13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialHorațius Dumbravă, fost președinte CSM: Cum să ai dosare cu suspecți aflați...

Horațius Dumbravă, fost președinte CSM: Cum să ai dosare cu suspecți aflați în funcții publice și să nu dai soluție?

Horațius Dumbravă, fostul președinte al CSM,  se întreabă, într-o postare publicată pe Facebook, cum pot exista dosare cu suspecți aflați în funcții de demnitate publică de stat, ani de zile, și să nu fie dată o soluție.

Postarea de pe Facebook apare, joi, în urma publicării hotărârii Secției pentru procurori după controlului Inspecției Judiciare la DNA și în care se dispun verificări pentru remedierea deficiențelor constatate la nivelul secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.

"Am văzut că Secția de procurori a dispus un control în vederea remedierii deficiențelor constatate la nivelul secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, mai ales a cauzelor foarte vechi. Nu e intenția mea aici să critic faptul că, totuși, conducerea acestei secții a fost găsită ca fiind eficientă, din moment ce chiar Secția reține în cuprinsul hotărârii că au fost multe cauze lăsate în nelucrare. Mă refer la o chestiune de ordin general, de altfel constatate în realitate: cum poți să ai dosare cu suspecți aflați în funcții de demnitate publică sau alte funcții ce implică exercițiul autorității de stat (inclusiv judecători sau procurori) ani de zile și să nu dai soluție?", scrie Horațius Dumbravă.

El adaugă că există dosare în care judecători și procurori sunt suspecți și care încă nu au fost finalizate, fiind o sursă de presiune asupra respectivilor magistrați, întrebându-se dacă noțiunea de prioritate nu există.

"Da, au fost și sunt dosare, spre exemplu, cu judecători și procurori pentru care s-a început urmărirea penală, aceștia având calitatea de suspecți, și care nu au fost finalizate. Dincolo de faptul că astfel de situații de neacceptat sunt o sursă de presiune pentru magistrații în cauză (să ne imaginăm cum și în ce condiții soluționează cauze acești magistrați când se știu suspecți în cauze penale; adică, nu le este afectată oare independența și imparțialitatea prin această teamă difuză indusă de nerezolvarea în ce-i privește a cauzelor cu care a fost sesizat sau s-a sesizat din oficiu DNA?), rămâne întrebarea: de ce se întâmplă asta? A, sunt multe dosare de soluționat? Dar noțiunea de prioritizare nu există? Aici nu discut de soluția care trebuie dată în astfel de dosare care dospesc pe masa unor procurori, ci de consecințele unei astfel de atitudini nu doar în ce-i privește pe cei anchetați, dar și la nivelul opiniei publice", se întreabă Dumbravă.

El dă exemplul dosarului în care este urmărit penal fostul procuror general Tiberiu Nițu, amintind că acesta a fost nevoit să demisioneze pentru anumite acuzații care încă "plutesc" în spațiul public și pentru care DNA nu ar fi dat o soluție.

"Vă mai aduceți aminte de cauza fostului procuror general, domnul Tiberiu Nițu? S-a mai auzit ceva de această cauză? Vă reamintesc că domnul Nițu a fost nevoit să demisioneze din funcția de procuror general pentru anumite acuzații, care, iată, plutesc indefinit în spațiul public, fără să aibă o soluție din partea procurorilor DNA. Nu ai cum să nu-ți pui sincer problema dacă domnul Nițu nu a fost, mai degrabă, sacrificat pentru că intenționa să se înscrie pentru procedura privind nominalizarea noului procuror general. E o suspiciune indusă de un astfel de comportament al unor procurori DNA", menționează fostul președinte al CSM.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă