13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialInstanța supremă a retrimis la DNA dosarul lui Ioan Oltean și al...

Instanța supremă a retrimis la DNA dosarul lui Ioan Oltean și al lui Mihai Rotaru de la Rotary Construct

Dosarul în care sunt judecaţi fostul deputat Ioan Oltean, mai mulţi foşti membri ai Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP şi omul de afaceri Mihai Rotaru, patronul Rotary Construct, a ajuns din nou la procurorii DNA.

Instanţa supremă a decis definitiv ca anchetatorii să completeze rechizitoriul cu descrierea faptelor inculpaţilor, care sunt acuzaţi de despăgubiri ilegale acordate omului de afaceri Mihai Rotaru pentru un teren supraevaluat cu aproape 100 milioane de lei.

Dosarul a ajuns la procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie după ce un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţiile formulate de inculpaţi împotriva deciziei judecătorului de cameră preliminară, din 5 octombrie 2016, care a constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecării în dosarul în care sunt acuzaţi deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, cinci foşti membri ai  Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), omul de afaceri Mihai Rotaru şi evaluatorul Sergiu Negurici.

Instanţa care a judecat contestaţia a arătat, în decizie: „Constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului nr. 660/P/2014 din 28.07.2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Alexandru Lăcrămioara, Constantinovici Rodica, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Oltean Ioan şi Negurici Sergiu. Conform art. 347 alin. 3 raportat la art. 345 alin. 3 C.pr.pen., în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri motivate, procurorul va remedia neregularităţile actului de sesizare. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate”.

Dosarul se va întoarce la instanţa supremă abia după ce procurorii DNA vor completa rechizitoriul cu toate datele cerute de instanţă, termenul de judecată pe fond urmând să fie stabilit ulterior.

Potrivit anchetatorilor, pe 27 noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumpărat cu 750.000 de euro drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren 61.857 mp, în municipiul Piteşti. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce, timp de opt ani, nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate.

După doar câteva luni, la 17 iunie 2010, fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, vicepreşedinţii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor Sergiu Diacomatu şi Cătălin Teodorescu, precum şi Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Gabor Attila Marko, membri ai aceleiaşi comisii, au aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

"Membrii comisiei au fost sprijiniţi în demersul lor infracţional şi de inculpatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai şi cu preşedinta ANRP Dumitrean Nicoleta Crinuţa", au scris procurorii în rechizitoriu. Terenul în cauză a fost supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu 98.780.835 lei (de 10 ori faţă de preţul real), sumă cu care Ministerul Finanţelor Publice a comunicat că se constituie parte civilă.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multor părţi sociale şi acţiuni deţinute la diverse firme de Mihai Rotaru, Cătălin Teodorescu, Sergiu Negurici, Segiu Diacomatu, Lăcrămioara Alexandru şi Gabor Attila Marko, precum şi pe mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor.

Cele mai citite

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane,...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...
Ultima oră
Pe aceeași temă