…

TESLOIANU NICOLAE DAN:  Dar el oricum voia la pocneală, adică să ia el să-ţi o mie de euro, să le dea la ăştia o mie de euro, pe urmă să trimit eu, să iau lucrarea, s-o duc la madam Aramă, să spună madam Aramă că de fapt, lucrarea este falsă şi el să zică “Băi, v-am dat o mie şi cu asta basta!” Sau ceva de genul ăsta, cam asta era… înţelegi, adică a adus lucrarea, eu o duc la expertiză, la expertiză spune că-i falsă şi atunci să zică ăştia că le dau o mie, ceva de genul ăstaNu ştiu, a zis că a vorbit şi cu tine sau că nu ştiu ce ţi-a propus ţie, habar n-am, na…

…………………….

TESLOIANU NICOLAE DAN: Şi na, am plecat azi de dimineaţă, m-a sunat de patru ori. Băi, sigur are.. că am făcut legătura cu ce mi-ai zis, ştii că tu mi-ai zis … el mă sunase ultima dată la… nouă (?), ştii? Şi mi-a zis că “Hai, băi, uite că mi-a venit o idee, că mie îmi place… Băi, dar măgarii vor două mii şi ceva de euro, eu n-am de unde să-ţi dau atâţia, dar uite că îi dau eu o mie de euro lui Ionuţ să mi-o aducă, o duci tu la una care-i experta ta, îi spună că nu-i adevărată lucrarea şi eu le spun că… le zic că le dau o mie, că lucrarea-i o porcărie şi aşa…” I-am zis, “băi Emilian, eu nu pot să…În primul rând, zic, nu pot să-i spun unei experte să-mi dea o hârtie la mână, adică, că nu-i adevărată lucrarea, ştii?” Că zic, na… pana mea, adică îţi dai seama, aşa… Zic, nu ştiu, adică mai bine îi explic că lucrarea s-a dat, adică cel mai sfânt, din punctul meu de vedere, ştii?

EVA IOAN: Aşa e…

TESLOIANU NICOLAE DAN: Băi, n-am fost… Te trezeşti că-ţi face, adică pot să spun… îţi dai seama, el voia să încerce exact ceea ce a vrut să încerce prima dată, adică poate ia lucrările, dă o sumă de bani de câcat pe le, după care le… ca dovadă că nu… aşa şi după aia eventual să bage un text că de fapt lucrarea-i falsă şi cum ar veni, ce vor ăştia? Adică să mai facă eventual şi gălăgie că i-a dat o lucrare falsă şi eventual să o obţină gratis, ştii, cum  mi-a spus şi mie după două lucrări, parcă… fac şi ei, parcă i le-am dat… Tu ştii foarte bine discuţiile şi cu alealalte de la Bucureşti, că-s false... Păi na, tu le-ai luat, nu te-am obligat eu să le iei, adică na… fac şi eu… I-am zis că cel mai sfânt, dom’le, lucrarea deja e dată, în fond oamenilor … deşi el a ştiut că voia să vândă, doar nu voiau să facă cadou. Deci au găsit între timp un cumpărător. Care-i problema?

EVA IOAN: Îmhî..Da, dar să nu cumva să afle vreodată că noi am aşa… că mă mută, ne mută pe amândoi din Iaşi, cred că. (…)

(…)TESLOIANU NICOLAE DAN: Trebuie să se obişnuiască şi el cu ideea că.. într-un fel, că… are impresia că gata, treaba-i… Deci el îşi făcuse planul: îţi dă ţie o mie de euro, îi aduci lucrarea, eu vorbesc cu o expertă care să spună – cu Ivona Aramă- care să spună că-i falsă lucrarea, el zice, vai, să zicem mersi că a dat o mie de euro, că e o lucrare falsă şi lăsaţi-mă în pace ş.a.m.d., adică na, tre’ şi el să se obişnuiască cu ideea că nu se poate numai aşa, adică numai cu şmecherii de genul ăsta, ştii? Care na, până la urmă nici nu sunt corecte, adică îţi spun deschis, că oricum n-am fi făcut ce voia el, adică să mă apuc să mă duc eu la cineva care să spună că lucrarea-i falsă. Eu acuma i-am spus: “Bine, băi Emilian, şi dacă-i falsă, oamenii o să-ţi spună în faţă: Bine, dom’le, dă-mi lucrarea înapoi şi poftim o mie de euro!/ Ei, nu, că nu mai… că daţi îţi dau o mie, n-o să mai îmi dai tu o mie de euro înapoi!”

Procurorul se supăra când proprietarii tablourilor le vindeau “sărindu-l”

TESLOIANU NICOLAE DAN: Păi da, şi cel mai bine este “Dom’le, eu am trecut într-o zi…” Poţi să nu mai spui c-ai trecut, poţi să spui dom’le… Sau cum vrei tu, că ai trecut, că n-ai trecut… “Dom’le, am fost, lucrarea-i dată!” În fond, nu ştiu cum să-ţi spun, Ionuţ, acum noi ne facem probleme absolut de pomană! Deci oamenii ăştia, era lucrarea lor, eşti de acord cu mine? Dom’le, nu-mi place cum…  Emilian s-a obişnuit de la mine, că-mi ţine lucrările trei luni de zile… Na, puteau s-o dea şi cadou la cineva, care-i problema? “Dom’le, n-o mai au! Deci nu mai au lucrarea! Au dat-o. În fond, nu tre’ să-ţi dea ţie raportul cui i-au dat-o…” Mă înţelegi ce vreau să-ţi spun?

EVA IOAN: Da, da, vă înţeleg, nu-i problemă.

………………………….

TESLOIANU NICOLAE DAN:  Da, şi mai departe, “Dom’le, chiar nu m-a interesat cui au dat-o, că au dat-o. Adică, pa, nu mai este!” Iar eu îţi dai seama că doar nu-s tâmpit acuma să mă apuc să-i fac în ciudă lui Emilian, să-i spun că lucrarea e la mine, că îţi dai seama, aşa de prost nu sunt, Doamne iartă-mă! Oricum nu i-aş fi spus chiar dacă nu mi-ai fi spus tu sau chiar dacă nu s-ar mai fi interesat de ea, tot nu i-aş fi spus, nu ştiu dacă mă înţelegi, că.. Eu îl ştiu pe el, el are… de asta spun, el dacă îşi doreşte ceva, nu mai ţine cont de faptul că acel ceva trebuie şi plătit, trebuie şi Doamne iartă-mă, poate mai vrea şi altcineva, adică… Tu ştii foarte bine, na, doar îl ştii la fel de bine ca şi mine, nu? Na, cum a făcut şi cu lucrările de Darângă, care erau la Bia. Vai, că-i plac lui Bia. Băi, na, întâmplător îi plăceau şi lui nevastă-mea, ştii, adică… Bun, până la urmă… Şi ai văzut, nu le-am mai văzut înapoi, adică mi-a trimis 15 milioane, dar nu de bani mi-era. Mi-era că erau lucrări care le ştia şi nevastă-mea, ştii? Adică na, ştii, adică nu poţi să spui… Bun, i-am băgat şi eu o barbă lui nevastă-mea, că “dom’le, le-am făcut cadou”, nu ştiu ce, dar… Problema e că “ai făcut cadou exact lucrările care-mi plăceau mie?” În sfârşit, nu mai comentez, că… na, ştii? De asta, aşa… 

Citește și: Procurorul Emilian Eva, sub control judiciar

Procurorul Eva și-ar fi recunoscut parțial vinovăția, spun surse judiciare.

 

 

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă