IGSU: Nu pârâți fumătorii la 112! Unde facem sesizări împotriva celor care încalcă legea

de Diana Biţă , 16 martie 2016 - stire actualizata la ora 18:22, 16 martie 2016
IGSU: Nu pârâți fumătorii la 112! Unde facem sesizări împotriva celor care încalcă legea

Fumatul reprezintă una dintre cauzele care au stat la baza broducerii multor incendii Anul trecut, la nivel național, 11% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor în ceea ce privește fumatul. Deși fumatul în spații nepermise reprezinta un adevărat pericol, nu trebuie să-i pârâm pe fumători la 112. 

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență le recomandă celor care vor să facă fapte bune și să-i denunțe pe cei care fumează în spațiile nepermise să trimită sesizări către Poliția Locală, sau către structurile Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, Poliției Române, Jandarmeriei Române și ale Poliției de Frontieră. 

Citește și: Cum aplică Parlamentul prevederile Legii antifumat

Începând cu data de 17 martie, va intra în vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii.

Ce este spațiul public închis

Conform legii, prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Citește și: Guvernul, un exemplu pentru aplicarea legii antifumat

Unde sesizăm abaterile de la Lege

Potrivit IGSU, ”în cadrul acțiunilor prioritare pe care le desfășoară zilnic, conform propriilor competențe legale, pentru protejarea vieții, integrității corporale, protejarea bunurilor, combaterea criminalității, asigurarea ordinii publice și salvarea de vieți omenești, structurile Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, Poliției Române, Jandarmeriei Române și ale Poliției de Frontieră vor avea în vedere inclusiv aplicarea prevederilor Legii nr. 15/2016.

Sesizările privind faptele prevăzute de Legea nr. 15/2016 se fac către Poliția Locală sau către structurile MAI, mai sus menționate. Recomandăm cetățenilor ca sesizările privind eventualele contravenții privind fumatul în spațiile nepermise de lege să nu se facă la numărul de urgență 112, această linie fiind destinată exclusiv urgențelor și situațiilor care pun în pericol viața, integritatea corporală sau bunurile oamenilo

Pompierii atrag atenția asupra responsabilității persoanelor juridice cu privire la obligațiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spaţiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice «Fumatul interzis» şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.

Comentarii

  • orice lege tine trei zile

    25 martie 2016 22:22

    Putini mai au tupeul de a incalca legea, dar totusi au. Denuntatorii ar trebui recompensati cu procent din suma.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design