UPDATE: Extremistul Beke Istvan Attila, care plănuia un atentat la Târgu Secuiesc, rămâne în arest preventiv

de Roxana Petre , 04 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 14:26, 04 ianuarie 2016
UPDATE: Extremistul Beke Istvan Attila, care plănuia un atentat la Târgu Secuiesc, rămâne în arest preventiv

UPDATE 12.45: Beke Istvan Attila rămâne în arest pentru încă 30 de zile, potrivit deciziei luate, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

-------

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă, luni, contestaţia de prelungire a arestului preventiv, depusă de Beke Istvan Attila, arestat pe 1 decembrie, pentru tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive, potrivit site-ului ÎCCJ.

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București (CAB) care a decis arestarea lui Istvan Beke, de Ziua Naţonală, a explicat că faptele de care bărbatul este acuzat "afectează viaţa paşnică şi siguranţa cetăţenilor" şi creează "un puternic impact psihologic", în contextul european actual, marcat de atentatele teroriste de la Paris.

Mai mult, magistratul a precizat că gradul de pericol social deosebit de ridicat al infracţiunilor pentru care este cercetat inculpatul rezultă nu numai din limitele de pedeapsă stabilite de lege.

"Urmează a se avea în vedere gravitatea deosebită a faptelor pentru care este cercetat inculpatul, prin prisma modului şi circumstanțelor de săvârşire a pretinselor infracţiuni, procurându-se mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat ce urma să fie detonat în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie pentru a se crea o stare de panică în rândul populației, urmărindu-se realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă Mișcarea de Tineret 64 de Comitate HVIM Ungaria le promovează în Transilvania, în scopul realizării dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat într-o anumită zonă a României, precum și complexitatea planului infracțional, urmarea produsă și contribuţia mai multor persoane la săvârşirea faptelor de natură a înlesni atingerea scopului activităţii infracţionale", se mai arată în motivarea magistratului.

Citeşte şi: Liderul Mișcării de Tineret 64 de Comitate, reţinut de DIICOT: Totul trebuie cucerit fizic. Fără sânge, nu se poate!

Curtea mai arată că, raportat la vârsta lui Beke şi gradul de instrucţie, acesta "ar fi trebuit să conştientizeze urmările unui comportament antisocial de o gravitate deosebită, prin adoptarea unei conduite corespunzătoare, de conformare şi respect al normelor legale".

Procurorii DIICOT l-au reţinut, pe 1 decembrie, la ora 4.00, pe cetățeanul român de etnie maghiară Beke Istvan Attila, în vârstă de 40 de ani, pentru tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive. În seara aceleiași zile, Beke a fost arestat prin decizia Curții de Apel Bucureşti.

Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei în România a structurii naționalist-extremiste "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria, ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Anchetatorii au găsit la percheziţiile făcute în imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acţionarea de la distanţă, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar şi un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Citeşte şi: Autorul atentatului dejucat de Ziua Naţională, pus sub acuzare

Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT au făcut, în noaptea dinaintea zilei de 1 Decembrie, mai multe percheziţii care au început ca un control de verificare pe articole pirotehnice, pentru a preveni incidente ce s-ar fi putut produce la manifestările organizate de Ziua Naţională a României.

Anchetatorii îi monitorizau însă din octombrie pe Beke Istvan Attila și pe alte persoane acuzate că i-ar fi complici.

Procurorii au arătat, în referatul cu propunerea de arestare, că în 10 octombrie, în județul Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Târgu Secuiesc, cel care a făcut propunerea spunând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.

În timpul întâlnirii s-ar fi convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, iar apoi acesta să îl amplaseze într-un coş de gunoi din centrul municipiului Târgu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare.

Beke Istvan a declarat în faţa procurorilor DIICOT că discuțiile interceptate de SRI în care se plănuia confecționarea unui dispozitiv exploziv improvizat și detonarea în public, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc, sunt ”prostii” și că nu intenționa să facă așa ceva, potrivit referatului.

Citeşte şi: Mişcarea de Tineret 64 de Comitate cere eliberarea lui Beke Istvan Attila, în faţa Ambasadei României din Budapesta

"Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom - HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.

Gruparea a respins, pe 1 decembrie, acuzaţiile anchetatorilor români conform cărora Beke Istvan ar fi încercat să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc, pe parcursul manifestărilor de Ziua Naţională a României.

 

 

 

 

 

 

Comentarii

 • Dagoth Ur

  01 februarie 2016 11:31

  Fara mila pentru teroristii maghiari din secuime. Sa se termine odata cu circul si cu visele de dinainte de Trianon. Pacea de la Trianon = dreptate dpdv istoric. Tinutul Secuiesc e teritoriu romanesc, iar ungurii din Romania sunt musafiri. Unii sunt ok, dar locul altora e dupa gratii.

  raspunde comentariului
 • Dinu

  04 ianuarie 2016 16:33

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.-NU este necesara niciun fel de experienta!-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email gorun.constantingmail.com

  raspunde comentariului
 • focus 64

  04 ianuarie 2016 14:07

  domnul a testat vigilenta DIICOT

  raspunde comentariului
 • DIICOȚi, mîndria țării... Și ai Bicăi oltence încarcerate...

  04 ianuarie 2016 13:52

  Unde-s DOVEZILE ?

  raspunde comentariului
 • iar teroristi

  04 ianuarie 2016 10:57

  cine nu respecta viata nu merita sa o traiasca.

  raspunde comentariului
  • teroriști în căpuțul tău gol, ceaușist...

   04 ianuarie 2016 15:43

   La fel, te pot eu defini pe tine EXTREMIST ! ...că am pentru asta tot atâtea argumente câte are și presa de BucaIe cu privire la Beke Istvan !

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design