19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialGuvernul a aprobat 23 de amendamente la legea uninominalului

Guvernul a aprobat 23 de amendamente la legea uninominalului

Guvernul a decis luni, reunit in sedinta extraordinara, sa isi asume raspunderea si asupra modificarii legii pentru alegerile locale, a declarat, pentru Rompres, secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan.
Guvernul va propune ca presedintii Consiliilor judetene sa fie alesi prin vot uninominal majoritar din primul tur de scrutin.
Surse liberale au precizat ca Biroul Politic Central al Partidului National Liberal a aprobat luni, cu un singur vot impotriva, amendamentul privind alegerea prin vot uninominal direct a presedintilor consiliilor judetene.
Pentru a-si asuma raspunderea pe acest amendament care priveste alegerile locale, Executivul va adauga proiectului de lege privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului conform sistemului de vot uninominal inca un titlu de lege. Acest nou titlu de lege va modifica legea alesilor locali, astfel incat presedintii consiliilor judetene sa poata fi alesi, la randul lor, prin vot uninominal direct.

Potrivit Realitatea TV, Guvernul a acceptat 23 de amendamente, din cele aproape 100, la proiectul de lege privind votul uninominal, cel mai important dintre acestea fiind cel referitor la alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot uninominal, restul de 22 de amendamente fiind clarificari ale reglementarilor legale.
Guvernul isi asuma raspunderea, luni, in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, pe proiectul de lege privind votul uninominal. Primul-ministru va prezenta, in plenul legislativului, proiectul de lege, urmand ca pana joi partidele politice sa aiba timp sa depuna o motiune de cenzura.

Parlamentarii care au dorit sa depuna amendamente la textul pe care isi va asuma Executivul raspunderea au putut sa o faca pana sambata, urmand ca, in cazul in care doreste, Guvernul sa le introduca in textul pe care il va prezenta.
Proiectul pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea in fata Parlamentului este cel propus de Asociatia Pro Democratia.
PSD a depus 74 de amendamente, PC – 26, UDMR – 7, iar reprezentantii minoritatilor nationale – 6 amendamente.

Cele mai citite

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă