11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialGuvernul va plati esalonat sporurile si drepturile castigate in instanta

Guvernul va plati esalonat sporurile si drepturile castigate in instanta

Guvernul va plati esalonat sporurile acordate sau recunoscute prin hotarari judecatoresti in sectorul bugetar in perioada 2010-2012. Executivul a adoptat o Ordonanta de Urgenta in data de 14 iunie 2009 prin care hotararile judecatoresti titluri executorii vor fi platite in trei transe, respectiv in anul 2010 se va plati 34% din valoarea titlului executoriu, in anul 2011 se va plati 33% din valoarea titlului executoriu, iar in anul 2012 ramane de achitat 33% din valoarea titlului executoriu, se arata intr-un comunicat emis de Ministerul Justitiei.

Potrivit Ministerului Finantelor Publice, valoarea titlurilor executorii de acest tip depaseste 2 miliarde lei pentru intreg sectorul bugetar, inclusiv sistemul judiciar.
"Caracterul extraordinar, imprevizibil si amploarea fenomenului, pune in dificultate nu numai executia bugetului de stat, ci si a bugetelor autoritatilor locale, in contextul unor resurse bugetare limitate si a constrangerilor legate de necesitatea pastrarii controlului asupra cheltuielilor bugetare", se precizeaza in comunicat.

Ordonanta a fost singura solutie aflata la dispozitia Guvernului pentru satisfacerea drepturilor beneficiarilor si pastrarea controlului asupra cheltuielilor bugetare. "Recentele decizii ale Curtii Constitutionale, care pun in discutie mecanismul juridic avut in vedere de Inalta Curte de Casatie si Justitie la recunoasterea sporurilor, nu pot fi ignorate in acest context", se explica in comunicat.
 

Plecand de la importanta sistemului judiciar in pastrarea ordinii de drept si a stabilitatii sociale, Ministerul Justitiei va inainta in sedinta Guvernului de miercuri 17 iunie un pachet de propuneri care sa amelioreze starea financiara a sistemului judiciar si statutul personalului din acest sistem, indiferent de profesie. Pachetul de masuri va avea in vedere: revizuirea politicii privind destinatia taxelor judiciare si a unor prevederi speciale referitoare la aceste taxe, mentinerea profesiilor din sistemul judiciar pe pozitii de varf in cadrul viitoarei grile de salarizare, obtinerea unor fonduri necesare pentru functionarea sistemului judiciar la rectificarea bugetara din toamna.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă