15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialInchirierea Deltei Dunarii, o solutie anticriza?

Inchirierea Deltei Dunarii, o solutie anticriza?

Politicienii romani, care au crezut multa vreme ca Romania este imuna la criza financiara, se confrunta acum cu o realitate brutala si ofera solutii neobisnuite, ca inchirierea Deltei Dunarii, potrivit cotidianului Financial Times (FT) Deutschland.

"Ideea apartine vicepresedintelui Senatului Romaniei, Dan Voiculescu. Avand in vedere criza economica si situatia financiara a tarii, acesta sustine ca statul ar putea concesiona Delta Dunarii pentru 300 de milioane de euro. Romania nu ar mai avea nevoie de ajutor extern, urmand sa utilizeze resursele interne nefolosite", arata publicatia germana citata de Mediafax.

In cele din urma, fondurile necesare sprijinirii economiei ar urma sa vina de la Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI), insa propunerea lui Voiculescu arata cat de nepregatita si neajutorata este Romania in fata crizei, noteaza ziarul. Astfel, potrivit unui sondaj realizat inainte de Craciun, jumatate din romanii chestionati nu priveau criza economica ca pe o problema care sa-i afecteze direct. Optimismul populatiei a fost indus, in parte, de clasa politica, considera Financial Times Deutschland.

In prima parte a anului, criza a lovit Romania din plin. Leul a pierdut in cateva saptamani aproape zece procente din valoare, cei mai afectati fiind romanii cu imprumuturi in valuta. Ca urmare a numarului mare de credite acordate in euro, deprecierea leului inseamna ca multi romani au de platit rate mai mari la banci. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a comentat rapid ca deprecierea leului este rezultatul manipularii cursului de catre bancile straine.

Costul crescut al creditelor a afectat mai ales industria constructiilor, unul dintre motoarele cresterii economiei romanesti in ultimii ani. In 2008, numarul achizitiilor de locuinte noi a scazut cu 64%, in timp ce pentru 2009 se estimeaza un declin al sectorului constructiilor de 11-30%.

Politicienii de la Bucuresti au dificultati in abordarea crizei, potrivit cotidianului german. Mircea Geaoana, liderul Partidului Social Democrat, a admis, recent, ca "nu exista inca un pachet coerent de masuri anticriza". De anuntul Ministerului de Finante, de marti, potrivit caruia este nevoie de sprijin financiar de la FMI si UE, a profitat fostul premier Calin Popescu Tariceanu, care a declarat ca "Romania are nevoie de un guvern competent si nu de imprumuturi".

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă