Pogromul de la Iași, ziua în care 13.000 de evrei au fost omorâți. Haim Solomon, mărturie cutremurătoare: Am rămas în minte cu imaginea câinilor și pisicilor care lingeau sângele scurs pe stradă

de Cristinel C. Popa , 27 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 17:20, 27 aprilie 2017
Pogromul de la Iași, ziua în care 13.000 de evrei au fost omorâți. Haim Solomon, mărturie cutremurătoare: Am rămas în minte cu imaginea câinilor și pisicilor care lingeau sângele scurs pe stradă

În 1978, președintele american Jimmy Carter a semnat un ordin prin care  zilele de 28 și 29 aprilie deveneau zile de comemorare a victimelor Holocaustului (Yom Hashoá). Acestea coincid cu momentul când a fost eliberat lagărul de concentrare de la Dachau.

Haim Solomon este un evreu din Iași care a supraviețuit Holocaustului. Cu ani în urmă, cu o astfel de ocazie, el a acordat un interviu pentru Muzeul Memorial al Holocaustului, povestind prin ce situații cumplite a trecut. Haim Solomon s-a născut Bivolari (Iași), la 5 noiembrie 1924 și a trecut la cele veșnice cu o lună înainte de a împlini vârsta de 90 de ani, în SUA.

El a fost cel mai mic dintre cei cinci frați ai săi ce au trăit cu familia în comunitatea evreiască din Bivolari. Și-a amintit cum, după 23 august 1939, când Germania și Uniunea Sovietică au semnat pactul de neagresiune, evreii din Bivolari au primit ordin de la autoritățile locale să părăsească zona și să se mute mai spre vest, pentru că se apropiau sovieticii. Familia s-a mutat la Iași. Aici Haim a încercat să-și continue studiile. În 1941, germanii, aliați cu românii, au invadat Uniunea Sovietică. Pe 26 iunie, la Iași, a fost un bombardament puternic. Autoritățile au pornit un pogrom împotriva evreilor acuzându-i pe aceștia că îi ajută pe inamici pentru a bombarda mai precis orașul. Au fost uciși atunci 13.000 de evrei.

Fuga

Haim și familia sa au reușit să scape de moarte ascunzându-se. Dar foarte curând, Haim a fost recrutat pentru muncă forțată la un spital militar. În martie 1944 trupele sovietice au ajuns la granița română. Haim și familia lui au plecat la București pentru a scăpa de răzbunările, luptele de stradă, de întreaga prigoană împotriva evreilor. În 1945, Haim a plecat cu familia spre Palestina, dar vasul pe care era a fost capturat de britanici; după ce a ajuns în Cipru, a poposit la final în Israel, unde a rămas până în 1952, când a decis să plece împreună cu fratele său în SUA, stabilindu-se în Detroit și făcând studii în microbiologie la Universitatea de Stat Wayne.

“Pe 26 iunie, Uniunea Sovietică a bombardat gara din Iași. Oficialitățile au cerut evreilor să vină la primărie pentru a li se da un act prin care să le fie garantată siguranța; a fost un pretext, pentru că a fost tocmai invers. Au intrat în curtea Chesturii Poliției, acolo mulți au fost împușcați, bătuți, schingiuiți. Doi dintre frații Solomon, Reuven și Henry au dormit cu o noapte înainte în magazin, la aproximativ 10 blocuri distanță de casă. Ei au decis să meargă la primărie pentru a obține acele noi carduri de identificare, însă văzând despre ce oroare e vorba, au reușit în cele din urmă să sară zidul Chesturii și au intrat într-o curte unde pe peretele casei se afla o cruce mare. “Frații mei au intrat în curte și au găsit un șopron cu lemne de foc, stivuite până-n tavan. Au scos stratul superior și s-au ascuns, așa încât polițiștii ce îi căutau nu i-au găsit”, a povestit evreul ieșean. Însă cu o zi înainte, 4.000 de persoane au pierit în acea curte a chesturii, ei au avut puțin noroc.

Minunea

Haim a subliniat faptul că a fost o minune că a reușit să nu fie prins și să rămână în viață. “Am avut noroc de casa cu trei intrări. Atunci când au venit să ne caute pe noi câțiva dintre autorii pogromului, mama stătea cu fetele afară și între timp tatăl cu feciorii au fugit și s-au ascuns”. Însă rabinul sinagogii din apropiere a fost ucis pe stradă, nu a avut norocul lor. Haim a rămas în minte cu imaginea pisicilor și câinilor ce lingeau sângele scurs pe stradă. Șiroaie nesfârșite, ca un fir al Ariadnei. Drumul sălvării pentru el, pentru mulți alții, mai puțin norocoși, ultimul popas pe pământ.   

Comentarii

 • heil

  27 aprilie 2017 17:48

  Cind vine vorba de tzigani sunt rasist.

  raspunde comentariului
  • Bedros

   27 aprilie 2017 18:20

   Mie-mi spui, Sanda, o tzi gan ca din Galati mi-a pus coarne, k7e, om serios și deștept, doar ma cunoașteți!

   raspunde comentariului
 • bafomed

  27 aprilie 2017 16:38

  progrom, inventie si titulatura rusa, primul progrom a avut loc in russia, in anul 1803, cand au fost omarati 1000000 de evrei, .la iasi, in vara anului 1940, maresalul de trista amintire, omul masoneriei, Ion Antonescu, a ordonat armatei romane sa adune evrei sin targul iesilor, sa-i urce in trenuri si sa-i poarte pe calea ferata pana mor de sete, .din pacate, prin garii, populatia de la sate, a iesit si a ingrijit ovrei, dandu-le apa si mancare, multi dintre ei, primid titlu de drepti intre neamuri, urmat de o bursa de 500 dolari americani pe luna. ., Un sifilitic, macinat de irgolii si incompetenta, maresalul antonescu, in timp ce, pe 26 november 1942, peste 200 000 de soldati romani, erau prinsi in incercuirea de la COTUL DONULUI, in operatiunea SATURN, dirijata nemullocit de la Londra, prin intermediul lui Stalin si Hrushciov, nenteleptul maresatL roman, o rusine a istoriei , ardea de vii, in grajdurile colhozurilor transnistrene, 40 000 de evrei, batrani, copii, femei, nevinovato. chipurile, Sa sarbatoreasca craciunul ortodox, in decembrie 1942,. .Dumnezeu nu bate cu parul, SIFILITICUL de maresal, a murit impuscat ca un caine si blestemat de propriul popor, .dovada este ca omul era rupt de realitate, bolnav tampit si depasit de realitate, duca-se pe pustie, el si neamul lui de neghiobi !, amin!

  raspunde comentariului
 • Romanian hate speech

  27 aprilie 2017 16:02

  Am raportat la Parchet postarile penale de mai jos. Autorii vor fi identificati si trasi la raspundere.

  raspunde comentariului
  • bafomed

   27 aprilie 2017 16:16

   Pentru ce ? , ma dobitocule, tu inca n-ai invatat sa scrii bine, si te dai mare cu antisemitismul tau !. .tu crezi ca noi suntemi atat de incuiati la minte ?

   raspunde comentariului
 • sor1n

  27 aprilie 2017 13:21

  Imi pare atat de rau de jidaneii incat,dintr-o data,a inceput sa-mi curga o lacrima....din p_la.Parazitii umanitatii trebuiau exterminati complect.

  raspunde comentariului
  • Sorin, cel mare

   27 aprilie 2017 16:42

   tie sa-ti gurga lacrima ?, vai, ce ipocrit mai esti ma murieto !

   raspunde comentariului
 • shlomo

  27 aprilie 2017 13:03

  Propaganda jidaneaska facuta de prapaditi fara pregatire.

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  27 aprilie 2017 12:56

  "a fost recrutat pentru muncă forțată la un spital militar" Erau si varinate mai nasoale - de ex vizitarea Stalingradului sau a Stepei Calmuce. Mai ales stepa era asa o placere - iarna, band si munus 40 de grade celsius...

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  27 aprilie 2017 12:56

  "a fost recrutat pentru muncă forțată la un spital militar" Erau si varinate mai nasoale - de ex vizitarea Stalingradului sau a Stepei Calmuce. Mai ales stepa era asa o placere - iarna, band si munus 40 de grade celsius...

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  27 aprilie 2017 12:02

  In mod sistematic introduceti articole fara nici o verificare ,asta-i manipulare mincinoasa ,iresponsabila .Acest Haim Solomon MINTE - in curtea Chesturii din Iasi nu incapeau nici 500 de oameni !!.Pogromul de la Iasi a avut loc la o saptamana de la declansarea atacului impotriva URSS ,mai exact 29 iunie 1941.Cine vrea sa verifice poate vedea Rapoartele inaintate la Berlin de consulul german Schellham si ministrului plenipotential Von Killingen si Jurnalul Corpului de armata 30 german din 30.06.1941.Iasul era sub jurisdictia armatei germane fiind linie de front germana .Nu negam participarea unor iresponsabili si a unor legionarri la pogrom ,dar cifra mortilor din curtea Chesturii este de sub 50 depersoane !!, daca au murit intradevar evrei de ordinul sutelor sunt cei imbarcati in cele 2 trenuri pentru a fi indepartati de linia frontului intrucit evrii erau acuzati de sabotaje si tradare . in primul tren au fost ingesuiti 2066 evrei in 20 de vagoane de vite si in al doilea tren cca 2357 evrei . La interventia CRUCII ROSII romane in gara Podul Iloaiei din primul tren s-au descarcat 1000 de morti !!!!!,restul au primit ajutoare si au fost cazati. Din al 2 lea tren in gara Tg Frumos s-au coborit 656 cadavre , evreiilor in viatali s-a acordat prim ajutor .Daca vrem un bilan al atrocitatilor de la Iasi trebuie sa avem dovezi nu povesti ,se pooate vorbi de 1432 de evrei morti in timpul transportului in conditii inumane . Cifra prezentata in articol de 13.000 este o minciuna .

  raspunde comentariului
  • bafomed

   27 aprilie 2017 18:12

   in primul rand, nu stii cine sun eu, n-ai auzir in viata ta de bafomed, nema kulturnaia .. , 21 iunie, 1941, HItler dadea ordine armatelor aliate, sa invadeze URSS . armata romana, condusa de mareșalul Antonescu trecea Prutul abia după doua săptămâni. , Pregătită sa atace, armata roșie chiar nu se aștepta la un atac din partea Wermahtului In replica, aviația Armatei Roșii, bombardează în noaptea de 23 spre 24 iunie, 1941, IAȘULUI, .., curios, fără radare, fără semnalizări, intr-o bezna totala, câteva bombe, și ele schizofrenie, lovesc Iașului la râpă galbena și în Gară, Sunt acuzați ca ar fi aprins lumini, în coșurile de fum, orei din Iași, pentru ai ajuta pe eroi piloți ai aviației sovietice .. ,Practic, dobitocei romani și germani, nu știu ca nemții țin la san o armata de spioni germani ce vindeau secrete, gratis, lui Hitler .., Sifiliticul Antonescu, hotaraste sa fie pedepsiți evrei din Iasi. Armata v și legionari se implica în progromu, un maior Neamț, practic, da ordinele de lupta, armata romana executa Din 110 000 de locuitori ai târgului Iesi lor, în 1940, 60 000 SUNT EVREI , .12 800, sunt omorâți mișelește în vara anului 1941, alți 380 000 după, la Bug, în Transnistria

   raspunde comentariului
  • bafomed

   27 aprilie 2017 18:12

   in primul rand, nu stii cine sun eu, n-ai auzir in viata ta de bafomed, nema kulturnaia .. , 21 iunie, 1941, HItler dadea ordine armatelor aliate, sa invadeze URSS . armata romana, condusa de mareșalul Antonescu trecea Prutul abia după doua săptămâni. , Pregătită sa atace, armata roșie chiar nu se aștepta la un atac din partea Wermahtului In replica, aviația Armatei Roșii, bombardează în noaptea de 23 spre 24 iunie, 1941, IAȘULUI, .., curios, fără radare, fără semnalizări, intr-o bezna totala, câteva bombe, și ele schizofrenie, lovesc Iașului la râpă galbena și în Gară, Sunt acuzați ca ar fi aprins lumini, în coșurile de fum, orei din Iași, pentru ai ajuta pe eroi piloți ai aviației sovietice .. ,Practic, dobitocei romani și germani, nu știu ca nemții țin la san o armata de spioni germani ce vindeau secrete, gratis, lui Hitler .., Sifiliticul Antonescu, hotaraste sa fie pedepsiți evrei din Iasi. Armata v și legionari se implica în progromu, un maior Neamț, practic, da ordinele de lupta, armata romana executa Din 110 000 de locuitori ai târgului Iesi lor, în 1940, 60 000 SUNT EVREI , .12 800, sunt omorâți mișelește în vara anului 1941, alți 380 000 după, la Bug, în Transnistria

   raspunde comentariului
 • mai cititi inainte sa vorbiti

  27 aprilie 2017 11:34

  According to the 1930 census, with a population of 34,662 some 34 of the city's population, Jews were the second largest ethnic group in Iași.

  raspunde comentariului
 • ...voi santeti poporul ales si voi veti stapani lumea ...

  27 aprilie 2017 8:43

  cu inteligenta si nu cu forta bruta specifica animalului.....

  raspunde comentariului
 • ...voi santeti poporul ales si voi veti stapani lumea ...

  27 aprilie 2017 8:43

  cu inteligenta si nu cu forta bruta specifica animalului.....

  raspunde comentariului
 • aziu

  27 aprilie 2017 2:11

  domnul ziarist cristinel poate mata a perit evrei au fost ucisi de armata si politia romana cu ajutorul legionarilor si vecinilor tradatori care eau si jefuiti in modul cel mai brutal ce se poate gandi

  raspunde comentariului
 • aziu

  27 aprilie 2017 2:11

  domnul ziarist cristinel poate mata a perit evrei au fost ucisi de armata si politia romana cu ajutorul legionarilor si vecinilor tradatori care eau si jefuiti in modul cel mai brutal ce se poate gandi

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  27 aprilie 2017 1:30

  americanii sint atit der brain washed de propaganda jidaneasca cu holocaustul ca daca le spui si le si arati nu cred ca nava lor uss liberty a fost atacata de israel si marinarii sua au fost macelariti de jidaniii........tradarea in sua e politica oficiala ....3,8 miliarde pe an ajutor militar plus cit da cia care se bate cu justitia sa nu fie facuta publica cifra adevarata......adevarati asasini platiti de americani sa le ucida oamenii sa poata lioderii sua sa loveasca pe cine vor ...irak in 911....de exemplu si afganistan.......jidaniiiii jidaniiii si iar jidaniiiii.....

  raspunde comentariului
  • jidanii -cea mai inteligenta natune de la facerea lumii si pana in prezent !

   27 aprilie 2017 8:36

   Superioritatea intelectuala a poporului evreu -atrage invidia si ura tuturor inapoiatilor mintal si frustratilor ! Or fi ei nemtii o civilizatie tehnica si culturala remarcabila dar in fata evreilor s-au simtit intotdeauna frustrati ,depasiti si inferiori ! De aici incepe ura si crimele ,fapte care sublinaza inferioritatea fata de evrei !

   raspunde comentariului
   • nuculica

    27 aprilie 2017 16:41

    Poftim? Și tu ești evreu, zici? Adică, vreai sic să spui că există în Univers vreo ființă sau popor mai deșteaptă ca evreii? Sunt stupefiat este primul caz de evreu antisemit pe care-l cunosc! Nu știu ce să mai facem cu antisemitismul ăsta prinde și pe evrei acum! Și oameni docți, dar și pe cei mai slabi... de fire, și pe evrei și pe ne-evrei! Devine universal și peren precum prostia!

    raspunde comentariului
   • ILIE COLCEAG

    27 aprilie 2017 12:02

    Da ma , sunteti desptepti . Cauta pe Google map ca sa vezi de cate zile ai nevoie ca sa ajungi de la Cairo le Ierusalim si dupa aceea sa te mai lauzi cu desteptaciunea evreilor . Evreii sunt hoti , zgarciti si puturosi iar intre poporul ales si rasa superioara nu este nicio diferenta . Moise a vorbit cu dumnezeu cand era drogat si avea halucinatii iar voi sunteti atat de destepti ca dupa 5777 de ani tot asta credeti . Degeaba a evoluat stiinta ca voi tot credeti ca pamantul este plat iar soarele se invarte in jurul pamantului si asteptati unul care sa va salveze in timp de va dati cu capul de un zid .

    raspunde comentariului
    • da,aveti dreptate ,evreii sant tampiti . Cel mai graitor exemplu de tampenie il reprezinta Einstein !

     28 aprilie 2017 6:59

     O alta dovada este numarul impresionant de premii Nobel obtinute de evreii din intreaga lume !

     raspunde comentariului
   • Geniali

    27 aprilie 2017 10:42

    la facut bani. Majoritatea descoperirilor stiintifice si a inventiilor au fost facute de diverse natii, nu chiar de evrei. Sa nu exageram, domnule!

    raspunde comentariului
  • bafomed

   27 aprilie 2017 3:22

   ma dobitocule, mai interesează-te, programul de la Iasi a fost pe bune . .12800, este cifra morților dar nu s-a mai ținut cont de cei loviți cu bâtele în cap, rămași nenorociți pe viata,, plus dramele deduse din uciderea părinților sau a susținătorul familiei, etc...sunt mai cinstiti rusii tai ?

   raspunde comentariului
   • Gogostruț

    27 aprilie 2017 16:48

    Amice, fii atent la cifre 16800000000000000 de evrei au fost omorâți! Și, atenție, oameni buni, nu vă mai lăsați intoxicați este vorba de un număr mediu la cm pătrat! Acum, faceți dvs socoteala dacă nu știți, întrebați-l pe deșteptu de mai sus la o suprafață a curții de 1000000000000000000 milioane ani lumină pătrați care este cifra reală!

    raspunde comentariului
    • bafomed

     27 aprilie 2017 18:18

     Ba dobitocule ! , ai vrut sa spui ceva dr n-am înțeles nimic , repeta-te, te rog

     raspunde comentariului
   • Cine a facut numaratoarea?

    27 aprilie 2017 10:45

    Este totusi o exagerare. Multi au plecat, inainte si dupa prigoana! Statisticile sunt facute doar pentru a impresiona si a obtine avantaje, chiar si acum! Cine poate demonstra ca sunt reale?

    raspunde comentariului
   • Paul

    27 aprilie 2017 10:02

    Esti un tampit credul, Bafomed.

    raspunde comentariului
    • bafomed

     27 aprilie 2017 11:19

     eu tâmpit? , omule !, am doua masterate , diplome și diverse calificări, sunt specialist în bafomedie, etc...

     raspunde comentariului
     • Paul

      27 aprilie 2017 15:54

      Scuze, Bafomed, n-am stiut ca esti atat de "doxat". Stai mai prost cu gramatica, dar ce conteaza....

      raspunde comentariului
      • bafomed

       27 aprilie 2017 16:13

       eu prost cu gramatica.? , ba dobitocule, eu am facut liceul de filologie istorie, in Timisoara, pe specialitatea ghid interpret, acum 65 de ani in urma, tu ai facut gramatica in ultima clasa de gimnaziu, a 7 -ta si-mi spui mie de gramatica !. .esti un dobitoc mai mare decat un bou. .am o licenta pe limbile nordice, pe semantica frazei, comparativ cu maghiara, . sa te ia cucu !, tu nu te uiti in oglinda cat de prost esti ?

       raspunde comentariului
       • Paul

        27 aprilie 2017 19:28

        Bai BAFOMED, bai oligofrenule, când am spus ca stai prost cu gramatica, m-am bazat pe textul scris de tine, deci am probe, analfabetule. Esti un bou retardat cu pretentii de cunoscator. Cunosti, tampitule, faptul ca un evreu cinstit, pe numele lui Filderman, a recunoscut aportul maresalului Antonescu in protejarea evreilor? Cretin semidoct, nu te mai deranja sa-mi raspunzi, scolarizeaza-te mai intai, din toate punctele de vedere.

        raspunde comentariului
        • bafomed

         27 aprilie 2017 20:18

         Ba dobitoc ce esti, eu sa ma școlarizez care tota viata mea am umblat numai prin seziuni si examene !, arata-mi te rog, unde și cum am greșit eu gramatical dobitocule, ce esti !, Pai cine te crezi tu, DOCTOR în ce, ?, în prrostologie poate !, eu sunt bafomed ba, care le știu pa toate !

         raspunde comentariului
         • Toata viata prin examene?

          28 aprilie 2017 1:42

          Chiar atat de multe le-ai picat, ca a trebuit sa tot repeti?

          raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design