16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce tot mai mulți oameni se îneacă în Marea Neagră, în...

De ce tot mai mulți oameni se îneacă în Marea Neagră, în ultimii ani

Verile din ce în ce mai calde și iernile reci creează curenți puternici la țărm, de care nu pot scăpa nici măcar cei mai buni înotători.

În ultimii ani, pe litoralul românesc se înregistrează zeci de cazuri de înec. Dacă veți întreba orice constănțean, vă va spune că acum 20 sau 30 de ani nu numai că nu erau atât de multe cazuri, dar și că marea nu era atât de periculoasă. „Înotam în Mamaia sau pe plaja Modern (n.r. – din municipiul Constanța) până dincolo de geamandură. Nu erau curenți cum sunt acum“, ne-a povestit un localnic. 

Prima cauză a înecului este, așa cum declara secretarul de stat Raed Arafat pentru „România liberă“, lipsa bunului simț: în ciuda faptului că scăldatul este interzis, lumea se avântă în apă.

Dar, mulți dintre cei care se îneacă sunt înotători buni, care spun că pot face față unei mări agitate. Din păcate, nu este așa, pentru că Marea Neagră de azi nu mai este Marea Neagră de acum 30 de ani și nici măcar de acum cinci ani. Încălzirea globală a dus la modificarea radicală a comportamentului mării, susțin specialiștii.

„Așa cum modificările climaterice pe care le vedem pe uscat sunt din ce în ce mai severe și mai bruște, mai violente, la fel se întâmplă și cu marea. Ar trebui să înțelegem schimbările mării, vizavi de schimbările de curenți, de temperatură. Sunt straturi de apă cu diferențe de temperaturi enorme. Sunt diferențe de curenți de viteze foarte mari de circulație a curenților. Toate acestea au determinat o transformare violentă a mării. Așa cum ne-am obișnuit cu ea nu mai e.“, a precizat dr. Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Se observă și de pe mal

Acest lucru poate fi observat direct de către turiști, chiar și de cei care stau pe mal. „Acum zece ani, când mergeam pe malul mării, puțea din cauza scoicilor, puțea din cauza algelor de pe țărm. Nu pridideau autoritățile să le strângă. Erau muște, găseam broaște la Mamaia, pe litoral, dar se putea înota în liniște. Acum nu mai avem astfel de fenomene, datorită curenților aceștia, dar de vreo doi-trei ani de zile marea s-a schimbat foarte mult.

Asta face ca numărul celor înecați să fie foarte mult. Anul acesta cu adevărat marea a fost foarte severă, și din cauza diferențelor de temperatură. Iarna a fost foarte rece, a răcit centrul Mării Negre. Când a început să bată vântul din sud, apa rece ajungea la țărm, ne-a șocat cu temperaturi.“, a mai explicat Adrian Bîlbă. Fenomenul este numit de meteorologi fenomen de „upwelling“.

Nu înțeleg fenomenul

Un motiv colateral al cauzelor de înec este faptul că mulți dintre cei care vin la mare nu înțeleg fenomenele descrise aici, dar nici nu țin cont de sfaturile salvamarilor și chiar de lege, lege care interzice intrarea în mare atunci când pe plaje este arborat steagul roșu. Un sejur la mare este din ce în ce mai accesibil, mai ales în capetele de sezon, iar de multe ori lipsa de educație și de bun simț duc la tragedii. Înotătorii experimentați, cu toate că ar trebui să știe aceste fenomene, nu cunosc însă în totalitate forța lor. În momentul când sunt surprinși de aceasta, înoată împotriva curentului, ceea ce duce, în scurt timp, la extenuare.  

CONSECINȚE. Șoc termic

Fenomenul a fost experimentat pe pielea lor de turiști, chiar în mijlocul acestui sezon estival, în iulie, timp de mai multe săptămâni. Deși în aer erau aproape 40 de grade Celsius, apa mării a atins minime de 13 grade. Chiar dacă apa este rece, oamenii intră să înoate și riscă să facă un șoc termic. „Oamenii intră în apă încinși, cu vasodilatație cutanată, cu cordul care compensează pierderile de sânge, adică dusul sângelui sub piele, și dintr-o dată intră într-o zonă de vaso-constricție, de frig, care trimite sângele în patul vascular, și acel pat vascular nu mai știe ce să facă cu atâta sânge. Acest joc poate determina hemoragii cerebrale sau un șoc cardio-respirator, nu mai ține inima șocului volumetric nou primit de sânge.“, a explicat Adrian Bîlbă.

Salvamarii spun că, în timpul unui şoc termic, poate interveni brusc o pierdere a conștienței. Se poate întâmpla ca, brusc, victima să cadă pur și simplu din picioare.

SOLUȚIE. Baliză pentru înot

Primul pas pentru a evita înecul este, evident, să nu intri într-o mare agitată. Pentru a înlătura însă pericolele de mai sus, înotătorii cu experiență propun achiziționarea unei balize speciale de înot, al cărui preț este accesibil, circa 140 de lei.

Se agață de brâu, iar în ea se pot depozita diverse lucruri utile, cum ar fi telefonul, apă, mâncare și aer. De asemenea, asigură flotabilitatea în orice condiții, putând fi luată în brațe în situații periculoase, cum ar fi valuri mari, curenții Mării Negre, probleme musculare, cum ar fi cârceii, sau în situații de extenuare.

Citește ziarul integral în format .pdf AICI!

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă