H. Klemm: România ar putea fi ţara est-europeană care să reprezinte un exemplu de toleranţă şi incluziune

de Carla Popa , 07 martie 2016 - stire actualizata la ora 18:47, 07 martie 2016
H. Klemm: România ar putea fi ţara est-europeană care să reprezinte un exemplu de toleranţă şi incluziune

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, consideră că România ar putea fi ţara est-europeană care să reprezinte un exemplu de toleranţă şi incluziune, ''primindu-i pe aceia care îşi doresc un viitor mai bun'', transmite Agerpres

''Cei care îşi caută o nouă casă aduc cu ei energie şi idei, spirit antreprenorial şi entuziasm. Nu consideraţi acest lucru o potenţială povară pentru societate, ci o potenţială resursă. Lăsaţi-i pe aceşti imigranţi să devină parte a acestei noi Românii pe care o creaţi, una lipsită de corupţie, în care principiile statului de drept se aplică tuturor cetăţenilor şi fiecăruia în parte şi în care fiecare membru al societăţii are ocazia de a contribui la vibranta cultură şi economie a României. Pe 3 februarie, la o moschee din Statele Unite, preşedintele Obama le-a reamintit tuturor musulmanilor americani: 'Nu sunteţi musulmani sau americani, sunteţi musulmani şi americani'. Îi încurajez pe toţi locuitorii acestei minunate ţări, cu o îndelungată istorie şi o foarte mare diversitate, să îi primească pe imigranţi şi să-i ajute să fie musulmani şi români'', afirmă diplomatul, într-un editorial. 

El spune că face aceste precizări în urma unui e-mail primit recent de la o anumită persoană, pe care o numeşte ''James Bond'', care voia să afle care este părerea sa despre ''ceea ce el a definit 'invazia musulmană' a Europei''. 

''Îmi dau seama că acesta nu este numele său real, ci un pseudonim, dar subiectul abordat era unul serios. Din cuvintele sale, era evident că îşi iubeşte foarte mult ţara, România, şi că este preocupat de bunăstarea şi viitorul acesteia. (...) Era îngrijorat cu privire la imigranţii recent sosiţi pe continent, în special în această ţară, şi mi-a cerut să comentez subiectul. Am considerat că este important să fac acest lucru'', adaugă diplomatul american. 

Klemm menţionează că este ''american de primă generaţie'', tatăl său emigrând din Germania. ''(...) A mers să lucreze în Statele Unite, în Michigan. Acolo şi-a creat o viaţă şi şi-a întemeiat o familie. S-a implicat în comunitatea sa şi a fost un cetăţean patriot. Această poveste nu este unică; ea este povestea Americii. Cu excepţia celor care sunt indieni americani puri, cu toţii avem rădăcini în alte ţări. Provenim din ţări din întreaga lume, dar avem un lucru în comun: suntem americani. Suntem diverşi nu doar din punct de vedere etnic, ci şi religios, unii crezând într-o putere supremă, alţii nu'', afirmă acesta. 

El arată că, în Statele Unite, chestiunea diversităţii a fost o luptă şi, în context, aminteşte de primul discurs de învestitură al preşedintelui Obama, care a spus că 'diversitatea Americii (...) este un atu, nu o slăbiciune'. 

''Astăzi ne aflăm în faţa unui nou test, al celor care fug de războiul şi persecuţia din Orientul Mijlociu. (...) Aplaud generozitatea şi compasiunea cu care mulţi cetăţeni şi lideri europeni au răspuns deja la această criză. (...) Cu siguranţă, poate fi înfricoşător să primeşti noi imigranţi, mai ales în număr mare. Ce se va întâmpla dacă nu se acomodează, dacă vor sufoca serviciile sociale, financiare sau medicale, dacă iau locurile de muncă ale unor oameni care sunt aici de ani de zile? Există multe necunoscute. Dar să nu uităm că unele dintre cele mai mari contribuţii ale Americii la societate s-au datorat imigranţilor'', susţine Klemm. 

Oficialul american dă mai multe exemple, printre care cel al lui Albert Einstein, ''unul dintre cei mai inteligenţi oameni din lume, care a fugit de persecuţia din Germania nazistă pentru a căuta siguranţa în Statele Unite'', dar şi al primei femei secretar de stat al SUA, Madeleine Albright, care ''a fugit de comunismul din Cehoslovacia'', sau al Gloriei Estefan, fugită din Cuba. 

''Nimeni nu poate şti de unde va proveni următorul Einstein sau următoarea Estefan. Ceea ce este important este ca toată lumea să fie tratată uman şi cu demnitate. Tuturor trebuie să li se ofere o şansă să se dezvolte, să aibă o contribuţie şi să schimbe ceva în această lume. Ştiu că nu este un lucru uşor, însă le mulţumesc celor care l-au primit pe tatăl meu cu atâţia ani în urmă, atunci când a ajuns pe ţărmurile Americii. Astăzi sunt extrem de mândru şi profund onorat să împărtăşesc povestea Americii şi a mea celor care ar putea să o considere un exemplu de toleranţă şi incluziune. (...) Da, domnule Bond, acest lucru este posibil'', încheie ambasadorul SUA.

Comentarii

 • IOAN

  07 iulie 2016 13:38

  Voi ati fost foarte toleranti cu "indienii" pana i-ati EXTERMINAT si cu negrii la care acuma trebuie sa le spunem albastri ca si cand si-ar fi schimbat culoarea pieliilucru care nu ar trebui sa conteze cum a contat la voi.In privinta imigrantilor suntem mult mai TOLERANTI decat VOI.Imi spui un lucru care-l faceti voi pentru imigranti si noi nu-l face.Spune-i ce sa faca lui Obama si lasane pe noi sa ne conducem. Chiar daca ati FURAT multe creiere din toata lumea nu sunteti cu nimic mai destepti. Creierele furate NU VA POT DESTEPTA doa ca o medie .Nu stiu daca reprezinti interesele SUA sau ale tale ca si predecesorul tau.Ocupate de ceea ce trebuie sa faca un ambasador si nu un STAPAN DE NEGRII .

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  07 martie 2016 23:14

  Cum m-au "integrat" pe mine Anglo-Saxonii in California aflati din romanul "Zorro" scris de scriitoarea Chiliana Isabel Allende integrata in SUA ca pe unchi-su dr. Salvador Allende l-au "integrat" Americanii in Chile. Cum au fost "integrati" Mohicanii in SUA aflam din romanul "Ultimul Mohican". Germanului Wilhem Boing i-a fost nationalizata compania cu toate ca el si-a schimbat numele in William sperand sa evite astfel nationalizarea. Romanii sunt insa toleranti nu ca Americanii si ii vor accepta si integra pe minoriarii Rusi din Basarabia si Transnnistria dupa unire dar nu si pe musulmani.

  raspunde comentariului
 • KLEMM TINETI PARERILE TALE PENTRU SUA -NOI AVEWM NEVOIE DE SIGURANTA SI NU DE MOHAMEDANI

  07 martie 2016 20:13

  NU VREM HARABI IN ROMANIA ! NU VREM MOHAMEDANI IN ROMANIA !

  raspunde comentariului
 • Esti timpit de legat Klemm!! ! NU VEZI CE EINSTEN FAC HARABII IN KÖLN ---ESTI DEMENT DACA CREZI ALTCEVA- TAICATU A FOST NEAMT SI NU HARAB !

  07 martie 2016 19:53

  DA ESTE ADEVARAT EUROPA DE UNDE AU PLECAT MIGRANTII SPRE SUA A FOST EMORM INAINTEA AMERICANILOR IN TOT CE VREI--- MOHAMEDANII DE ASTAZI SUNT DIN EVUL -MEDIU SI VOR IN EVUL - MEDIU UNDE AU FOST EI CU MOHAMED AL LOR ! ! ! SI NU VEZI CE FAC IN STATELE CARE AU PRIMIT HARABI --ESTI DEMENT? -KLEMM !

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design