11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialÎncă un pompier ISU a murit. Întrebări fără răspuns

Încă un pompier ISU a murit. Întrebări fără răspuns

Daniel Fripis a murit, la 42 de ani, în timpul unei intervenții de rutină. ISU Dobrogea are multe explicații de dat.

Bilanțul morților în urma interven­țiilor Inspectora­tului pentru Situa­ții de Urgență Dobrogea crește îngrijorător. După cazurile Siutghiol, unde patru angajați SMURD și medici au decedat după prăbușirea unui elicopter în lacul Siutghiol, și după Beirut, restaurantul în care trei tinere au ars de vii, la câteva sute de metri de sediul pompierilor, o altă tragedie a lovit instituția sâmbătă. Un pompier și-a pierdut viața în timpul unei acțiuni de rutină. La 112 se anunțase, la ora 11.26, un incendiu într-o gospodărie, pe strada Tabla Buții, din zona de nord a municipiului Constanța.

Echipajul condus de plutonierul major Daniel Fripis, de 42 de ani, a plecat în misiune. Potrivit ISU Dobrogea, la telefon s-a anunțat că este vorba despre un incediu care a izbucnit la o butelie GPL, ceea ce înseamnă că echipajul știa de la bun început cu ce are de-a face. ”Imediat, la locul accidentului s-au deplasat efective aparţinând Detaşamentului de Pompieri Constanţa, cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă şi cu şase pompieri”, au precizat reprezentanții instituției. Aceștia spun, și amănuntul este important, că ”în timpul misiunii de recunoaştere efectuată la faţa locului, butelia a explodat”.

Explozia l-a ucis pe loc pe comandantul echipajului de intervenţie, plutonierul adjutant Marius Daniel Fripis. Acesta a suferit leziuni grave la față. Martorii spun că o bucată de metal i-ar fi străpuns bărbia și capul. A murit pe loc. ”În urma evaluării de specialitate, medicul de pe ambulanţa sosită prima la locul inter­venţiei a constatat că subofiţerul avea leziuni incompatibile cu viaţa”, afirmă reprezentanții ISU Dobrogea. A fost transportat cu o ambulanță la spital, dar medicii nu au putut face altceva decât să constate decesul. Nici unul dintre colegii săi nu a fost rănit. Daniel Fripis era, se pare, cel mai înalt dintre ei și schijele au zburat deasupra celorlalți.

Pompier din 2006

Daniel Fripis era un pompier cu experiență. Fusese încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, Detaşamentul de pompieri Constanţa Oraş, încă din 2006, în funcţia de comandant de echipaj. ”Cu trăsături alese de caracter, subofiţerul şi-a pus timp de nouă ani priceperea şi puterea în sprijinul celor aflaţi în dificultate, remarcându-se prin tenacitate şi profesionalism la misiunile complexe la care a participat, umăr la umăr, alături de coechipierii săi. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a pierdut un bun profesionist, cu adevărate calităţi de salvator confirmate de pregătirea dovedită în gestionarea situaţiilor de urgenţă”, se precizează într-un comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, a transmis, sâmbătă după-amiază, un mesaj de condoleanţe familiei pompierului mort în timpul misiunii de la Constanţa, precizând că va oferi tot sprijinul rudelor îndoliate. Un mesaj asemănător a transmis și Raed Arafat. ”Suntem solidari şi vom da tot sprijinul nostru familiei îndurerate, la fel ca de fiecare datã când am avut astfel de tragedii, în care am pierdut poliţişti sau militari în misiune, în timp ce îşi fãceau datoria”, se arată în mesajul vicepremierului Oprea. Daniel Fripis era căsătorit și avea un fiu.

ISU Dobrogea, patru comandanți în 8 luni și scandaluri sexuale

După tragedia de pe lacul Siutghiol, care a avut loc în decembrie 2014, pe la conducerea ISU Dobrogea s-au perindat patru comandanți. Actualul șef, Daniel Petrov, de numai 36 de ani, a fost împuternicit în iulie la comandă, pentru 6 luni. Fostul șef, cercetat pentru hărțuire sexuală, este acum adjunct. ISU Dobrogea s-a remarcat și prin șpăgile primite acum câțiva ani pentru angajare. Conducerea de atunci a instituției, în frunte cu generalul Trandafir, a fost condamnată la închisoare pentru acele fapte. 

ÎNTREBĂRI

Ancheta IGSU trebuie să răspundă la mai multe întrebări care acum nu au un răspuns clar.

1. Care sunt procedurile în cazul în care o butelie GPL ia foc?

2. Au fost ele exersate de-a lungul timpului și aplicate întocmai în tragedia de sâmbătă?

3. Inițial, purtătorul de cuvânt al ISU a declarat că ”s-a intervenit pentru lichidarea incendiului cu apă și spumă”, dar în comunicatul de presă se spune că butelia a explodat în timpul misiunii de recunoaștere. Care este adevărul?

4. La circa o oră după explozie, o ambulanță SMURD a ajuns la fața locului cu un defribilator. De ce?

5. Care au fost măsurile luate de Prefectura Constanța, în calitate de coordonator al Comitetului pentru Situații de Urgență, pentru eficientizarea activității ISU Dobrogea? (fostul prefect a fost demis pentru deficiențe după tragedia de pe Siutghiol).

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă