11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialÎncă o fraudă cu fonduri europene, pedepsită. Dosarul a vizat 18 persoane...

Încă o fraudă cu fonduri europene, pedepsită. Dosarul a vizat 18 persoane fizice și două societăți comerciale

Cumnatul fostului deputat Nini Săpunaru și firma în care acesta a fost acționar condamnați penal pentru modernizarea defectuoasă a unui drum comunal din Iași.

Fostul deputat a deţinut 49,5% din acţionariatul EuroProiect, alături de cumnatul său Dorinel Modreanu, dar politicianul s-a retras în momentul în care a început ancheta DNA în privinţa societăţii.

Procurorii l-au trimis în judecată pe Dorinel Modreanu în decembrie 2014 pentru „fals intelectual, complicitate la tentativă de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si complicitate la tentativa de inșelaciune", potrivit unui comunicat al DNA Iaşi.

Dosarul a vizat 18 persoane fizice și două societăți comerciale. Procesul s-a încheiat luna aceasta, iar Dorinel Modreanu a fost condamnat la doi ani și patru luni de închisoare sub supraveghere, în timp ce firma sa a primit o amendă penală de 180.000 lei și nu va mai avea voie să participe doi ani la procedurile de achiziție publică. O pedeapsă identică a fost dispusă și în cazul Gabrielei Pavel, șefa de proiect și angajată a societății focșănene, dar şi în cazul a altor trei inculpați.  

EuroProiect srl abonată la fonduri bugetare

Euro Proiect SRL a avut și are o relaţie foarte bună cu Consiliul Judeţean  Vrancea, după ce deputatul PNL Nini Săpunaru a dispărut oficial din actele firmei de proiectări. Societatea a prins un contract important pentru proiectarea amenajării Crângului Petreşti, în 2015, iar ulterior, în 2016, a mai obţinut un alt contract, pentru modernizarea unui drum.

Proiectul de amenajarea a Crângului Petrești, documentaţia tehnică, printre care şi caietul de sarcini au fost realizate de Euro Proiect SRL Focşani și a avut o valoare de 5,1 milioane de euro. Iar pentru companie amenajarea Crângului Petreşti a reprezentat un câştig important, având în vedere valoarea mare a investiţiei. În 2016 Consiliul Judeţean a scos la licitaţie un contract pentru elaborarea proiectului tehnic, caiet de sarcini, documentaţie tehnică, autorizaţie de construire, documentaţie pentru avize şi acorduri, servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţie de lucrări pentru obiectul de investiţii “Reabilitare şi modernizarea drum judeţean 115, Gura Văii – Feteşti – intersecţia DN 2 L, km 36^223 – km 39^ 900, comuna Cîmpuri”. Contractul a fost evaluat la suma de 10.419.769 lei şi câştigat la o valoare foarte apropiată, de 10.419.746 lei (fără TVA), (2,2 mil euro).

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă