21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialInstanța supremă a respins cererea DNA de arestare preventivă a fostului deputat...

Instanța supremă a respins cererea DNA de arestare preventivă a fostului deputat Sebastian Ghiță, dispărut de opt zile. Înalta Curte nu a ținut cont de nota Poliției prin care anunța încălcarea obligațiilor controlului judiciar

UPDATE 13.40: Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins solicitarea DNA privind emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță, dispărut de opt zile. A păstrat, însă, interdicția de a nu părăsi țara.

Deocamdată, nu se știe de ce instanța de judecată, formată din cinci judecători, nu a luat în considerare, ca argument pentru arestarea preventivă, o notă a Poliție prin care se anunța dispariția de la reședințe a inculpatului Sebastian Ghiță și încălcarea condițiilor impuse de controlul judiciar prin neprezentarea la DNA, unde a fost citat pentru audiere. Neprezentarea inculpatului la audieri, ori de câte ori este chemat de procuror, impune arestarea preventivă.

Este posibil ca instanța de cinci judecători să nu fi luat în considerare nota Poliției deoarece asupra acesteia nu s-a pronunțat și instanța de fond, formată din trei judecători. 

În cazul lui Ghiță, instanța de fond s-a pronunțat pe 16 decembrie, admițându-i acestuia  cererea de a părăsi țara, decizie neexecutorie (adică, Sebastian Ghiță nu putea pleca legal din țară). DNA a contestat această decizie din 16 decembrie, care s-a judecat marți. Numai că între 16 decembrie și azi, 27 decembrie, Sebastian Ghiță nu s-a prezentat la audieri, a încălcat una din condițiile impuse de controlul judiciar, iar Poliția l-a dat dispărut și a sesizat instanța de judecată, sesizare de care instanța nu a ținut cont… 


UPDATE 13.20: Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut, marţi, judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție arestarea preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiță, după ce acesta a încălcat obligațiile controlului judiciar și există informații că a părăsit România.

“Având în vedere elementele de noutate referitoare la faptul că Sebastian Ghiță nu a respectat obligațiile controlului judiciar, respectiv să fie prezent ori de câte ori i se cere de către organul judiciar, dar și suspiciunea rezonabilă că inculpatul a părăsit țara, vă rog să dispuneți înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestului preventiv. Sebastian Ghiță a dat dovadă de rea credință și a sfidat organele judiciare. Inculpatul a fost citat de organele judiciare pentru a se prezenta în dosarul cunoscut ca Ponta-Blair și nu s-a prezentat”, a spus procurorul.

Procurorul a mai cerut magistraților ca, în cazul în care nu sunt de acord cu arestarea preventivă a lui Ghiță, să fie menținută interdicția ca acesta să părăsească teritoriul României. 

Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost reprezentat în instanță de trei avocați, care au recunoscut că nu au reușit să ia legătura cu fostul deputat. Bogdan Micu, a spus că l-a sunat pe Ghiță, însă acesta nu i-a răspuns și l-a rugat pe fratele acestuia să îi semneze împuternicirea pentru a-l reprezenta în instanță.

Instanța a rămas în pronunțare pe cererea DNA.


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă, marţi, contestaţia DNA la decizia judecătorească prin care i-a fost ridicată lui Sebastian Ghiţă interdicţia de părăsire a teritoriului României. Este a treia devansare a acestui termen de judecată, programat iniţial pentru 30 ianuarie. Între timp, Sebastian Ghiţă este tot de negăsit, după ce pe numele lui a fost emis mandat de aducere, fiindcă nu s-a prezentat la audieri. 

Pe 16 decembrie, lui Sebastian Ghiţă i-a fost ridicată interdicţia de a părăsi ţara fără încuviinţarea instanţei şi a fost instituit controlul judiciar pe cauţiune. Măsura a fost contestată de procurorii DNA iar termenul de judecată a fost fixat pe 30 ianuarie 2017, ulterior preschimbat cu 5 ianuarie, iar acum devansat pentru 27 decembrie 2016. 

Între timp, Sebastian Ghiţă s-a văzut cu poliţiştii prahoveni pe 19 decembrie când i-a fost înmânată decizia de ridicare a interdicţiei care nu este definitivă nici executorie, după cum preciza un comunicat al IJP Prahova. 

Apoi, fostul deputat a fost chemat la audieri de procurorii DNA Ploieşti pentru data de 21 decembrie, la prânz, în dosarul Ponta-Blair, în care este acuzat de spălare de bani. Sebastian Ghiţă nu s-a prezentat, au venit doar avocaţii săi. În aceste condiţii, în aceeaşi zi, a fost emis mandat de aducere pe numele fostului deputat. 

Poliţia Română desfăşoară în continuare activităţi specifice pentru a pune mandatul în executare şi susţine că până în prezent nu au fost identificate date care să confirme ieşirea din ţară a acestuia. În plus, ministrul de interne, Dragoş Tudorache, a solicitat de urgenţă o anchetă internă cu privire la modul în care au acţionat poliţiştii în cazul dispariţiei fostului deputat Sebastian Ghiţă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

În această săptămână aflăm finalistele Cupei României. Avancronica celor două partide

În această săptămână sunt programate cele două meciuri din semifinalele Cupei României. Pentru un loc în ultimul act al competiției Corvinul Hunedoara se va...

VIDEO. FRF a lansat imnul echipei naționale pentru EURO 2024. Piesa se numește „Visăm împreună”

Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat astăzi, în colaborare cu PRO TV, postul care va transmite EURO 2024, piesa „Visăm Împreună”, care va...
Ultima oră
Pe aceeași temă