29.2 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialImprimeria franceza, acuzata ca a mituit oficiali romani

Imprimeria franceza, acuzata ca a mituit oficiali romani

Justitia franceza suspecteaza Imprimeria Nationala din aceasta tara ca, la inceputul anilor 2000, ar fi platit comisioane in Romania, pentru a obtine un contract in valoare de 20 milioane de dolari, potrivit mai multor publicatii franceze. Este vorba despre contractul incheiat in 2003 cu Ministerul Finantelor din Romania pentru introducerea unui sistem informatic care sa eficientizeze activitatea in administratiile fiscale. Contractul s-a derulat prin Imprimeria romana, dar nu a fost respectat de francezi, motiv pentru care, incepand cu 2006, acestia au fost executati silit, dupa cum ne-a explicat Dan Docan, fostul director al Imprimeriei Nationale. Pana acum presa franceza nu a facut publice insa nici valoarea comisioanelor si nici numele oficialilor din Romania care le-ar fi primit.

Cert este insa faptul ca atribuirea contractului s-a facut in 2003 prin ordonanta de urgenta emisa de guvernul condus de Adrian Nastase. In acea vreme, secretar general al Guvernului era serban Mihailescu, zis "Miki spaga", implicat in numeroase scandaluri de coruptie. Intamplator sau nu, in perioada respectiva Mihailescu, actual deputat PSD, a fost decorat de ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Etienne, cu Ordinul National Legiunea de Onoare in grad de Ofiter, "pentru merite deosebite". 

Este vorba despre contractul incheiat in 2003 cu Ministerul Finantelor din Romania pentru introducerea unui sistem informatic de "teledeclarare fiscala", care ar oferi posibilitatea contribuabililor sa-si depuna  prin internet declaratiile de venit la administratiile financiare.
In 2003, in timpul mandatului de prim-ministru al lui Adrian Nastase, guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care se incredinta direct Imprimeriei Nationale Franceze un contract privind introducerea unui sistem informatic care sa imbunatateasca activitatea din administratiile fiscale.  "Este vorba despre un sistem care se utiliza in administratiile fiscale din Franta. Valoarea contractului era de 20 de milioane dolari si se derula prin Imprimeria Romana.  Termenul de executie fusese stabilit pana in anul 2006. Francezii insa nu si-au respectat obligatiile, iar in 2007 am inceput sa le executam scrisorile de garantie bancara.

 

Imprimeria Franceza a pierdut o parte din echipamente, garantiile in valoare de doua milioane dolari si contractul. Probabil ca de aici a plecat scandalul in Franta. Despre comisioane nu stiu nimic. Sa explice francezii cui le-au platit", ne-a declarat fostul director al Imprimeriei Nationale Dan Docan. Nu este prima data cand numele institutiei franceze este pomenit intr-un scandal de coruptie in Romania. In urma cu cativa ani, Imprimeria Franceza a participat la o licitatie, pe care a pierdut-o, pentru confectionarea noilor tipuri de pasapoarte romanesti. Contractul a fost obtinut in 2001 de o firma germana, dar  ulterior s-a constatat ca au existat mai multe nereguli in desemnarea castigatorului, unul dintre cei acuzati fiind si secretarul general al guvernului din acea perioada, serban Mihailescu.

Perchezitii in birourile directorilor de la Imprimeria franceza
Potrivit presei franceze, anchetatorii sunt interesati de comisioanele care ar fi fost platite de Imprimeria Nationala – societate publica ce fabrica documente oficiale (carti de identitate, pasapoarte etc.) – pentru obtinerea de contracte in alte tari. In afara de contractul din Romania, anchetatorii mai vizeaza comisioanele acordate unui intermediar in cazul unui contract cu Georgia. Sediul din Paris al Imprimeriei Nationale Franceze a fost perchezitionat de doua ori, pe 14 si 22 ianuarie, de catre politistii din Divizia Nationala pentru Investigatii Financiare, in cadrul unei anchete preliminare deschise de Parchetul din Paris. Anchetatorii au confiscat documente din biroul directorului general, din cel al directorului financiar si al serviciului pentru export.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Femeie arestată preventiv pentru că și-a abuzat cei doi copii și i-a forțat să cerșească

O femeie din București a fost arestată preventiv pentru abuzurile la care și-a suspus cei doi copii, de 11 și 13 ani, care au...

Poliția germană investighează un cetățean german suspectat de crimă în cazul dispariției lui Madeleine McCann

Suspectul în cazul Madeleine McCann, Christian Brueckner, a mărturisit unui deținut că a răpit un copil dintr-un apartament din Portugalia, a dezvăluit astăzi senzațional...

Ce au discutat Klaus Iohannis și premierul armean Nikol Pașinian la New York

Preşedintele român Klaus Iohannis a avut miercuri, la New York, o întâlnire cu premierul armean Nikol Paşinian, pe marginea Adunării Generale a ONU, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă